آنچه در این مقاله می خوانید:

تفاوت میان هارد درایوهای SAS و SATA

هاردهای SAS و SATA
این مقاله در تاریخ 10 آبان 1398 نوشته و در تاریخ 1 مرداد 1401 مورد بازبینی قرار گرفته است.

هاردهای SAS و SATA هر دو هارد درایوهای هستند که جهت ذخیره سازی اطلاعات در شبکه های کامپیوتری استفاده می شوند. اما این دو از لحاظ سخت افزاری و عملکرد با یکدیگر متفاوت هستند. اما به طور کلی هارد های SAS دارای قیمت بالاتری بوده و برای استفاده در شبکه های بزرگ با پردازش اطلاعات بالا مناسب هستند. اما شاید برای شما هم این سوالات ایجاد شود که:

  • دقیقاً هارد درایوهای SAS و SATA چیست؟
  • تفاوت هارد SAS و SATA در چیست؟
  • آیا برای استفاده نیاز به کابل دارند؟
  • چرا باید هارد درایو خریداری کنیم؟

 

انتقال اطلاعات در هارد درایوها به دو صورت انجام می گیرد:هاردهای SAS و SATA
ـ Parallel Communication: در parallel communication داده های ورودی و خروجی از طریق کابل های جداگانه منتقل می شوند. به این صورت که مثلا بزرگراهی را در نظر بگیرید که دارای دو مسیر ورودی و خروجی می باشد که جدا از هم قرار گرفته اند بدون آنکه در مسیر یکدیگر تداخلی ایجاد کنند. نکته جالب در مورد parallel communication این است که هر بزرگراه دارای تعداد زیادی خط بوده و می تواند به طور همزمان ترافیک بیشتری را کنترل کند، اما معایب آن شامل:

  • کابل های استفاده شده در آن بلند است.
  • کابل های متعدد فضای زیادی را در داخل کامپیوتر اشغال می کنند.
  • جریانهای الکتریکی، میدان مغناطیسی کوچکی ایجاد می کنند. هنگامی که دو کابل به طور موازی با یکدیگر در حال فعالیت هستند، جریان های مغناطیسی ایجاد شده، انتقال داده را مختل می نماید، این باعث می شود که انتقال داده با سرعت کمتر و یا حتی اصلا صورت نگیرد.

ـ Serial Communication: اخیراً انتقال داده به صورت Serial communication صورت می گیرد که جایگزین parallel communication شده اند. این روش انتقال اطلاعات مشکلات مربوط به انتقال اطلاعات از طریق parallel communication را برطرف می نماید، که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طول کابل ها کوتاه تر شده است.
  • کابل ها دارای دیوایدر هستند که تداخل جریان مغناطیسی را میان آنها از بین می برد.
  • Serial communication به درایوهای ذخیره سازی اجازه می دهد تا داده های ورودی را صف بندی نماید.

 

مختصری در رابطه با Storage ها یا فضای ذخیره سازی بدانید:

همه بایتهایی که فایلهای کامپیوتر شما را تشکیل می دهند در فضای Storage قرار می گیرند، اما آنها غالباً فضای Storage را ترک می کنند. برای مثال شما در حال تایپ یک نامه در نرم افزار Word هستید. پس از پایان آن را در سیستم خود ذخیره می نمایید. هنگامی که مجدداً می خواهید آن را استفاده کنید بر روی آن دو بار کلیک خواهید کرد، که مراحل زیر را به دنبال دارد:

  • بایت هایی که سند شما را تشکیل می دهند در حافظه ذخیره می شوند.
  • کامپیوتر به Storage سیگنال می فرستد، که بایت های این سند را نیاز دارد.
  • بایت ها از طریق کابل های SAS و SATA ذخیره می شوند و به پردازنده در مادربرد سفر می کنند در واقع این CPU است که Microsoft Word را اجرا می کند.
  • مجدداً فایل را ذخیره کنید.
  • بایت ها به کابل های SAS یا SATA باز می گردند و مجدداً ذخیره می شوند.

همانطور که مشاهده می کنید، SAS و SATA می توانند یک بخش اساسی در فرایندی باشند، که رایانه شما برای ذخیره و بازیابی اطلاعات از آن استفاده می کند. حال به بحث اصلی این مقاله یعنی هاردهای SAS و SATA می پردازیم.

هر آنچه در رابطه با درایوهای HP Midline باید بدانید

هارد درایو SATA:

هارد درایوهای SATA مخفف Serial Advanced Technology Attachment می باشد که از دو جزء تشکیل شده است که در ادامه به آن میپردازیم. هارد SATA نوعی دستگاه ذخیره حافظه ی انبوه قابل بازنویسی است که با سرعت قابل قبول انتقال، ظرفیت ذخیره سازی عالی و پشتیبانی بی عیب و نقص توسط تقریباً همه سیستم عامل ها و مادربردهای کامپیوتر پشتیبانی می شود. این هارد را می توان در داخل کامپیوتر های رومیزی، لپ تاپ ها و سرورها استفاده کرد.

به علت صدا و نویزی که این هارد هنگام خواندن و اجرای برنامه ها ایجاد می کند، به راحتی می توان تشخیص داد که هارد SATA است یا نه. هارد های SATA که برای کامپیوتر های رومیزی در نظر گرفته می شوند معمولاً 4 اینچ عرض، 1.03 اینچ قطر و 5.79 اینچ طول دارند و معمولاً از آن ها به عنوان هارد دیسک های سخت 3.5 اینچی یاد می شود.

همچنین هارد هایی که برای لپ تاپ ها در نظر گرفته می شوند معمولاً 2.7 اینچ عرض، 0.37 اینچ قطر و 3.96 اینچ طول دارند و از آن ها به عنوان هارد دیسک های 2.5 اینچی یاد می شود. به غیر از کامپیوتر های رومیزی و لپ تاپ ها، هارد های SATA را می توان در داخل کنسول های بازی ویدیویی، از جمله PlayStation 3 و 4، Xbox 360 و One و بسیاری دیگر مشاهده کرد.

با توجه به تجزیه و تحلیل جامع عملکرد 25000 هارد دیسک که توسط سرویس ذخیره سازی ابری BackBlaze صورت گرفته مشخص شده که تقریبا می توان از این هاردها برای 3 تا 4 سال استفاده کرد.
هاردهای SAS و SATA


 

بیشتر بخوانید: در رابطه با هارد درایوهای HPE چه می دانید؟

 


 

هارد درایو SAS:

هارد SAS مخفف Serial Attached SCSI و SCSI که خود مخفف Small Computer System Interface میباشد، یک تکنولوژی انتقال اطلاعات هارددیسک به حساب می آید. هارد دیسک SAS دارای 2 نوع 10K و 15K است که سرعت چرخش هارددیسک را نشان می دهد.(10000 دور و 15000 دور در دقیقه).

این هارددیسک در سرعت های 6Gb/s و 12Gb/s (بدون توجه به سرعت چرخش) وجود دارند. این نوع هارد عموماً با برند های HP و Hitachi در بازار یافت میشوند. ظرفیت هارد SAS کمتر از هارد های SATA است، هاردهای SATA با ظرفیت های 6 ترابایت هم در بازار تجهیزات شبکه موجود است ولی در هارد های SAS این ویژگی کمی متفاوت بوده و معمولاً در ظرفیت های 300 تا 900 گیگابایت یافت می شوند.

  • هارد SAS دارای مزایای بیشتری نسبت به SATA میباشد.
  • هارد های SAS دارای سرعت و پهنای باند بیشتری در مقابل SATA و همچنین قابل اعتمادتر هستند.
  • به همین دلیل هاردهای SAS برای مصارف شرکتی و عموماً در سرورها یا ذخیره سازها استفاده میشوند درحالی که هارد SATA دارای کاربرد عمومی میباشند.
  • قابلیت اطمینان و سرعت دارای هزینه میباشد و با اینکه هارد های SAS ظرفیت SATA را ندارند ولی به ازای هر گیگابایت گران تر هستند.

هاردهای SAS و SATA

هارد سرور اچ پی 300GB SAS 12G 10K SFF     هارد سرور اچ پی 146GB SAS 6G 15K SFF    هارد سرور اچ پی 600GB SAS 12G 10K SFF

 

چرا هارد درایوهای SATA برای ذخیره سازی بهتر است؟

یکی از مواری که باید همواره در نظر گرفت بررسی نیازهای شرکت، سازمان و… می باشد. ممکن است بر حسب نیاز، ذخیره سازی اطلاعات برای شما در اولویت قرار داشته باشد و برای مثال ممکن است شما کامپیوتری را خریداری نمایید که دارای اتصالات SATA می باشد. عواملی که سبب می شود هارد درایوهای SATA برای PC Storage ها مناسب تر باشند شامل:

  • سرعت Read/Write :هارد درایوهای SATA هنگام انتقال اطلاعات به درایوهای ذخیره سازی عملکرد بهتری دارند. اما خروج اطلاعات از درایوهای ذخیره سازی را با سرعت کمتری انجام می دهند. به همین دلیل این هاردها برای ذخیره سازی اطلاعات گزینه مناسبی هستند. بنابراین اگر از کامپیوتر برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می کنید و این اطلاعات برای شما ارزشمند هستند حتما خرید یک هارد درایو SATA را در اولویت برنامه های خود قرار دهید.
  • گنجایش ذخیره سازی :هارد درایوهای SATA از ظرفیت ذخیره سازی بسیار زیادی برخوردار می باشند که این خود عامل دیگری است که برای ذخیره اطلاعات در PC ها گزینه بسیار مناسبی باشند.
  • قیمت :گرایش کاربران به استفاده از هارد درایوهای SATA نسبت به SAS بیشتر می باشد دلیل آن هم، این است که این هارد درایوها از پیچیدگی و قیمت کم تری برخوردار می باشند.

 

چرا هارد درایوهای SAS برای استفاده در سرورها و Workstationها مناسب تر می باشند:

از هارد درایوهای SAS در دو دستگاه استفاده می شود:

  • سرورها
  • Workstationها

اگر تصمیم دارید سروری را برای استفاده در یک مجتمع اداری یا مشاغل کوچک خریداری نمایید از سرورها و هارد دیسک هایی استفاده کنید که از فناوری SAS استفاده می کنند. البته لازم به ذکر است اگر از کامپیوتر شخصی خود برای ویرایش فیلم، ایجاد جلوه های بصری و یا انیمیشن استفاده می کنید، می توانید از هارد درایوهای SAS استفاده کنید. پس می توان گفت هارد درایوهای SAS به عنوان هارد سرور شناخته شده که بیشتر برای سرور HP استفاده می شوند.

 

عواملی که سبب می شود هارد درایوهای SAS برای سرورها و Storage ها مناسب تر باشد شامل:

  • سرعت Read/Write: این هارد درایوها از سرعت انتقال اطلاعات بیشتری نسبت به SATA برخوردار می باشند. هارد درایوهای SAS اطلاعات را هنگام خروج از Storage سریعتر از ورود اطلاعات انتقال می دهند. به همین دلیل برای سرورها و Workstationها که سرعت انتقال اطلاعات از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، این هارد درایوها مناسب تر است.
  • گنجایش ذخیره سازی: هارد درایوهای SAS از ظرفیت ذخیره سازی کم تری نسبت به هارد درایوهای SATA برخوردار هستند، که البته نیازی هم به این ظرفیت ندارند. سرورها از هارد درایوهای مختلفی تشکیل شده اند که آنها می توانند ظرفیت دخیره سازی را افزایش دهند. به همین دلیل اکثر کارشناسان IT از هارد درایوهای مختلفی برای سرورهای خود استفاده می کنند.
  • قیمت: هارد درایوهای SAS به دلیل پیچیدگی زیاد از قیمت بالاتری نیز برخوردار می باشند.از نظر پیکربندی هارد درایوهای SAS از SATA با دوام تر می باشند.
  • فناوری هوشمند: هارد درایو های SAS با فناوری های یکپارچه ساخته شده اند که آن را برای سرورها و Workstation ها بسیار مفید می کند. هارد درایوهایی که با کانکتورهای SAS ساخته شده اند، در قسمتهای SCSI قرار می گیرند. SCSI یک قطعه سخت افزاری است که به Hard disk شما کمک می کند تا ترافیکی را که از طریق بزرگراه SAS وارد و خارج می شود، مدیریت نمایند. در صورت بروز خطا در سخت افزار، برنامه SCSI می تواند آن را پیدا کرده و گزارش دهد.
  •  

RAID چیست:

برنامه نویسی SCSI از RAID برای محافظت در برابر از بین رفتن داده ها استفاده می کند. وقتی در حال کار با داده هایی هستید که در Storage ها ذخیره نشده اند، SCSI سبب می شوند که این داده ها در چند درایو مختلف وجود داشته باشند، به همین دلیل در صورت از کار افتادن هارد درایو، این داده ها در درایوهای دیگر وجود دارند و امکان از بین رفتن آنها به حداقل می رسد.

این فرآیند (RAID (Redundant Array of Independent Disks نامیده می شود. هارد درایوهای SATA نیز از تکنولوژی RAID استفاده می کنند اما در فناوری SAS کارایی بیشتری دارد زیرا SAS مدار بیشتری را پیوند می دهد. این قابلیت برای سرورها و Workstation ها که دارای داده های موقت بسیاری هستند یک ضرورت محسوب می گردد.یکی دیگر از قابلیت های هارد درایوهای SAS این است که امکان ورودی / خروجی چند منظوره را فراهم می کنند. از همین رو از آنجایی که فناوری SAS معمولاً بیش از یک قطعه مدار را به هم متصل می کند، در صورت عدم موفقیت بزرگراه اولیه، داده ها می توانند از طریق بزرگراه ثانویه بازگردند.

 

عملکرد SSD برای هارد درایوهای SAS و SATA:

دو نوع اصلی هارد درایو وجود دارد:

  • Hard disk drive) HDD)
  • Solid-state drive) SSD)

HDD ها تا حدودی شبیه به دستگاه ضبط صدا هستند. یک بازوی محرک وجود دارد که از الکترومغناطیس برای نوشتن داده بر روی یک صفحه چرخان استفاده می کند. در حالی که در SSD هیچ قسمت متحرکی وجود ندارد و به جای آن از تراشه های کوچک برای ذخیره داده ها استفاده می کند.کدام یک بهتر است؟HDD معمولاً فضای ذخیره بیشتری دارند، اما SSD ها سریعتر هستند. HDD باید منتظر بماند تا صفحه قبل از خواندن یا نوشتن داده ها به مکان صحیح چرخش منتقل شوند.

این درحالی است که در SSD ها به دلیل نداشتن صفحه متحرک سرعت خواندن و نوشتن آنها، به طور یکنواخت سریع تر است.لازم به ذکر است هر دو درایو SSD SAS و SSD SATA سریعتر از همتایان HDD خود هستند. هر دو دارای ویژگی های مشابهی هستند مانند: SATA خواندن داده ها را سریعتر انجام می دهد، در حالی که SAS در خواندن و نوشتن داده به طور مداوم سریعتر است.

 

تفاوت میان درایوهای SAS SSD و SATA SSD

تفاوت هاردهای SAS و SATA:

برای مشاهده ویدئو کامل با کیفیت بیشتر میتوانید از طریق دکمه های زیر ویدئو را در آپارات و یا youtube مشاهده نمایید.

به طور کلی هاردهای SAS برای محیط های حرفه ای و سرورهایی که نیازمند بازدهی بالا و قابلیت های اطمینان بالاتری هستند مناسب است. اما هاردهای SATA برای کاربران خانگی و کاربردهای عمومی که نیاز به ظرفیت بالا و هزینه کمتری هستند مناسب است.

حال در زیر به بیان برخی از تفاوت های مهم میان این دو هارد می پردازیم:

  • سرعت انتقال داده: هارد های SAS نسبت به هاردهای SATA سرعت بالاتری دارند. سرعت انتقال داده در هاردهای SAS بین 3 تا 12 گیگابیت بر ثانیه است، در حالی که در هارد SATA معمولاً بین 1.5 تا 6 گیگابیت بر ثانیه است.
  • عملکرد و قابلیت اطمینان: هارد SAS برای محیط های کاری سخت با بازدهی بالا طراحی شده و قابلیت اطمینان بیشتری نسبت به هارد SATA دارد. سرعت چرخش هارد SAS بیشتر است و تعداد دو در دقیقه یا RPM بیشتری دارد که سبب می شود هارد قدرت پاسخگویی بهتری داشته باشد.
  • پشتیبانی از دستگاه های بیشتر: هارد SAS از طریق رابط های متعدد به سیستم می شود و امکان اتصال تعداد بیشتری هارد را در یک سیستم فراهم می کند. این ویژگی به طور خاص در سرورها و سیستم های ذخیره سازی از اهمیت بیشتری برخوردار است و سبب انعطاف پذیری بیشتری در استفاده از هاردها می شود. این در حالی است که هارد SATA بیشتر برای مصارف خانگی و کاربردهای عمومی استفاده می شود.
  • قیمت: هارد SAS از نظر قیمت گران تر از هارد SATA است که به دلیل ویژگی های عملکردی بالاتر آن است. به همین دلیل از این هاردها برای محیط های حرفه ای و سرورها استفاده می شود.
  • سازگاری و پشتیبانی از Raid: هارد SAS به طور عمومی با تکنولوژی Raid سازگاری بیشتری دارد.
  • پشتیبانی از قابلیت hot-Swap: هارد های SAS از قابلیت Hot-Swap پشتبانی می کند. به این معنی که امکان جابه جا کردن هارد بدون نیاز به خاموش کردن سیستم وجود دارد. در حالیکه هاردهای SATA در برخی مدل ها و رابط ها از این قابلیت پشتیبانی می کند.

نتیجه گیری: SAS و SATA دو فناوری هستند که برای انتقال اطلاعات از مادربرد به درایو ذخیره سازی استفاده می شوند. هر کدام از این سخت افزارها دارای ویژگی های مختلفی هستند. هارد درایوهای SAS برای استفاده در سرورها و Workstationها به دلیل آنکه سرعت Read/Write داده ها را با سرعت بالاتری انجام می دهد مناسب تر می باشند. SATA برای اهداف ذخیره سازی بهتر است زیرا می تواند داده ها را خیلی سریع بنویسد و همچنین سخت افزاری مناسب با بودجه کم برای مشاغل کوچک است.

دیدگاهی در مورد “تفاوت میان هارد درایوهای SAS و SATA

  1. محمود گفت:

    با تشکر از شما. اما بنظر می رسد متاسفانه این مطلب با استفاده از مترجم ماشینی مشابه Google Translate ترجمه شده است و متن ترجمه شده از نظر تخصصی نیز ویرایش نشده است. به همین دلیل متن دارای اشکالات تخصصی و زیادی است.

    1. مهشید افخمی گفت:

      سلام و روزبخیر؛
      ممنونم از توجه شما، اما محتویات ما اصلا توسط گوگل ترجمه نمیشه و تیم محتوایی ما برای هر نوشته زحمت زیادی می کشن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محبوب ترین محصولات

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.
مقایسه
0 موارد محصول
فهرست
مسترشبکه

شنبه تا پنج شنبه از ساعت 9:30 الی 18:00 پاسخگوی شما هستیم.

شماره تماس: 62913-021 

پاسخگوی سوالات شما هستیم:

jamshidi
javadi
mohammadi
ali-300x300

ارسال لیست و استعلام قیمت برای شرکت ها و همکاران محترم: