فرآیند Dora چیست؟
فهرست محتوا
فرآیند Dora توسط سروری به نام DHCP انجام میشود که به صورت پویا پارامترهای پیکربندی شبکه، مانند آدرسهای IP را برای اینترفیس ها یا خدمات توزیع میکند. این یک پروتکل شبکه استاندارد است که در پروتکل اینترنت شبکه استفاده می شود. به طور عمده اینترنت بر روی پروتکل گیت وی یا (border gateway protocol) کار می کند. BGP برای مطالعه شبکه بسیار مهم است. هنگامی که در مورد DHCP SERVER صحبت می کنیم، می تواند یک روتر باشد که کامپیوتر ها را قادر می سازد تا آدرس IP و پارامترهای شبکه را به طور خودکار ارسال کنند و نیازی به پیکربندی دستی ندارند.
بیشتر بخوانید: BGP پروتکلی برای حفاظت از اینترنت
پروتکل DHCP چیست؟
پروتکل پیکربندی میزبان پویا یا پروتکل DHCP یک پروتکل مدیریت شبکه است که برای خودکارسازی مراحل پیکربندی دستگاه ها در شبکه های IP استفاده می شود، و به آن ها این امکان را می دهد تا از خدمات شبکه مانند DNS ،NTP و هرگونه پروتکل ارتباطی مبتنی بر UDP یا TCP استفاده کنند. یک سرور DHCP به طور خودکار آدرس IP و سایر اطلاعات را به هر میزبان (Host) در شبکه اختصاص می دهد تا بتوانند با نقاط پایانی دیگر (endpoints) به طور موثر ارتباط برقرار کنند.
علاوه بر آدرس آی پی، DHCP همچنین Subnet Mask ،default gateway ،DNS و سایر پارامترهای پیکربندی مربوط را اختصاص می دهد. RFC 2131 و 2132، DHCP را به عنوان نیروی مهندسی اینترنت (IETF) تعریف می کند. پروتکل DHCP استانداردی بر اساس پروتکل BOOTP است.
بیشتر بخوانید: DNS چیست
توانایی شبکه کردن سریع و آسان دستگاه ها بسیار مهم است و اگرچه چندین دهه است که وجود دارد، DHCP یک روش اساسی برای اطمینان از اینکه دستگاه ها می توانند به شبکه ها بپیوندند و به درستی پیکربندی شوند، می باشد. پروتکل DHCP تا حد زیادی خطاهایی را که هنگام اختصاص آدرس IP به صورت دستی ایجاد می شود، کاهش می دهد و می تواند با محدود کردن مدت زمانی که یک دستگاه می تواند آدرس IP فردی را حفظ کند، آدرس های IP را گسترش دهد.
بیشتر بخوانید: پروتکل DHCP و مکانیزم کاری
فرآیند Dora درDHCP چیست؟
Dora درDHCP فرآیندی است که توسط DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) استفاده می شود و برای ارائه آدرس IP به کلاینت/هاست استفاده می شود. این فرایند چهار مرحله اصلی دارد و آدرس IP را از سرور متمرکز دریافت می کند.
D = Discoverـ
O = Offerـ
R = Requestـ
A = Acknowledgeـ
تصویر زیر جریان بین DHCP client و DHCP Server را نشان می دهد.
حال بیایید نگاهی بیندازیم که هنگام تبادل این پیام ها بین DHCP Client و DHCP Server چه اتفاقی می افتد. دو مورد کلیدی را باید در نظر داشت پخش لایه شبکه و پخش لایه پیوند داده به طور کلی لایه 2 و 3 است.
DHCP Discover:
پیام Discover یا کشف اولین پیام در فرآیند DORA است که برای یافتن سرور DHCP در شبکه استفاده می شود.
کلاینت/میزبان برای یافتن یک سرور DHCP پیام برودکست (پخش) را در شبکه ارسال می کند. پیام Discover DHCP یک پخش لایه 2 و همچنین پخش لایه 3 است.
از آنجایی که میزبان هیچ آدرس IP ندارد ، IP آن در حال حاضر 0.0.0.0 است.
آدرس بسته ی برودکست 255.255.255.255 است.
سرور از MAC Address میزبان برای دسترسی به آن استفاده می کند.
Transaction ID: که ارتباط DHCP خاصی را بین سرویس گیرنده – سرویس دهنده (کلاینت و سرور) حفظ می کند ، که در طول فرآیندها ثابت می ماند.
IP مبدا : 0.0.0.0
IP مقصد: 255.255.255.255
MAC مبدا: ادرس مک کلاینت یا هاست
MAC مقصد : FF: FF: FF: FF: FF: FF
بنابراین از فیلدهای بالا مشخص است که پیام DHCP Discover یک لایه شبکه و پخش لایه پیوند داده است.
DHCP Offer:
هنگامی که سرور درخواست Discover را دریافت می کند ، با درخواست DHCP Offer به سرویس گیرنده پاسخ می دهد.این پاسخ شامل اطلاعات مربوط به آدرس IP و مدت زمان اجاره (lease) است که میزبان می تواند از آن استفاده کند.
این یک پیام unicast است.
IP مبدا: آدرس IP سرور DHCP
IP مقصد: 255.255.255.255 زیرا کلاینت هنوز آدرس IP ندارد
MAC مبدا: آدرس MAC دستگاه DHCP Server
MAC مقصد: آدرس MAC سرویس گیرنده یا کلاینت
بنابراین از قسمت بالا واضح است که پیام Offer DHCP در لایه 2 unicast است، اما همچنان به عنوان لایه 3 پخش می شود.
DHCP Request:
میزبان بسته Offer (پیشنهاد) را دریافت می کند و سپس با یک پیام Request پاسخ می دهد. این پیام به سرور می گوید که کلاینت، آماده پذیرش آدرس IP ای است که سرور پیشنهاد کرده است.
در این جا این IP هنوز 0.0.0.0 است و IP برودکست 255.255.255.255 است.
IP مبدا: 0.0.0.0
IP مقصد: 255.255.255.255
MAC مبدا: آدرس MAC سرویس گیرنده یا کلاینت
MAC مقصد: آدرس MAC دستگاه DHCP Server
توجه: این پیام پس از درخواست ARP که توسط کامپیوتر پخش می شود ، استفاده می کند تا مشخص شود آیا کلاینت/هاست دیگری از IP ارائه شده استفاده می کند یا خیر. در صورت عدم پاسخ ، سرویس گیرنده پیام درخواست DHCP را برای سرور پخش می کند که نشان دهنده پذیرش آدرس IP و سایر پیکربندی TCP/IP است.
DHCP Acknowledge:
سرور درخواست را از میزبان دریافت می کند.
این پیام، پاسخی به پیام DHCP Request به میزبان است.
این درخواست، تأیید DHCP را به میزبان ارسال می کند. که شامل آدرس IP و Subnet mask شبکه ای است که سرور برای میزبان مجاز کرده است. این آدرس IP توسط سرور به هیچ میزبان دیگری ارائه نمی شود.
IP مبدا: آدرس IP سرور DHCP
IP مقصد: 255.255.255.255
MAC مبدا: آدرس MAC دستگاه DHCP Server
MAC مقصد: آدرس MAC سرویس گیرنده یا کلاینت.
به این ترتیب DORA کار می کند و میزبان آدرس IP را از سرور دریافت می کند.
این چهار مرحله از فرآیند Dora درDHCP است و نحوه اختصاص IP به کلاینت توسط سرور DHCP را شرح می دهد. به طور پیش فرض گیرنده یا کلاینت IP را از DHCP SERVER به مدت 24 ساعت دریافت می کند.
چندین مورد فرآیند دیگر نیز در DHCP وجود دارد که در ادامه به انها می پردازیم:
ـ DHCP negative acknowledgement message(Nak):
هر زمان که یک سرور DHCP درخواستی برای آدرس IP دریافت می کند که با توجه به محدوده ای که با آن پیکربندی شده است معتبر نیست، پیام DHCP Nak را به سرویس گیرنده ارسال می کند. به عنوان مثال ، هنگامی که سرور آدرس IP بدون استفاده نداشته باشد یا رنج IP خالی باشد ، این پیام توسط سرور به سرویس گیرنده ارسال می شود.
ـ DHCP decline:
اگر client DHCP تشخیص دهد که پارامترهای پیکربندی ارائه شده متفاوت یا نامعتبر هستند، پیام decline DHCP را به سرور ارسال می کند. هنگامی که هر میزبانی به سرویس گیرنده به ARP بلاعوض پاسخ می دهد ، سرویس گیرنده پیام رد DHCP را به سرور ارسال می کند. به این منظور که آدرس IP قبلاً استفاده شده.
ـ DHCP release:
یک سرویس گیرنده DHCP بسته release DHCP را به سرور ارسال می کند تا آدرس IP را ازاد کرده و زمان اجاره باقی مانده را لغو کند.
ـ DHCP inform:
اگرسرویس گیرنده، آدرس IP را به صورت دستی دریافت کرده است ، سرویس گیرنده از اطلاعات DHCP برای به دست آوردن سایر پارامترهای پیکربندی محلی مانند نام دامنه استفاده می کند. در پاسخ به پیام inform dhcp، سرور DHCP پیام DHCP ack را با پیکربندی محلی مناسب برای سرویس گیرنده بدون اختصاص آدرس IP جدید تولید می کند. این پیام DHCP ack برای کلاینت به صورت unicast است.
بیشتر بخوانید: شبکه چیست؟آشنایی با انواع شبکه ها کامپیوتری همراه با ویدئو و پادکست
2 دیدگاه در “Dora چیست؟ بررسی روند Dora درDHCP”
سلام به غیر از پروتکل DORA چه پیام هایی بین سرور و کلاینت رد وبدل میشه؟
علاوه بر پروتکل DORA پیام های مختلفی بین سرور و کلاینت رد و بدل می شه که از جمله آن می توان به : DHCP Discover، DHCP Offer، DHCP Request، DHCP Knowledge، ARP Request، ARP Reply، ICMP Echo Request، ICMP Echo Reply، TCP SYN، TCP SYN-ACK، TCP ACK اشاره کرد.