یک دستگاه را می توان به صورت لوکالی یا به صورت ریموت مدیریت و پیکربندی کرد. پروتکل ها، ابزارها و سرویس های مختلفی مانند: (Telnet ،Secure Shell و اتصال به سوئیچ سیسکو از طریق Putty) وجود دارند که برای مدیریت و پیکربندی دستگاه ها از راه دور استفاده می شوند. از این ابزارها به عنوان ابزار مدیریت از راه دور یا Remote administration tools نیز یاد می شود.
سوئیچ سیسکو را نیز می توان با استفاده از ابزار مدیریت از راه دور مدیریت و پیکربندی کرد. در این مقاله ما قصد داریم تا در رابطه با نحوه فعال سازی Telnet در سوئیچ سیسکو و Telnet چیست را به شما توضیحاتی ارائه دهیم با ما در ادامه این مقابه همراه باشید.
اتصال به سوئیچ سیسکو از طریق telnet بسیار ساده است چرا که فقط به چند دستور نیاز دارید تا دستگاه شما، چه روتر سیسکو و چه سوئیچ شبکه سیسکو، آماده دسترسی از یک مکان ریموت باشد.
Telnet چیست:
Telnet یک پروتکل شبکه است که مخفف Terminal Network میباشد و برای ارتباط با دستگاهها از راه دور و از طریق خط فرمان CMD (Command Prompt) مورداستفاده قرار میگیرد. همانطور که متوجه شدید اکثراً از Telnet برای راه اندازی اولیه و مدیریت از راه دور تجهیزات شبکه، سیستم و سرورهای شبکه استفاده میشود.
به طور کلی تجهیزات سیسکو از قبیل روتر و سوئیچ برای پیکربندی اولیه از کابل کنسول استفاده میشوند اما مشکلی که وجود دارد این است که ارتباط کنسول نیازمند دسترسی فیزیکی به دستگاه میباشد اما همیشه این دسترسی به دلایلی چون دور بودن فاصله یا نقاط دسترسی امکانپذیر نیست، به همین دلیل باید این تجهیزات را از راه دور پیکربندی کنیم.
با استفاده از Telnet، میتوانید به سوئیچ سیسکو متصل شوید و دستورات مدیریتی را از راه دور ارسال کنید. با اتصال به سوئیچ سیسکو توسط Telnet، شما میتوانید تنظیمات سوئیچ را تغییر دهید، وضعیت سوئیچ را بررسی کنید، اطلاعات را مشاهده کنید و به طور کلی کنترل کاملی بر روی سوئیچ داشته باشید.
هرچند که Telnet برای مدیریت از راه دور مفید است، اما مهمترین نکتهای که باید قبل از فعالسازی Telnet در سوئیچ و روتر سیسکو بدانید این است که Telnet یک پروتکل امن نیست. زمانی که اطلاعاتی بین کلاینت و سرور یا تجهیزات دیگر مثل نام کاربری و رمز عبور از راه دور انتقال پیدا میکند، این انتقال بهصورت متنباز (Clear Text) انجام میشود.
به این معنا که اگر یک اختلال در بین راه وجود داشته باشد بهراحتی میتواند داده های شما را بررسی کرده و اطلاعات مهم شما را دریافت کند. به همین دلایل است که امروزه پروتکل SSH جایگزین Telnet شده است. اگر میخواهید پروتکل امن تری را نیز در شبکه خود فعالسازی کنید میتوانید از پروتکل SSH در سوئیچ شبکه خود استفاده کنید.
به طور کلی امنیت آن به دلیل عدم رمزنگاری اطلاعات ارسالی نسبت به سایر پروتکل ها کمتر است. بنابراین، بهتر است از اتصال به سوئیچ سیسکو از طریق ssh که امنتر از سایر پروتکل ها است، برای دسترسی و مدیریت سوئیچ سیسکو از راه دور استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: پروتکل SSH چیست و چه کاربردی دارد؟
فعال سازی Telnet در سوئیچ سیسکو:
فعال سازی Telnet در سوئیچ سیسکو، کار بسیار ساده ای است. کافی است تعداد محدودی دستور را روی سوئیچ خود تعریف کنید تا قابلیت اتصال از راه دور برای سوئیچ شما فراهم گردد.
- در ابتدا برای تغییر نام سوئیچ از دستور زیر استفاده کنید:
Switch(config)#hostname Switch1
- در مرحله بعد باید برای سوئیچ IP تعریف کنید. به طور کلی بر خلاف روترها سوئیچ نیازی به آدرس IP ندارند، اما برای دسترسی از راه دور حتما بایستی به دستگاه خود IP اختصاص دهید. با استفاده از دستورات زیر آی پی 0.0.100 را روی Vlan1 سوئیچ خود تعریف نمایید:
Switch1(config)#interface vlan 1
Switch1(config-if)#ip address 10.0.0.100 255.0.0.0
Switch1(config-if)#no shutdown
Switch1(config-if)#exit
- بعد از تعریف نام و آدرس IP برای سوئیچ حالا نوبت به فعال سازی تلنت می رسد:
Switch1(config)#line vty 0 4
Switch1(config-line)#password 123456
Switch1(config-line)#login
Switch1(config-line)#exit
عکس زیر مراحل فعال سازی تلنت را نمایش می دهد:
- در دستورات ذکر شده vty مخفف عبارت virtual terminal (پایانه مجازی) است و اعداد 0 و 4 نشان دهنده تعداد کاربرهای همزمان Telant هستند، که 0 تا 4 یعنی نهایتا 5 نفر به صورت همزمان می توانند به سوئیچ متصل شوند. (دقت کنید که شماره گذاری در سوئیچ و حتی روتر های سیسکو از عدد 0 آغاز می گردد.) و اصولا 123456 نیز رمز عبور اتصال به سوئیچ از طریق تلنت است.
- بعد از اتمام کانفیگ سوئیچ 1 حال آی پی 0.0.1 را به سیستم یا PC اختصاص می دهیم.
- حال در کامپیوتر کامند پرامپت (CMD) را باز کرده و عبارت telnet 10.0.0.100 را تایپ می کنیم و بعد از Enter می زنیم.
- سوئیچ برای برقراری ارتباط از شما رمز عبور تلنت (123456) را خواهد پرسید و پس از آن دسترسی شما به سوئیچ از طریق تلنت برقرار می شود. در عکس زیر مشاهده می کنید که به صورت موفقیت آمیز به Switch1 متصل شده ایم و تمامی دستوراتی که از طریق اتصال مستقیم به سوئیچ روی آن قابل اجرا هستند، از طریق تلنت نیز ممکن هستند.
بیشتر بدانید: Telnet چیست؟
تفاوت اصلی بین پروتکل Telnet و SSH در سوئیچ سیسکو:
پروتکل SSH و Telnet از لحاظ عملکردی مشابه یکدیگر هستند، تفاوت اصلی بین آنها در ارتباط با امنیت است. در حالی که هر دو پروتکل برای دسترسی از راه دور به سوئیچ سیسکو استفاده میشوند، اما SSH امکانات امنیتی بیشتری نسبت به پروتکل Telnet را ارائه میدهد .
از دیگر تفاوتهای اساسی بین Telnet و SSH در سوئیچ سیسکو، رمزنگاری اطلاعات است. Telnet اطلاعات را به صورت غیر رمزنگاری شده از راه دور ارسال میکند، در حالی که SSH از رمزنگاری قوی استفاده میکند و اطلاعات را در طول ارسال از راه دور رمزگذاری میکند.
این به معنای این است که با استفاده از SSH، اطلاعات شما در زمان انتقال از سوئیچ تا دستگاه مدیریتی شما محافظت میشود و کسانی که ممکن است در شبکه شما حضور داشته باشند نمیتوانند اطلاعات را بخوانند.
همچنین پروتکل SSH امکانات قوی تأیید هویت را فراهم میکند. در هنگام اتصال به سوئیچ سیسکو از طریق SSH، شناسه کاربری و رمز عبور شما رمزنگاری شده و ارسال میشود. این باعث میشود تا تأیید هویت صحیح شما تأیید شود و فقط افراد مجاز به سوئیچ دسترسی پیدا کنند. در مقابل، Telnet این امکانات تأیید هویت قوی را ندارد و ارسال شناسه کاربری و رمز عبور به صورت غیر رمزنگاری شده انجام میشود.
خرید انواع سوئیچ شبکه از مسترشبکه همراه با گارانتی معتبر مسترشبکه |