آنچه در این مقاله می خوانید:
تفاوت بین ویندوز سرور و لینوکس سرور
برای دانستن تفاوت بین ویندوز سرور و لینوکس سرور باید در ابتدا بدانیم سرور چیست؟
فهرست محتوا
ابتدا برای تعرفی سرور باید گفت، کامپیوتری همیشه روشن و قدرتمند است که کاربران در زمانهای متفاوت، از آن انتظار پاسخ به درخواستهای خود را دارند. با توجه به اینکه حالا می توانید به راحتی پاسخی برای سوال سرور یعنی چه داشته باشید، بد نیست از مبحث دیگری یاد کنیم که به منابع سخت افزاری یک سرور اشاره می کند.
سوال اصلی این است که منابع سخت افزاری سرور و تنظیمات سرور چیست و چگونه انجام می شود؟
سرور از قطعات سختافزاری خاصی تشکیل شده است که بالاترین پردازش و عملکرد از آنها انتظار میرود. عموما سرورها از CPU ای قدرتمند با چندین عدد هسته فیزیکی و مجازی، RAM بالا و هارددیسک با فضای ذخیرهسازی چند ترابایتی، تشکیل میشوند. با توجه به این میزان قدرت و عملکرد، سرور میبایست در فضایی نگهداری شود که بدون هیچگونه اختلال و قعطی به صورت ۲۴ ساعته روشن و به اینترنت وصل باشد.
دیتاسنتر چیست؟
دیتا سنتر در شبکه اینترنت یکی از مهمترین فاکتورها در هنگام دریافت خدمات محسوب شده که در اینجا نیز بصورت اجمالی اشاره ای به آن خواهیم کرد. محلهای ویژهای در سراسر دنیا با نام دیتاسنتر یا همان مرکز داده، جهت نگهداری از سرور ها احداث میشوند که تمرکز آنها بر روی کیفیت شبکه، پشتیبانی قطعات و نرمافزارهای مورد نیاز است. این مراکز داده بصورت تخصصی، شرایط را برای استفاده از سرورها به دور از قعطی و مشکلات دیگر، فراهم میآورند.
بنابراین “دیتاسنتر” محلی است که صدها و یا هزاران سرور را در رکها (Rack)، کیجها (Cage) و اتاقهای مختلف، جای میدهد. ساختمان دیتاسنتر از بخشهای مختلفی مانند اتاق کنترل، اتاق سرور، ژنراتورها، تاسیسات خنکسازی، انبار سخت افزار، اتاق UPS و Battery Backup، اتاق نگهداری از وسایل اطقای حریق و اتاق مدیریت شبکه تشکیل میشود. این بخشها با توجه به نیازها، طراحی و امکانات و زیرساخت برای هر مرکز داده، کاملا متفاوت خواهند بود.
سیستم عامل چیست؟
نرم افزار سیستمی است که نوعی مدیریت در ایجاد ارتباط بین سخت افزارهای محاسباتی و نرم افزارهای کاربردی دستگاه شما ایجاد می کند. بنابراین سیستم عامل اساسیترین بخش سرور اختصاصی شماست. نصب سیستم عامل کاری است که باید شما انجام دهید و نکتهی مهم این است که شما بر خلاف سرویسهای ابری که با یک سیستم عامل پیشفرض عرضه میشوند، سرورهای اختصاصی خود را و نوع آن را بایدانتخاب کنید.
سیستم عامل سرور چیست؟
سرور ها دارای نرم افزار و سیستم عامل های مختص به خود هستند، که بر روی این کامپیوتر ها نصب می شود و از این جمله می توان به سیستم عامل هایی مانند Linux و Windows Server اشاره کرد.
به هنگام خرید سرور اختصاصی بایستی بدانید که سرورها به سه دسته Tower ،Rack و Blade تقسیم می شوند که Rack و Blade بیشتر در محیط ها و شبکه های بزرگ مانند ISP ها استفاده می شوند. این سرور ها باید بطور شبانه روزی کار کنند. به همین دلیل برای مراقبت و خنک کردن آنها بهترین روش ها به کار گرفته می شود و در هنگام نصب سیستم عامل باید به کاربرد سرور و نرم افزار هایی که بر روی آن نصب شده است توجه داشت.
Linux و Microsoft Windows دو سرویس میزبانی وب اصلی در بازار هستند. لینوکس یک سرور نرم افزار منبع باز است، که استفاده از آن را ارزان تر و آسان تر از سرور ویندوز می کند. Windows یک محصول مایکروسافت است که برای سودآوری مایکروسافت طراحی شده است. سرور ویندوز به طور کلی دامنه بیشتر و پشتیبانی بیشتری نسبت به سرورهای لینوکس ارائه می دهد.
لینوکس معمولاً انتخاب شرکتهای نوپا است در حالی که مایکروسافت معمولاً انتخاب شرکتهای بزرگ موجود است. شرکتهای میانی بین شرکتهای نوپا و بزرگ باید به دنبال استفاده از VPS (سرور خصوصی مجازی) باشند. Linux و Windows هم سرورهای میزبان VPS را ارائه می دهند. VPS نسخه کپی شده خود را از یک سیستم عامل اجرا می کند ، که نصب هر نرم افزاری را که در سرور مربوطه اجرا می شود را برای مشتری راحت تر می کند.
تفاوت بین سیستم عامل سرور با سیستم عامل معمولی چیست؟
درک تفاوت بین سیستم عامل سرور و سیستم عامل معمولی حائز اهمیت میباشد. در یک سیستم عامل معمولی برنامههایی مثل ورد و اکسل، فتوشاپ، بازیها و اپلیکیشنهایی برای جست و جو در اینترنت و چک کردن ایمیل قابل اجرا می باشد. علاوه بر این، از اتصالاتی مثل LAN و بلوتوث نیز استفاده میشود.
از نظر قیمت سیستم عاملهای معمولی از سیستم عاملهای سرور ارزانتر می باشند اما سیستم عاملهای سرور علیرغم گران قیمت تر بودن، معمولا اتصالات کاربری نامحدودی دارند و از حافظهی بیشتری برخوردارند. همچنین سیستم عامل سرور میتواند به عنوان یک سرور وب، سرور دیتابس یا سرور ایمیل عمل کند. سیستم عاملهای سرور به جای اینکه تنها برای یک کاربر کارایی داشته باشد بصورت شبکهای بهینه سازی شده است، به این صورت که یک سیستم عامل سرور می تواند چندین دسکتاپ را مدیریت نماید.
جهت شنیدن پادکست آموزشی تفاوت میان ویندوز سرور و لینوکس سرور بر روی لینک کلیک کنید:
پادکست تفاوت میان ویندوز سرور و لینوکس سرور
ویندوز سرور (windows server) چیست؟
سیستم عامل مایکروسافت، ویندوز سرور را که از سیستمعاملهای سرور کلاس Enterprise است برای به اشتراک گذاشتن خدمات با چند کاربر و کنترل گستردهای از ذخیرهسازی دادهها، برنامههای کاربردی و شبکههای مشترک طراحی کرده است. سیستم عامل ویندوز، به طور حرفه ای توسط مایکروسافت برای کسب سود طراحی شد و دارای مزایای چشمگیر است. ویندوزهای مایکروسافت بر بازار سیستم عاملها در طول سی سال گذشته تسلط پیدا کرده اند و به طور تقریبی بر روی 1.5 میلیارد دستگاه در سراسر جهان راه اندازی شدهاند.
نکتهی قابل توجه این است که راهاندازی یک سیستم تجاری IT با یک سرور اختصاصی و یک PC دو چیز کاملا متفاوت میباشند. اگرچه ویندوز قابلیتی دارد که از طریق دسکتاپ به راحتی برای سرورهای اختصاصی قابل تفسیر و پردازش است. اگر ویندوز را برای هاست سرورتان انتخاب کنید، همان رابط گرافیکی و همان گزینههای راهبری که در pc با آن سروکار داریم را دریافت می کنید.
به همین دلیل اگر تیم IT متخصصی نداشته باشید و با اینحال بخواهید منابع سرورتان را مدیریت و پیکر بندی کنید، ویندوز گزینهی مناسبی میباشد. درحالی که لینوکس تماما دستورهای خطی و سینتکس میباشد، سرورهای ویندوز دارای رابط از راه دور دسکتاپ میباشند و به شما اجازه میدهد تا از طریق تمام آیکون ها و منوهای مشابه PC سرور را مدیریت کنید.
ویندوز به شما اجازه می دهد تا سطح نسبتا پیچیده ای از مدیریت سرور را در کنترل خود داشته باشید. این مدیریت شامل تنظیمات پیکربندی برای دیتابیس، دسترسی کنترل، اپلیکیشنها، ایمیل شرکت و…باشد.
یکی از دلایل دیگر برای انتخاب سیستم عامل ویندوز این است که شما از حمایت اختصاصی مایکروسافت بهرهمند میشوید. اگر به دنبال این هستید که وبسایت خود را بسازید و اجرا کنید، بعضی از توسعه دهندگان وب بر این باورند که چهارچوپ اسکریپت مایکروسافت ASP و ASP.NET برای کارکردن جزو ساده ترین هاست و از بهترین پشتیبانی برخوردار است.
توسعه ویندوز سرور در اوایل دهه ۱۹۸۰ آغاز شد. در آن زمان مایکروسافت دو خط سیستم عامل MS-DOS و ویندوز NT را با هدف ارائه سرعت، امنیت و قابلیت اطمینان برای سازمانهای بزرگ، تولید کرد.
قبل از انتشار ویندوز NT، بسیاری از شرکتها متکی بر سیستم عامل یونیکس (Unix) بودند که برای اجرای فایل و سرویسهای چاپ، به سخت افزار گران قیمت مبتنی بر RISC نیاز داشت. اما ویندوز NT بر روی ماشینهای ارزان قیمت x86 قابل اجرا بود. این ویندوز امکاناتی را برای مدیریت سرورها فراهم میکرد و بر روی سرورها نصب میشد. این نام تجاری شامل همه سیستم عاملهای ویندوز، با نام تجاری «ویندوز سرور» میباشد، ولی سایر محصولات مایکروسافت را شامل نمیشد.
اولین ویرایش ویندوز سرور منتشر شده با این نام تجاری، ویندوز سرور ۲۰۰۳ بود. با این وجود، اولین ویرایش سرور ویندوز، Windows NT 3.1 Server Advanced بود که بعد از آن Windows NT 3. 5 Server Windows NT 4 Server و ویندوز سرور ۲۰۰۰ ارائه شدند. ویندوز سرور ۲۰۰۰ اولین نسخه ویندوز سرور بود که به طور رسمی به عنوان ویندوز سرور معرفی شد.
بیشتر بخوانید: نرم افزار GNS3 چیست و چگونه آن را نصب کنیم
لینوکس سرور (Linux server) چیست؟
از آنجایی که ویندوز برای ما شناخته شده تر است، اغلب اینگونه فکر می کنند که ویندوز کاربردیترین سیستم عاملی است که در دنیا وجود دارد. اما این لزوما درست نمیباشد.
دسترسی به آمار استفاده از پلتفرمهای کد باز مثل لینوکس کار سختی است؛ به دلیل اینکه لینوکس به ورژنهای مختلفی تقسیم میشود اما با این حال چیزی که ما میدانیم این است که سیستم عاملهای گوگل- اندروید بر پایهی لینوکس هستند و همین امر رقابتی تنگاتنگ بین ویندوز و لینوکس در بازار سیستم عاملها ایجاد میکند.
و زمانی که از مسالهی نصب دستگاه خارج شویم، متوجه می شویم که لینوکس نقش اصلی تری در زیرساختهای یک IT مدرن ایفا میکند. به عنوان مثال، حدود 37 درصد وبسایتها توسط سرورهایی اجرا میشوند که از لینوکس استفاده میکنند و در مقابل 30 درصد دیگر از ویندوز استفاده میکنند.
در حقیقت لینوکس برای کسانی که از هاست وب استفاده میکنند ایده آل است. این سیستم عامل در سال 1970 توسط شرکت AT&T توسعه یافت و نقش بسیار مهمی را در توسعهی معماری مشتری-سرور در دنیای جهانی وب ایفا کرد. لینوکس به عنوان یک معادل کد باز با Unix توسعه یافت و همچنان 70 درصد وب هاست جهانی را در اختیار گرفت.
سرور لینوکس، سروری است که روی آن یکی از توزیعهای سیستم عامل لینوکس نصب شده است. روی چنین سروری معمولاً نرم افزارهایی هم نصب می شود و سرویسهایی را ارائه میکند. مثلاً ممکن است به کسانی که صفحۀ وبی را از روی سرور درخواست کنند Apache یا Nginx، ارائۀ خدماتکند.
پس سرور لینوکس یک رایانه است که همیشه به شبکۀ اینترنت متصل است و حاوی نوع خاصی از سخت افزار و نرم افزار است. این مراکز معمولاً اتاقهایی با نام اتاق سرور دارند که رایانههای سروری در آنجا نگهداری میشوند. سرور لینوکس دارای سیستم عامل لینوکس است و معمولاً برای مدیریت آن ترجیح داده میشود، که از خط فرمان استفاده شود. یعنی دستورات به صورت متنی به سرور ارسال شود. سرور لینوکس به دلیل ارزان قیمت بودن و همچنین سبک و باز بودن متن آن و بیشتر نرم افزارهای مرتبط با آن، از محبوبیت بیشتری برخوردار است..
تفاوت بین ویندوز سرور و لینوکس سرور:
- تفاوت در سیستم عامل
لینوکس از سیستم عامل Open Source و رایگان استفاده می کند و هنگام استفاده از آن هزینه لایسنس پرداخت نمی شود (که این یکی از محاسن سرورهای لینوکس می باشد). ولی سیستم عامل سرورهای ویندوز Open Source نیست و هنگام استفاده از آن می بایست هزینه لایسنس پرداخت نمود.
- تفاوت در هزینه لایسنس
هزینه لایسنس کنترل پنلهای مدیریتی سرور لینوکس به نسبت کمتر از سرورهای ویندوز است. به همین دلیل سرورهای لینوکس اغلب به صورت مدیریت شده و با کنترل پنل دایرکت ادمین هستند، اما سرورهای ویندوز به صورت خام و به طور پیش فرض با سیستم عامل ویندوز ارائه می شوند.
- تفاوت در زبان برنامه نویسی
سرورهای لینوکس مناسب برای زبان برنامه نویسی php و بانک اطلاعاتی MySQL Server میباشد. سرورهای ویندوز مناسب برای زبان برنامه نویسی ASP و بانک اطلاعاتی MSSQLSever می باشد.
- تفاوت در نوع وب سرور
سرورهای لینوکس از وب سرور آپاچی (Apache) استفاده میکنند و سرورهای ویندوز از وب سرور IIS استفاده میکنند. وب سرور آپاچی بر روی سرورهای ویندوز نیز می تواند نصب شود، اما کیفیت سرورهای لینوکس را نمی دهد.
- تفاوت در سرعت، کیفیت، پایداری و امنیت
سرورهای لینوکس از نظر سرعت، کیفیت، پایداری و امنیت قوی تر از سرور های ویندوز عمل می کنند. از آنجایی که ویندوز بیشترین استفاده را در میان کاربران کل جهان دارد، به تبع آن ویروسهای بیشتری جهت حمله به سیستم های ویندوزی طراحی شده است.
- تفاوت در مدیریت:
- سرور لینوکس نیاز به مدیریت دارد. مثل هاست نیست که بخرید و روی آن یک سیستم مدیریت محتوا نصب کنید! و اگر هم تا یک هفته یا یک ماه به آن سر نزنید، مشکلی برایش پیش نیاید! بلکه مدام باید رصد و اصطلاحاً مانیتورینگ شود که مبادا با مشکلی روبرو گردد. چون اگر با مشکلی مواجه شود، کل سایتهای روی آن از دسترس خارج خواهند شد. حتی ممکن است خدایی نکرده، برای همیشه اطلاعات روی آن را از دست بدهید!
چند نکته …
- هنگام استفاده از سرورهای لینوکس و ویندوز، احتیاجی نیست که سیستم عامل کامپیوتر شما و کاربران، همان سیستم عامل سرور باشد و کاربران متوجه نوع سیستم عامل سرور نخواهند شد.
لینوکس بهتر است یا ویندوز؟
از آنجا که هر دو سیستم عامل چند منظوره بوده و قادر به انجام کارهای زیادی هستند بنابراین اگر از شما سوال شود که لینوکس بهتر است یا ویندوز؟ احتمالا یک بحث پایان ناپذیر شروع شود. سیستم عامل ویندوز یک سیستم عامل دسکتاپی می باشد و در این زمینه در میان مردم محبوبیت زیادی دارد.
لینوکس دارای هزاران فاکتور مهم است که می تواند ثابت کند که بهتر از سیستم عامل ویندوز است. در ادامه نشان می دهیم که لینوکس یک هسته است، و با تلفیق بسیاری از نرم افزارها و محیط های دستکاپی، توزیع را ایجاد می کند.
امروزه صدها توزیع لینوکس به وجود آمده است که هر کدام در جای خود قادر به رقابت با سیستم عامل های دیگر از جمله ویندوز هستند. در ادامه این مقاله، برخی از نکات مهمی که هنگام انتخاب بهترین سیستم عامل لازم است را مطرح می کنیم.
کدام سیستم عامل برای سرور خانگی و سرور شخصی مناسب تر است؟
وقتی بحث سیستم عاملهای خانگی برای استفاده شخصی می شود، ویندوز و مک بهترین گزینه هستند. مخصوصا زمانی که کارهای ساده ای با سیستم خود انجام میدهید و نیازی به شخصی سازی ندارید. بعنوان مثال برای بازی، ویندوز بهتر از مک عمل می کند. بازی ها معمولا برای سیستم عامل ویندوز و سخت افزارهای آن بهینه سازی شده اند.
اما وقتی بحث سرورهای خانگی مطرح میشود، ویندوز و لینوکس گزینههایی است که باید از بین آنها انتخاب کنید. یک کامپیوتر شخصی اگر حافظه و فضای ذخیره کافی داشته باشد، میتواند به عنوان یک سرور خانگی عمل کند. سرورهای خانگی معمولا برای به اشتراک گذاری محتواهای چندرسانه ای بین سیستم ها استفاده میشود. مثلا اگر میخواهید از تمام سیستمها به فیلم و عکسها و … دسترسی داشته باشید، سرور خانگی پیشنهاد بسیار خوبی است.
نسخههای مختلف ویندوز سرور تاکنون :
اولین ویندوز مختص سرورها در سال ۱۹۹۳ منتشر شد. این نسخه Windows NT 3.1 نام داشت. نسخههای دیگر ویندوز اعم از نسخه دسکتاپ و سرور تا سال ۱۹۹۶ تحت نام NT وارد بازار شدند. اما از فوریه ۲۰۰۰ این رویه تغییر کرد و مایکروسافت در عنوان تمام سیستمعاملهای خود، عدد سال انتشار آنها را به کار برد.
بدین ترتیب، سال ۲۰۰۰ در نامگذاری نسخه سرور ویندوز مایکروسافت از عبارت Windows 2000 Server استفاده شد. نسخههای بعدی ویندوز سرور که پس از آن منتشر شدند بهترتیب Windows Server 2003، Windows Server 2003 R2، Windows Server 2008، Windows Server 2008 R2، Windows Server 2012، Windows Server 2012 R2، Windows Server 2016 و Windows Server 2019 نام داشتند.
در حال حاضر، Windows Server 2019 جدیدترین نسخه ویندوز سرور است. طبیعتا این نسخه نیز در مقایسه با نسخههای پیشین ویژگیها و قابلیتهای جدیدی دارد. مدیریت بهتر سرورها و خوشهها، بهبود تمهیدات امنیتی، اجرای برخی از نسخههای لینوکس در ماشین مجازی محافظت شده، افزایش سرعت و ایمنی وبگردی و رمزنگاری شبکه برخی از ارتقاهای صورت گرفته در ویندوز سرور ۲۰۱۹ است.
انواع سیستم عامل های ارائه شده لینوکس:
ـ ubuntu :ubuntu پیکربندی محبوبی از لینوکس برای سرورهای اختصاصی است و به عنوان یکی از ورژنهای پرکاربرد محسوب میشود. ubuntu سیستم عامل منتخب شرکتهای بزرگی از جمله IBM، HP Cloud و حتی Microsoft میباشد. این ورژن هم مانند لینوکس معمولی از قیمتی مناسب و کارایی بالا برخوردار است.
ـ Red Hat Enterprise Linux: برخلاف ورژنهای دیگر، Red Hat Enterprise Linux یک نسخهی پولی است که تنها با کسب مجوز خرید قابل استفاده میباشد. یکی از تفات های این ورژن با Ubuntu این است که این نسخه برای افراد تازه کار توصیه نمیشود، در حالی که استفاده از ورژن Ubuntu برای افراد تازه کار کاربری آسانتری دارد. برای کسانی که امنیت و ثبات سرور از اولویت بالایی برخوردار است، این ورژن نسبت به دیگر ورژنهای لینوکس برتری دارد.
ـ CentOS :CentOS ورژن کد باز Red Hat Enterprise Linux است که تمام ویژگیهای کلیدی Red Hat را دارد با این تفاوت که دسترسی به پلتفرم آن رایگان میباشد. با اینکه این نسخه از امنیت و مقاومت بسیار بالایی برخوردار است اما به دلیل اینکه نمیتوان به بعضی از کاربردهای نسخهی Red Hat دسترسی کامل داشت، معمولا بنظر می رسد که از نظر ویژگیهای کاربردی زیاد غنی نباشد.
ـDebian :Debian یکی از ورژنهای محبوب لینوکس که به آن Linux purists نیز گفته میشود ورژنی برتر از نظر پیکربندی و شخصی سازی بوده و دارای پشتیبانی ارتباطی عالی، امنیت و مقاومت بالا میباشد.
با بررسی این دو سیستم عامل، در نهایت این شما هستید که انتخاب میکنید و انتخاب شما کاملا بستگی به نیازهای شما و امکاناتی که میخواهید در اختیار داشته باشید دارد.
چه چیزی در سازمان شما اولویت بیشتری دارد؟ نگهداری از اطلاعات؟ امنیت بالا؟ کاربری آسان؟ به صرفه بودن قیمت؟ یا شاید تمام این موارد. طبیعتا ممکن است بگویید تمام این گزینه ها. ولی باید بدانید که هرکدام از این سیستم عاملها روی هرکدام از این موارد تمرکز بیشتری داشته اند. بنابراین شما نیز باید اولویت خود را مشخص کنید و با توجه به آن سیستم عامل خود را انتخاب کنید.
نتیجه گیری:
استفاده از لینوکس یک راه طولانی است، هر چند شاید شما هم شنیده اید که لینوکس کاربر پسند نیست و گزینه های نرم افزاری زیادی را ارائه نمی دهد، نیاز به دانش و تخصص دارد، رابط کاربری خوبی ندارد و … اما این جملات توسط افرادی منتشر می شوند که تا کنون از لینوکس استفاده نکرده اند. به صراحت می توانم بگویم که در حال حاضر لینوکس کاربر پسندتر است و رابط بصری و آسانی را برای استفاده فراهم می کند و یک سیستم مدیریت نرم افزاری متمرکز را با صدها گزینه مختلف ارائه می کند.
بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب سرور مناسب برای هاستینگ Colocation