آنچه در این مقاله می خوانید:

پورت Uplink و تفاوت آن با پورت معمولی

پورت Uplink
این مقاله در تاریخ 21 آبان 1399 نوشته و در تاریخ28 مرداد 1402 مورد بازبینی قرار گرفته است.

سوئیچ شبکه یکی از مهم ترین و اصلی ترین اجزاء یک شبکه است. این دستگاه های شبکه دارای تعدادی پورت هستند که از انواع مختلفی تشکیل شده است. یکی از انواع این پورت ها uplink نام دارد. لازم به ذکر است که بسیاری از افراد نسبت به این پورت ها اطلاعاتی ندارند و نمیدانند این پورت ها چه کاربردی دارند.

 ما در این مقاله قصد داریم شما را با پورت Uplink آشنا نماییم و به سوالاتی نظیر پورت آپلینک چیست و تفاوت آن با پورت معمولی بپردازیم، پس در ادامه با ما همراه باشید. هنگام خرید سوئیچ شبکه توجه به پورت های آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است، مثلا به مثال زیر توجه کنید: سوئیچ WS-2960S-24TS-L دارای 24 پورت 10/100/1000Mbps و 4 پورت SFP می باشد.

 

پورت Uplink در سوئیچ شبکه چیست؟

شاید بهتر است برای درک بهتر تفاوت میان پورت Uplink و پورت معمولی ابتدا در رابطه با انواع پورت توضیحاتی را ارائه نماییم. به طور کلی پورت های سوئیچ شبکه به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

  • پورت uplink
  • پورت downlink

پورت Uplink روی سوئیچ هایی با سرعت بالاتر که برای اتصال دستگاه یا شبکه محلی کوچکتر به شبکه بزرگتر یا اتصال به سایر دستگاه های با سرعت بالاتر در توپولوژی شبکه استفاده می شوند. در حالی که پورت های downlink یا همان عادی فقط مجموعه ای از پورت ها هستند که عمدتاً برای انتقال داده های منظم استفاده می شوند.

کابل های RJ45 در پورت های معمولی استفاده می شود و پورت SFP، پورت +SFP، پورت SFP28 ، پورت +QSFP و پورت QSFP28 برای فیبر نوری و یا اتصال به شبکه های که از سرعت و فاصله زیاد پشتیبانی می کنند، استفاده می شوند.

تفاوت میان پورت Uplink و پورت معمولی به این صورت است که پورت های uplink از نظر ظاهری شبیه پورت های عادی در سوئیچ هستند و به کمک ارتباط از یک پورت uplink به یک پورت عادی سوئیچ دیگر می توانید سایز شبکه خود را گسترش دهید. اما در واقع تفاوت زیادی بین آنها وجود دارد.

 


 

بیشتر بخوانید: انواع مختلف پورت در سوئیچ های شبکه

 


 

عملکرد پورت آپلینک چگونه است؟

پورت Uplink به پورتی اشاره دارد که برای اتصال دستگاه ها به شبکه های دیگر یا شبکه اصلی مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی موارد، یک پورت Uplink، به عنوان یک پورت اختصاصی برای اتصال سوئیچ ها یا روترها به یکدیگر یا به شبکه اصلی استفاده می شود.

پورت Uplink معمولا یک پورت اترنت است که قابلیت انتقال داده های شبکه را دارد. با استفاده از این پورت، می توان دستگاه ها را به یکدیگر متصل کرده و ارتباط بین آن ها را برقرار کرد. برای مثال در یک شبکه کامپیوتری، ممکن است چندین سوئیچ با چندین پورت اترنت داشته باشید. اگر بخواید این سوئیچ ها را به یکدیگر متصل کنید، از پورت Uplink، استفاده می کنید.

با اتصال پورت Uplink، یک سوئیچ به پورت Uplink سوئیچ دیگر، ارتباط بین آن ها برقرار می شود و امکان انتقال داده ها بین آن ها فراهم می شود. در کل پورت Uplink به پورتی اشاره دارد که برای اتصال دستگاه ها به یکدیگر یا به شبکه اصلی استفاده می شود تا ارتباط و انتقال داده ها را فراهم کند.

 

چه زمانی از پورت Uplink استفاده می کنیم؟

هنگامی می خواید دو شعبه از یک شرکت را در فاصله 100 کیلومتری به یکدیگر متصل کنید. برای انجام این کار کافی است به جای صرف هزینه زیاد و ایجاد یک شبکه جدید، این دو شبکه را از طریق پورت آپلینک به هم متصل کرد. مثلا در مورد یک شبکه خانگی، پورت uplink را می توان به روش های مختلفی استفاده کرد، اما همه آنها اساساً شبکه را گسترش می دهند. این پورت ها در دستگاه های زیر قابل استفاده هستند:

  • روترها:

پورت های اترنت موجود در پشت روتر ممکن است از نظر ظاهری یکسان باشند، اما در واقعیت عملکرد متفاوتی دارند. پورت WAN برای اتصال به اینترنت از طریق مودم و پورت uplink برای اتصال به سایر تجهیزات شبکه استفاده می شود.

  • سوئیچ ها و هاب ها:

تفاوت عمده بین سوئیچ و هاب در پهنای باند است. یک سوئیچ به هر اتصال پهنای باند خاص خود را می دهد، در حالی که هاب برای به اشتراک گذاشتن یک پهنای باند واحد در همه دستگاه های متصل به آن به اشتراک گذاشته می شود

در گذشته، سوئیچ ها در مقایسه با هاب ها بسیار گران بودند، اما امروزه به دلیل داشتن دستگاه های بسیار توانمندتر در حالی که اکنون بسیار مقرون به صرفه هستند، هاب ها را تقریباً حذف کرده اند.

از کابل اترنت می توان برای اتصال پورت Uplink در روتر به پورت Uplink سوئیچ، جهت گسترش شبکه استفاده کرد. به عنوان مثال، یک روتر ممکن است فقط دارای 5 پورت اترنت باشد، در حالی که سوئیچ دارای 24 پورت است. اتصال هر دو دستگاه به یکدیگر با استفاده از پورت Uplink در مجموع 29 پورت اترنت را فراهم می کند.

در یک سوئیچ مدیریت نشده، می توانید انتظار داشته باشید که بتوانید از هر پورت سوئیچ به عنوان یک پورت uplink استفاده کنید. با این حال، اگر یک سوئیچ مدیریتی دارید، احتمالاً یک پورت خاص را پیدا خواهید کرد که به عنوان پورت uplink طراحی شده است.

  • مودم ها:

مودم یک دستگاه جداگانه است که در کنار روتر قرار می گیرد. در این حالت باید از پورت uplink برای اتصال مودم به روتر جهت دسترسی به اینترنت استفاده شود. پورت uplink برای به اشتراک گذاری اتصال اینترنت با دستگاه های متصل است، درگاه WAN برای تقسیم اتصال در نظر گرفته شده است.

اگر اتصال اینترنت شما از طریق پورت uplink باشد، تنها یک دستگاه می‌تواند در هر زمان متصل شود. این جایی است که به شدت توصیه می شود که یک روتر را به یک مودم و نه یک دستگاه جداگانه وصل کنید.

 

تفاوت میان پورت Uplink و پورت معمولی (Downlink) چیست؟

در این قسمت از مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت های پورت Uplink و پورت معمولی (Downlink) بپردازیم. این دو پورت در چهار مورد با یکدیگر متفاوت هستند که ما هر کدام را به صورت مجزا مورد بررسی قرار دادیم. این موارد شامل:

 

  • برای اجتماع Uplink:

سوئیچ فیبر، پورت های اتصال دهنده پهنای باند بیشتری نسبت به پورت های عادی دارند زیرا ترافیک بین لایه های مختلف را جمع می کنند. پورت uplink برای اتصال دستگاه یا شبکه محلی کوچکتر به شبکه بزرگتر یا اتصال به دستگاه “بالاتر” در توپولوژی استفاده می شود.

 

  • برای استکینگ:

پورت uplink می تواند پورت stack نیز باشد. این یکی از دو روش دستیابی به استکینگ، بدون استفاده از درگاه اختصاصی است. پورت Uplink جهت ایجاد Stack سوئیچ ها با انعطاف پذیری بیشتر و هزینه کمتر استفاده می شود.

به راحتی پورت های اتصال دهنده را روی هر سوئیچ استک با DAC / AOC یا گیرنده های نوری و کابل فیبر نوری متصل کنید. علاوه بر این، استفاده از پورت های فیبر برای سوئیچ استک می تواند قابلیت استکینگ از راه دور را در محیط های مختلف تحقق بخشد.

 


 

بیشتر بخوانید: قابلیت Stack در سوئیچ های شبکه

 


 

  • برای کابل کشی آسان تر:

پورت Uplink چیست

همانطور که می دانید هنگام اتصال دو پورت اترنت عادی بر روی سوئیچ ها، معمولاً یک کابل متقاطع استفاده می شود تا پین های انتقال در یک انتهای کابل شبکه بتوانند به پین های دریافت کننده در انتهای دیگر متصل شوند.

یک پورت uplink پین های انتقال و دریافت را متقاطع نمی کند، به همین دلیل شما از کابل Cross-over بی نیاز خواهید شد. این بدان معنی است که هنگام اتصال دو سوئیچ با اتصال یک پورت uplink و یک پورت عادی، یک کابل مستقیم نیاز است.

 

  • صرفه جویی در پورت:

پورت uplink که بر روی یک سوئیچ قرار دارد، برای گسترش شبکه استفاده می شود. پورت اتصال یک سوئیچ را به عنوان مثال به پورت استاندارد یک سوئیچ دیگر وصل کنید، بوسیله آن می توان پورتهای معمولی را ذخیره کرد تا برای نقاط انتهایی بیشتری متصل شوند. بنابراین سوئیچ ها می توانند از پورت های uplink برای اتصال به سایر سوئیچ ها استفاده کنند تا حداکثر تعداد دستگاه های سیمی متصل به شبکه را افزایش دهند.

 

آیا می توان از پورت Uplink به عنوان پورت عادی استفاده کرد؟

شاید بتوان گفت یکی از رایج ترین سوالات پیرامون پورت آپلینک را این موضوع که آیا می توان از این پورت به جای پورت معمولی استفاده کرد تشکیل می دهد. با افزایش تقاضا برای پهنای باند، این موضوع بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

یعنی آیا می توانم از پورت های uplink روی یک سوئیچ به عنوان پورت های معمولی استفاده کنم؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید در مورد درگاه مشترک و درگاه دو منظوره بیاموزیم که در پاراگراف بعدی راجب این موضوع صحبت خواهیم کرد.

 


 

بیشتر بخوانید: معرفی پورت SFP و کاربرد آن

 


 

پورت مشترک (Shared Port) و پورت دو منظوره (Dual-Purposed Port):

در برخی از تجهیزات شبکه قدیمی به طور خاص یک پورت معمولی، در کنار پورت uplink پیکربندی شده است و این دو را به صورت جفت بهم متصل می کنند. هر دو پورت به صورت جفت به یکدیگر متصل شده‌اند، این محصولات دارای یک منطق سخت افزاری سنتی هستند که از اتصال پورت Uplink یا پورت به صورت مشترک پشتیبانی می‌کند، اما توانایی پشتیبانی از هر دو را ندارد.

اتصال دستگاه ها به هر دو پورت دستگاه پورت مشترک عملکرد صحیح واحد را متوقف می کند. امروزه، بسیاری از تجهیزات شبکه یک پورت دو منظوره ارائه می دهند که بسته به نوع دستگاه متصل به آن می تواند به عنوان اتصال دهنده یا پورت معمولی عمل کند.

اتصال دو منظوره ترکیبی یا همان پورت combo از یک پورت مس 10/100/1000 و یک پورت اترنت گیگابیتی مبتنی بر SFP تشکیل شده است. همزمان می توان از یکی از این دو پورت استفاده کرد. این انعطاف پذیری اضافه شده به uplink امکان استفاده از uplink با چگالی بالا را فراهم می کند. در یک کلام، ما می توانیم از پورت uplink به عنوان یک پورت عادی برای برخی نیاز ها استفاده کنیم.

 


 

بیشتر بخوانید: تفاوت میان پورت combo و SFP

 


 

نکاتی برای استفاده از پورت Uplink به عنوان پورت معمولی:

اگر بخواهید از پورت Uplink به جای پورت معمولی استفاده کنید به یک سری نکات باید توجه نمایید. حتماً جهت اتصال دو سوئیچ که در فاصطه دور از یکدیگر قرار گرفتند از پورت های SFP و +SFP و فیبر نوری استفاده نمایید. اما اگر می خواهید دو سوئیچ که در فاصله کمی از یکدیگر قرار گرفته اند را به هم متصل نمایید می توانید از پورت Uplink و کابل های RJ45 استفاده نمایید.

 

آیا پورت Uplink تنها برای اتصال دستگاه ها به یکدیگر استفاده می شود یا می تواند به شبکه اصلی نیز متصل شود؟ 

عملکرد پورت Uplink می تواند متنوع باشد و تنها محدود به اتصال دستگاه ها به یکدیگر نیست. در واقع پورت Uplink می تواند به شبکه اصلی نیز متصل شود و به عنوان یک راه ارتباطی بین شبکه ها یا زیر شبکه ها عمل کند.

بسته به ساختار و نوع شبکه، پورت Uplink ممکن است به عنوان پورت اتصال به شبکه اصلی مورد استفاده قرار بگیرد. در سناریوهایی که شبکه اصلی یا شبکه های دیگر وجود دارند و نیاز به اتصال دستگاه ها است، پورت Uplink، به عنوان واسطه ای برای اتصال شبکه ها به یکدیگر استفاده می شود.

همچنین ممکن است پورت Uplink در سوئیچ ها یا روترها به عنوان پورتی برای اتصال به شبکه اصلی یا سرورهای مرکزی استفاده شود. این اتصال می تواند از طریق یک شبکه محلی به شبکه اصلی یا حتی از طریق اینترنت انجام شود. بنابراین، پورت Uplink قابلیت اتصال به شبکه اصلی را نیز دارد و می تواند در ساختار و پیکربندی شبکه های مختلف به عنوان راه ارتباطی بین شبکه ها و دستگاه ها عمل کند.

 

آیا پورت Uplink می تواند در شبکه های بی سیم نیز استفاده شود؟

بله، پورت های Uplink همچنین می تواند در شبکه های بی سیم نیز استفاده شود. در شبکه های بی سیم، پورت Uplink به عنوان رابطی استفاده می شود که امکان اتصال یک دستگاه، مانند روتر بی سیم با شبکه اصلی را فراهم می کند.

در سناریوهایی که نیاز به اتصال چندین دستگاه وایرلس به یک شبکه وایرلس وجود دارد، از پورت Uplink در روتر وایرلس استفاده می شود. این پورت به عنوان رابط اتصال روتر به شبکه اصلی عمل می کند. با اتصال پورت Uplink روتر به یک شبکه کابلی یا اینترنت، امکان اتصال دستگاه های وایرلس به شبکه اصلی فراهم می شود.

از طریق پورت Uplink، در روتر وایرلس، می توان به شبکه اینترنت یا شبکه های دیگر متصل شد. این اتصال معمولا از طریق کابل اترنت صورت می گیرد و امکان انتقال داده ها و ایجاد ارتباط بین دستگاه های وایرلس و شبکه اصلی فراهم می شود. بنابراین، پورت Uplink، می تواند در شبکه های وایرلس برای اتصال روتر وایرلس به شبکه اصلی یا دستگاه های دیگر استفاده می شود.

استفاده از پورت آپلینک ممنوع:

تا اینجای مقاله متوجه شدید کجا باید از آپلینک استفاده کنید، در این بخش لازم است بدانید که در کدام قسمت نباید از پورت آپلینک استفاده کرد. اینجا دو حالت متفاوت وجود دارد که می‌خواهید در صورت داشتن یک سوئیچ شبکه با پورت آپلینک اختصاصی از آن اجتناب کنید:

  • اتصال یک دستگاه معمولی، مانند کامپیوتر یا تلویزیون به درگاه آپلینک
  • اتصال دو پورت uplink به یکدیگر

توجه داشته باشید که قبل از وصل کردن دستگاه، پورت را به دقت بررسی کنید. اگر رنگ آن با همه پورت های دیگر متفاوت است، به احتمال زیاد پورت uplink است.

شما میتوانید انواع تجیهزات شبکه را  از مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی تجهیزات شبکه در ایران همره با گارنتی خریداری نمایید.

دیدگاهی در مورد “پورت Uplink و تفاوت آن با پورت معمولی

  1. میم گفت:

    سلام آیا می شود پورت poe یک سویچ رو به پورت uplink یک سویچ وصل کرد و برای اتصال دو پورت poe باید چکار کرد آیا قطع کردن سیم های آبی و قهو هایی روش درستیه؟

  2. امیر حسین گفت:

    حتما باید پورت های up به پورت های down وصل بشه یا دوتا پورت up بهم میتونه متصل بشه ؟
    توی سوییچ های poe چی میشه ؟
    توی سوییچ های جدید هم Cross-over باید استفاده بشه 🤔

    1. مهشید افخمی گفت:

      سلام روزتون بخیر؛ خیر حتما اینطور نیست. در حال حاظر خود سوئیچ تشخیص می دهد و دیگه نیازی نیست که پورت های UP به پورت های Down وصل بشن. بهترین حالت این هستش که پورت لایه پایین تر ازUplink به Downlink پورت سوئیچ لایه بالاتر وصل شود. در سوئیچ های POE عموماً Uplink ها پی او یی نیستند و SFP هم اصلا ربطی به POE ندارد. در سوئیچ های جدید اصلا نیازی به Cross-Over نیست و در صورت لزوم خود سوئیچ چینش کابل ها را تغییر می دهد.

  3. m.saber4313 گفت:

    کجاها می شه از پورت Uplink به جای پورت معمولی استفاده کنیم؟

    1. مهشید افخمی گفت:

      سلام روزتون بخیر
      هنگامی که می خواید دو سوئیچی را که در فاصله کم از یکدیگر قرار دارند را به هم متصل کنید می توانید از پورت های Uplink و کابل RJ45 برای این کار استفاده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محبوب ترین محصولات

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.
مقایسه
0 موارد محصول
فهرست
مسترشبکه

شنبه تا پنج شنبه از ساعت 9:30 الی 18:00 پاسخگوی شما هستیم.

شماره تماس: 62913-021 

پاسخگوی سوالات شما هستیم:

jamshidi
javadi
mohammadi
ali-300x300

ارسال لیست و استعلام قیمت برای شرکت ها و همکاران محترم: