اطلاعات، مهم ترین دارایی هر صنف و سازمان می باشد از این رو مدیران همواره در تلاش هستند تا با راهکارهای گوناگون از درز آن ها جلوگیری کنند و اجازه ندهند حملات سایبری به آن ها آسیبی وارد کرده و اطلاعات سازمانشان نشت کند. امروزه با گسترش کسب و کارها و ایجاد شبکه های بزرگتر، تجهیزات شبکه پیشرفته تر با قابلیت های بیشتر نیز روی کار آمده اند تا به کسب و کارها در حفظ امنیت کمک کنند.
یکی از تجهیزاتی که در حفظ امنیت کاربران و سازمان ها نقش به سزایی دارد، فایروال است که در کنار سایر تجهیزات شبکه همچون سوئیچ، سرور، روتر و .. یک شبکه قدرتمند به وجود می آورد تا از تهدیدات و حملات جلوگیری کند.
اما نکته ای که حائز اهمیت بوده و باید به آن توجه کرد این است که در کنار رشد و پیشرفت تجهیزات شبکه، حملات و تهیدات نیز رشد کرده و توسعه می یابند، از این رو برخی پروتکل ها و برنامه ها به شما کمک خواهند کرد تا امنیت بیشتری در شبکه خود ایجاد کنید. DLP یک ابزار امنیتی بوده که به شما کمک می کند تا از نشت اطلاعات جلوگیری کنید و ما می خواهیم با عنوان ” DLP چیست و چه کاربردی دارد” شما را با این ابزار آشنا سازیم؛
DLP چیست و چه کاربردی دارد:
در پاسخ به DLP چیست؟ ابتدا به شما خواهیم گفت DLP از چه کلمه ای ریشه می گیرد، این کلمه مخفف واژه Data Loss Prevention است که یکی از روش های امنیتی برای جلوگیری از حملات سایبری و جلوگیری از دسترسی به اطلاعات می باشد. DLP در جهت رشد و توسعه کسب و کار شما، عدم دسترسی به اطلاعات و داده های شما، قابلیت هایی را در اختیارتان قرار می دهد تا مانع از انتقال و از دست رفتن داده های شما گردد.
امروزه در سازمان ها، تهدیدهایی جهت نقض داده ها، سرقت رفتن داده های محافظت شده یا ورود فرد غیرمجاز به وفور دیده می شود و این رویدادها با دیجیتالی شدن جهان، به سرعت رو به افزایش هستند. برای مثال در ابتدای سال 2019 بیش از 3800 مورد از داده ها از بین رفتند که آسیب سنگینی به سازمان ها و کسب و کارها وارد شد از این رو DLP یک ابزار حیاتی برای کمک به کسب و کارها برای محافظت از داده های شما می باشد.
درواقع DLP ابزاری است که به شما کمک می کند تا عواملی که موجب از دست رفتن داده ها شده اند را شناسایی کنید و همچنین از انتقال داده ها به صورت غیر قانونی جلوگیری می کند و اجازه نمی دهد تا افراد غیر مجاز به داده های شما دسترسی داشته باشند ولی موضوعی که در اینجا مطرح می شود این است چه موقع از داده های شما محافظت می شود؟ آیا محدودیت زمانی وجود دارد؟
DLP در زمان هایی که کاربران مجاز و تائید شده در حال کار کردن با سیستم می باشند، زمانی که می خواهید داده ای را جابه جا کنید (ارسال، دریافت، کپی و ..) و یا زمانی که با سیستم و یا شبکه کاری ندارید، از داده های شما محافظت می کند، در واقع با بررسی محتوای شما و جزئیات اطلاعات، تشخیص می دهد که این داده ها قابل ارسال و یا نگهداری هستند یا خیر.
گاهی ممکن است در صورت دسترسی غیر مجاز به اطلاعات و افشای تصادفی این اطلاعات، امنیت شرکت و یا سازمان شما به خطر بیفتد به همین علت اگر امنیت داده ها برایتان اهمیت دارد، باید از DLP استفاده کنید از طرف دیگر با ورود هوش مصنوعی در دنیای امروز و جهان، نرم افزار DLP با داشتن قابلیت تشخیص الگوهای رفتاری به شما کمک می کند قبل از افشای اطلاعات، از این اتفاق جلوگیری کنید.
DLP چگونه کار می کند:
این نرم افزار از روش های گوناگونی برای جلوگیری از ورودهای غیر مجاز استفاده می کند ولی نکته ای که باید بدانید این است که به طور کلی بر اساس محتوای داده ها عکس العمل نشان می دهد. در ادامه چند روش تشخیص نقص را دنبال خواهیم کرد:
- این نرم افزار می تواند محتوا داده را قبل از ارسال بررسی کند و در صورت اهمیت محرمانگی داده از ارسال آن جلوگیری کرده و یا دستوراتی را روی آن اعمال کند مثلا آن را رمز نگاری کند. برای مثال اگر شما قصد ارسال اطلاعات کارت بانکی و یا پسوردهای خود از طریق ایمیل را داشه باشید، از ارسال آن جلوگیری می کند و یا آن را رمزنگاری می کند که از افشا شدن جلوگیری شود.
- روش دیگری که در این نرم افزار مورد استفاده قرار می گیرد بررسی مطابقت فایل هایی که در حال استفاده هستند، فایل هایی که در حال ارسال هستند و فایل هایی که در حال استراحت هستند با فایل هایی که ایندکس شده اند. این روش را Data Fingerprinting شناخته شده اند.
- روش بعد، تحلیل داده هاست. نرم افزار DLP با تحلیل کردن داده ها بر اساس مفهوم و لغاتی که در داده ها به کار رفته است و همچنین قوانین تشخیص رفتار که توسط این برنامه پشتیبانی می شود کمک می کند تا از اشتراک گذاشتن داده ها با افراد غیر مجاز جلوگیری شود.
- این روش نیز بر پایه تحلیل کردن محتوای داده می باشد، بدین صورت که از روش های گوناگون تحلیل استاتیک استفاده می کند و این روش های استاتیک با استفاده از یادگیری ماشین از داده های شما محافظت می کنند. بدین صورت که پس از آن که ماشین داده ها را تحلیل کرد و دریافت که داده ها باید باید به چه شکلی باشند، داده های غیر عادی را پیدا می کند و با الگو داده ها تطبیق می دهد در صورتی که مطابقت نداشت از ارسال داده جلوگیری کرده و از آن محافظت می کند.
عوامل موثر در از دست رفتن داده ها:
اگر بخواهیم کمی در کار شرکت ها ریز شویم، سازمان های بزرگ امروزه حدودا با 20 مورد افشای اطلاعات در روز سر و کار دارند، از این رو 83 درصد از سازمان ها با استفاده از DLP سعی در برآوردن نیازهای امنیتی خود دارند اما 33 درصد از این سازمان ها هنوز با مشکل از دست رفتن اطلاعات سرو کار دارند، علت آن است که هنوز نمی دانند این اطلاعات چگونه مورد تهدید قرار گرفته اند و یا ساده تر بگوییم نشتی اطلاعات را نمی دانند که از کجاست.
برخی از شرکت ها از DLP تنها برای داده های دریافتی و یا ارسالی توسط ایمیل و یا برنامه هایی که برای تجارت و کسب و کارشان استفاه می کنند به کار می برند، شاید طیف وسیعی از داده ها را پردازش کنند ولی کامل نیست.
- سهل انگاری کارمندان در اشتراک گذاری داده ها به صورت غیر عمد
- رفتار نا امن پیمانکاران تجاری در حین ارسال و یا استفاده از داده ها
- درخواست های جست و جو شونده در Google-Uber یکی از موارد بسیار خطرناک در افشای اطلاعات است، برای مثال ممکن است یک کارمند یک پرونده دارایی را دانلود کند تا بتواند با نام یا عنوان خاصی آن را راه اندازی کند، افشای این اطلاعات ضربه بزرگی به شرکت وارد خواهد کرد.
- افزایش تعداد دستگاه های مجاز به دسترسی داده های حساس
انواع DLP:
این فناوری به سه دسته تقسیم می شود: Network، Endpoint و Cloud.
درواقع هر سه دسته دارای کاربرد یکسانی هستند تنها تفاوت در شیوه به کار بردن آن ها می باشد.
- Network DLP: این نوع به شما کمک می کند تا برای داده های خود یک محیط امن ایجاد کنید و زمانی که داده ها در حال جابه جایی بر روی شبکه هستند را مورد ارزیابی و نظارت قرار می دهد. اگر کاربری بخواهد اطلاعات حساس شرکت را از طریق ایمیل و یا هر روش دیگری ارسال کند، DLP به مدیر شبکه اطلاع می دهد. این نوع دی ال پی زمانی به کار می آید که کامپیوتر و سیستم شما به شبکه متصل باشد و بر روی دستگاه های قابل حمل همچون لپ تاپ کاربرد ندارد.
- Endpoint DLP: در این نوع دی ال پی، ضرورتی به وجود شبکه نیست زیرا قابل نصب بر روی دستگاه های موجود در شرکت می باشد. این نوع DLP داده هایی که در حال انتقال و یا در حال استراحت هستند را در دستگاه پایانی مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهد به همین علت نام آن را اندپوینت نامیدند. همچنین اهمیتی ندارد که دستگاه شما به شبکه متصل است یا اینکه در چه مکانی قرار دارد این روش به شما این امکان را می دهد تا داده های حساسی که به صورت رمزنگاری شده ارسال می شوند، تشخیص داده شوند. این روش نسبت به روش قبلی یعنی دی ال پی شبکه پوشش دهی بیشتری دارد زیرا باید روی تمامی دستگاه های موجود نصب شود ولی اگر در سازمان شما کارمند دورکار وجود دارد کمی به مشکل خواهی خورد و نکته دیگری که در مورد این روش مورد بحث است، زمان و دقت بالا جهت مدیریت و نگهداری از این دی ال پی است.
- Cloud DLP: این روش تقریبا مشابه با روش قبلی یعنی Endpoint است اما در این روش قوانین لازم جهت محافظت از داده ها در حساب های کاربری ابری ایجاد می شود. این روش بر خلاف روش اول یعنی دی ال پی شبکه، در اطراف شبکه فضایی ایجاد نمی کند و از ابزارهای ابری همچون Office 365 و Google G Suit استفاده کرد و آن ها را با هم ترکیب می کنند و کاربران می توانند به کمک ابزارهای ابری مانع از نشت اطلاعات شوند.
DLP چه مزایایی دارد:
- از داده های شخصی شما در برابر عملیاتی همچون کپی، آپدیت و یا پرینت گرفتن محافظت می کند و شما اطمینان خاطر دارید که هیچ کاربری نمی تواند از اطلاعات حساس و یا شخصی شما استفاده کند و یا اطلاعات به مقصدی غیر از آن که خودتان می خواهید ارسال شود.
- از دست رفتن اطلاعات همیشه عمدی نبوده و گاهی ممکن است کاربری بخواهد اطلاعات را پرینت بگیرد و یا خطای انسانی رخ دهد در چنین شرایطی دی ال پی کمک می کند تا این خطاها به نرم افزار انتقال داد شود و هم داده ها محافظت میشود و از هم از دوش کارکنان برداشته می شود.
- نشت اطلاعات برای شرکت ها و سازمان، هزینه سنگینی دارد و جلوگیری از لو رفتن آن ها صرفه جویی زیادی در هزینه ها می شود گرچه برخی هزینه ها و خسارات تنها مالی نیست و ممکن است عواقبی بر یک سازمان بر جای بگذارد که سالیان سال تاثیر بدی بر عملکرد آن شرکت داشته باشد.
ضرورت استفاده از دی ال پی در سازمان ها:
اگر تا به اینجا مقاله را با دقت بررسی کرده باشید در می یابید که از دست رفتن اطلاعات ممکن است عواقب جبران ناپذیری بر یک سازمان داشته باشد و حتی موجب نابودی آن سازمان گردد. در ادامه برخی دیگر عوامل مهم وجود DLP را بررسی می کنیم:
- جلوگیری از دسترسی غیر مجاز به اطلاعات حساس
- دسترسی سریع و لحظه ای به ایمیل ها و و ب سایت ها
- جلوگیری از مشکلاتی همچون لو رفتن اطلاعات هویتی شخصی یا Personally Identifiable Information
- اطمینان از عدم وجود هرگونه تهدید در شبکه
- داشتن امنیت در داده های موجود در فضای ابری
- کنترل و بررسی ترافیک داده ها
معرفی نرم افزارهای DLP:
قطعا اگر می خواهید از داده های خود محافظت کنید و یا از نشت داده های خود جلوگیری کنید باید از دی ال پی استفاده کنید. انواع آن ها در برایتان شرح دادیم و شما متوجه شدید که DLP های نقطه پایانی نسبت به نوع شبکه کامل تر است. اگر می خواهید داده های خود را ایمن نگه دارید و یا با اطمینان خاطر ایمیل ارسال کنید می توانید از نرم افزارهای زیر استفاده کنید تا تا از نشت داده های شما جلوگیری شود.
این نرم افزارها به شما کمک می کنند تا خطرات امنیتی را تشخیص دهید و با کنترل مشکلات و رمز نگاری از داده های حساس سازمان خود محافظت کنید.
- نرمافزار Endpoint Protector by CoSoSys
- نرمافزار Digital Guardian
- نرمافزار McAfee DLP
- نرمافزار SecureTrust Data Loss Prevention
- نرمافزار Forcepoint DLP
- نرمافزار NinjaOne Backup
- نرمافزار Symantec DLP
- نرمافزار Forcepoint DLP
- نرمافزار Safetica DLP
- نرمافزار Trend Micro IDLP
- نرمافزار ر Code42
- نرمافزار Sophos
- نرمافزار Check Point
در پایان از شما بابت زمانی که جهت مطالعه این مقاله گذاشتید سپاسگزاریم، برای مطالعه سایر مقالات می توانید به مجله مستر شبکه مراجعه کنید.
شما میتوانید از مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی انواع روتر میکروتیک را به همراه گارانتی معتبر خریداری نمایید. |