همه کامپیوترها، تلفنهای همراه، کنسولهای بازی و … دارای 2 قسمت خیلی مهم با نام رم (Ram) و رام (Rom) هستند. بسیاری از کاربران تفاوت آنها را نمیدانند و گاهی نیز آنها را یک چیز در نظر میگیرند. بعضی دیگر گمان میکنند رام همان اسم دیگر رم است. اما تمامی این تفکرات اشتباه بوده و این 2 بخش از یکدیگر مجزا و دارای کارایی متفاوتاند. در ادامه برای پاسخ به سؤال ”تفاوت رم و رام (Ram & ROM) در چیست؟ ” ابتدا هر کدام را معرفی کرده و سپس تفاوتهایشان را ذکر میکنیم.
رم یا RAM مخفف عبارت Random Access Memory است. این قطعه سخت افزاری به منظور افزایش سرعت سیستمها و کارایی بیشتر پردازنده تولید شد. اطلاعات یک کامپیوتر روی هارد آن ذخیره میشود. اما خواندن و نوشتن اطلاعات از هارد بسیار زمان بر است. اگر رم وجود نداشت، پردازنده برای اجرای هر دستور باید به هارد مراجعه میکرد و زمان زیادی صرف خواندن یا نوشتن اطلاعات از هارد تلف میشد. برای بهبود این وضعیت حافظههای اصلی یا همان رمها معرفی شدند.
رم ها حافظههایی هستند که بین پردازنده و هارد قرار میگیرند. اطلاعات لازم در هر مرحله از هارد بر روی رم آمده و پردازنده فقط با رم ارتباط دارد. وقتی برای بار اول برنامهای اجرا شود، آن اطلاعات برنامه از هارد بر روی رم قرار میگیرد و بعد از آن هر مرتبه پردازنده اطلاعات را از روی رم خوانده یا روی رم مینویسد.
پس در یک نتیجهگیری کلی میتوان گفت رمها حافظههایی هستند که بین هارد و پردازنده قرار میگیرند تا سرعت پردازش سیستم را افزایش دهند و از بیکار ماندن پردازشگر جلوگیری کنند. این حافظهها حجم بسیار کمتری در برابر حافظههایی با عنوان هارد دارند. سرعت نوشتن و خواندن اطلاعات در آنها بسیار بالاتر از هاردها است.
در حال حاضر دو نوع RAM وجود دارد که در دنیا به طور گسترده ای به کار می روند، SRAM که مخفف (static RAM) و DRAM که مخفف (dynamic RAM) است. تولید SRAM ها هزینه بسیاری دارد، این رم ها با استفاده از یک سلول حافظه ترانزیستور قادر هستند اطلاعات بیشتری را ذخیره کنند. به علاوه این رم ها سرعت بیشتر و مصرف انرژی کمتری دارند. بنابراین در تولیدات مدرن رایانه ها به عنوان حافظه cache (حافظه نهان پردازنده) به کار می روند.
در مقابل DRAM با استفاده از یک جفت ترانزیستور و خازن مقدار کم تری از داده ها را می تواند ذخیره کند. از آنجا که تولید آن ارزانتر است، از آن ها به طور گسترده در رایانه ها استفاده می شود. هم SRAM و هم DRAM از نظر ماهیتی حافظه های موقت به شمار می آیند و در صورت قطع برق اطلاعات خود را از دست می دهند. این رم ها به صورت ویژه، مسئول تامین حافظه اصلی در سیستم هستند.
حافظه رام (Rom) مخفف عبارت Read Only Memory به معنای حافظه فقط خواندنی است. همانطور از اسم این حافظه پیداست این حافظهها تنها برای خواندن از روی آنها ساخته شدند و نمیتوان اطلاعات روی آنها را تغییر داد. اطلاعات موجود در این نوع حافظهها در کارخانه سازنده نوشته میشود و دیگر امکان تغییر آنها وجود ندارد. درون رامها دیودها و ترانزیستورهایی هستند که این اطلاعات را ذخیره میکنند.
البته این موضوع مخصوص نسلهای اولیه رام است. رامها انواع مختلفی مثل EPROM ،EEPROM و PROM دارند. حافظههای EEPROM و Erasable programmable read-only memory) EPROM) را میتوان توسط روشهای خاصی مانند اعمال ولتاژ بالا پاک کرد و دوباره به آنها اطلاعات داد که اما این فرآیند زمانبر است. رامها را در کارخانهها توسط دستگاهایی با نام پروگرمر دیتا (Programer Data)میسازند.
یک مثال خوب از ROM بایوس رایانه است، از حافظه رام برای دخیره کردن اطلاعات بایوس استفاده میشود. وقتی شما به عنوان مثال کامپیوتر و یا حتی تلفن همراه خود را روشن میکنید، برای روشن شدن و بالا آمدن سیستم عامل نیازمند یک سری دستورات خاص هستید. این مجموعه اطلاعات در رام ذخیره میشوند. به بیان دیگر در رایانه ها برنامه های مورد نیاز پردازنده برای راه اندازی سیستم در ROM ذخیر می شود. ROM برنامه ریزی شده به صورت فیزیکی داده های مورد نیاز برای ذخیره سازی را کدگذاری می کند.
از سال 2008 به بعد رامها به شکلی ساخته شد که بتوانند علاوه بر ذخیره دائمی اطلاعات، اطلاعات قبلی را حذف و اطلاعات جدیدی بپذیرند. این کار به منظور ایجاد امکان آپدیت (Update) در رامها اعمال شد. بعد از آپدیت رام باز هم اطلاعات موجود در آن برای همیشه در آن ذخیره میماند مگر آنکه خودتان اطلاعات قبلی را حذف و اطلاعات جدیدی بر روی آن بریزید.
ROM همچنین در کنسول های بازی مانند Nintendo، Gameboy ، Sega Genesis و غیره به کار رفته است.
تا اینجا با مفهموم کلی رم (Ram) و رام (Rom) آشنا شدید و نحوه کارکرد هرکدام را ملاحظه فرمودید. اکنون به بیان تفاوتهای میان آنها میپردازیم :
سخن آخر:
امیدواریم با توجه به مقایسه میان RAM و ROM به کاربرد هر یک پی برده باشید. با توجه به کاربردهای هر کدام، یک کامپیوتر به هر دو نوع حافظه نیاز دارد. در حقیقت الان که مشغول خواندن این مطلب هستید حافظه RAM مشغول کار است، اما زمانی که کامپیوتر شخصی خود را روشن می کنید، سیستم برای راه اندازی خود از حافظه ROM استفاده می کند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه در رابطه با رم سرور باید بدانید