آنچه در این مقاله می خوانید:

رم سرور چیست و هر آنچه در رابطه با آن باید بدانید به همراه ویدئو

رم سرور چیست
این مقاله در تاریخ 29 آبان 1399 نوشته و در تاریخ 31 شهریور 1400 مورد بازبینی قرار گرفته است.

رم سرور چیست؟

به دلیل پیشرفت های تکنولوژی و ضرورت استفاده از کامپیوترها، رم برای اکثر افراد نامی آشناست. اما وقتی می خواهیم در رابطه با رم سرور صحبت کنیم، موضوع کمی تخصصی تر می شود که ممکن است هر کسی از آن اطلاع نداشته باشد. به طور کلی RAMها حافظه کوتاه مدت کامپیوتر شما به حساب می آید.

RAM مخفف Random Access Memory است. آنها به عنوان یک حد وسط بین حافظه نهان موجود در پردازنده مرکزی و فضای ذخیره سازی بزرگتر یعنی هارد درایوها عمل می کنند. سیستم از حافظه RAM برای ذخیره بخشهای فعال سیستم عامل به طور موقت استفاده می کند. RAM نوعی ذخیره سازی موقت است.

هرچه حافظه RAM بیشتری داشته باشید، هربار که بخواهید می توانید سریع به آنها دسترسی داشته باشید. همانطور که داشتن یک میز تحریر بزرگتر می تواند تکه های بیشتری از کاغذ را روی آن نگه دارد بدون اینکه نامرتب شود. با این حال، RAM نمی تواند به عنوان ذخیره سازی دائمی عمل کند. به محض خاموش کردن، محتویات RAM سیستم شما از بین می رود.

انتخاب حافظه مناسب، کلید رسیدن به بالاترین کارایی، قابلیت اطمینان در سیستم و سریع‌تر شدن نرخ بازگشت سرمایه یا همان ROI در IT است. از دیگر مزایای آن کاهش اندازه سرور و پاور دیتاسنترها است. حافظه نقش مهمی در میزان انرژی مصرفی سرور دارد و انتخاب کم‌مصرف‌ترین حافظه، مولفه‌ای مهم و حیاتی در کاهش مصرف انرژی و کولینگ دیتاسنتر است. کاهش هزینه مصرفی در زمینه تامین انرژی و کولینگ به معنی کاهش هزینه‌های عملیاتی و افزایش ROI یا زمان بازگشت سرمایه دارد.

نکته: ROI نرخ بازگشت سرمایه، نسبت سود حاصله به میزان هزینه و سرمایه پرداخت شده باشد. البته سود به دست آمده ممکن است تنها جنبه مالی نداشته باشد و شامل موارد غیرمالی مانند برندسازی شود، ولی به صورت کلی منظور از محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، درآمد و سودآوری مالی کسب و کار است.

هرچه میزان حافظه‌ سرور بیشتر و سرعت بالاتری داشته باشد، فرآیند پاسخ‌گویی به درخواست‌ها سریع‌تر شده و رسیدگی به فرآیندهای سنگینی مانند مدیریت ماشین‌های مجازی که مبتنی بر حافظه هستند بدون تاخیر انجام می‌شود. بنابراین مهم است در زمان خرید حافظه اصلی به کیفیت برند تولیدکننده و مشخصات فنی دقت کرده و سعی نکنید برای کاهش هزینه‌ها از رم‌های دسکتاپ برای سرور استفاده کنید.

 

جهت آشنایی کامل با رم ها و انواع آن ویدئو زیر را مشاهده کنید:

 

تفاوت رم سرور با رم دسکتاپ:

رم سرور با رم دسکتاپ تفاوت هایی دارد به همین دلیل نمی توان از رم دسکتاپ برای سرورها استفاده کرد. حال به برخی از این تفاوت ها می پردازیم:

ـ معماری حافظه‌ سرور قابلیتی به‌نام تشخیص خطا یا ECC دارد که در رم دسکتاپ وجود ندارد.

ـ پایداری و قابلیت اطمینان در رم سرور ها

ـ بالاتر بودن سرعت رم سرورها و قابلیت کنترل خطا 

جهت آشنایی با سرورها به مقاله سرور چیست و کاربرد آن در شبکه مراجعه کنید.

 

مقایسه میان RAM و ROM در چیست؟

تا اینجا با مفهموم کلی رم (Ram) و رام (Rom) آشنا شدید و نحوه کارکرد هرکدام را ملاحظه فرمودید. اکنون به بیان تفاوت‌های میان آن‌ها می‌پردازیم :

  1. اولین تفاوت نام آن‌ها است که یکی Random Access Memory و دیگری Read Only Memory می‌باشد. نگهداری اطلاعات در رم  کوتاه مدت و در رام بلند مدت می باشد.
  2. تفاوت بعدی آن‌ها در نوشتن اطلاعات روی آن‌هاست که اینکار در رم ساده بوده و بارها اتفاق می‌افتد اما در رام اینکار نیازمند روش‌های مخصوص و به تعداد محدود امکان پذیر است.
  3. تراشه ROM یک وسیله ذخیره سازی غیر فرار است، یعنی برای حفظ اطلاعات ذخیره شده روی آن به منبع برق ثابت نیازی نیست. در مقابل یک تراشه RAM فرار است و هنگام قطع جریان برق هرگونه اطلاعاتی که روی آن ثبت شده است، از بین می رود. به عبارت دیگرنگهداری اطلاعات در رم کوتاه مدت ودر رام بلند مدت میباشد.
  4. سرعت آن‌ها دیگر تفاوتشان است که در رم بیشتر از رام است.
  5. یکی دیگر از تفاوت‌های این 2 قطعه اندازه ظرفیت آن‌هاست. حافظه‌های رم ظرفیت بسیار بیشتری نسبت به رام دارند.
  6. رام در درجه اول، هنگام راه اندازی یک کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرد درحالی که رم تنها زمانی که سیستم عامل بارگیری شد در عملیات های عادی به کار می رود. تراشه RAM می تواند بسته به ظرفیتی که دارد از ۱ تا ۲۵۶ گیگابایت اطلاعات را ذخیره کند، اما تراشه ROM تنها می تواند چند مگابایت، معمولا بین ۴ تا ۸ مگابایت را در هر تراشه ذخیره می کند.
  7. عمده ترین تفاوت RAM و ROM این است که رام پس از قطع جریان انرژی نیز اطلاعات را حفظ می کند، اما رم این توانایی را ندارد. به عبارت دیگر ROM برای ذخیره سازی دائمی اطلاعات و RAM برای ذخیره سازی موقت است.

اگر تمایل دارید در رابطه با این موضوع بیشتر بدانید به لینک مجاور مراجعه نمایید: مقایسه میان RAM و ROM

 

ECC RAM (رم سرور) چیست؟

رم ECC رمی است است که می تواند جریان داده های ورودی و خروجی را کنترل کند. هنگام پردازش اطلاعات بر روی CPU، اطلاعات روی ROM پردازش نمی شوند. بلکه همه را روی RAM کنترل می کند. بنابراین، برای یک RAM معمول (RAM غیر ECC) ، هنگام انتقال اطلاعات با سرعت بالا، ایجاد اختلال امری طبیعی است.

هنگامی که اختلال رخ می دهد، RAM اغلب مجبور است کل جریان داده را بارگیری کند، زیرا آنها قادر به مدیریت جریان داده نیستند.

برای RAM ECC، هنگامی که یک اختلال رخ می دهد، فقط لازم است از سیستم بخواهید بسته صحیح را دوباره ارسال کند. بنابراین، Ram ECC از پایداری و عملکرد بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین سرورها به مزیت داشتن رم سرور نیاز دارند.

RAM ECC نسبت به انواع RAM معمولی پایدارتر و قابل اطمینان تر است، اما موارد استثنایی نیز وجود دارد. همیشه باید انتظار این را داشت که شرایطی به وجود آید تا مطمئن ترین فناوری ها نیز از کار بیافتند. اما با استفاده از این فناوری ها می توان تا حدی اطمینان داشت که میزان خرابی به شدت کاهش پیدا می کند. این تمایز هنگام استفاده از RAM ECC در مقایسه با رم معمولی کاملا مشخص است.

برای مثال:

بهترین راه برای درک واقعی تفاوت بین انواع حافظه، مشاهده یک مثال در عمل است. در این حالت ، هدف ما Apple Mac Pro خواهد بود ، که یکی از محبوب ترین رایانه های سطح بالا در بازار می باشد. هنگامی که Mac Pro برای اولین بار تولید شد از FB-DIMM استفاده شده بود که یک انتخاب عالی برای عملکرد در آن زمان به شمار می رفت. البته لازم به ذکر است قیمت آن از یک گزینه ECC معمولی بالاتر بود.

هنگامی که Mac Pro به نام بزرگی در خط تولیدات اپل تبدیل شد، کمپانی اپل تصمیم گرفت رم آن را با رم ECC جایگزین کند. Mac Pro 5.1 در سال 2010 به عنوان محصولی که از حافظه ECC استفاده می کنند به بازار عرضه شد. این یک پیشرفت بزرگ هم برای اپل و هم برای مصرف کنندگان بود زیرا این بدان معناست که آنها اکنون صاحب دستگاهی با عملکرد بهتر با قیمت مقرون به صرفه تر خواهند شد.

 

باس رم چیست؟

باس رم به سرعت انتقال اطلاعات میان رم و سایر مولفه‌های سخت‌افزاری نظیر cpu و کارت گرافیک از طریق پل‌های جنوبی و شمالی اشاره دارد. دو مولفه مهمی که نقش کلیدی در این زمینه دارند عرض و سرعت باس هستند. عرض باس به تعداد بیت‌هایی که می‌توانند به‌طور همزمان به پردازنده مرکزی ارسال شوند و سرعت باس به تعداد دفعات ارسال گروهی بیت‌ها در واحد ثانیه اشاره دارد.

فاکتور بسیار مهم دیگری نیز وجود دارد که تقریبا نیمی از خریداران رم به ویژه در ایران نسبت به آن بی‌توجه هستند. این فاکتور مهم زمان تاخیر (Latency) است که به تعداد سیکل‌های ساعت که لازم است تا یک بیت از اطلاعات خوانده شوند اشاره دارد. در شرایطی که بسیاری از کاربران تصور می‌کنند فرکانس رم و ظرفیت رم تاثیر مهمی بر قیمت رم دارند، اما واقعیت این است که زمان تاخیر اهمیت بیشتری نسبت به این دو مقوله دارد.

هرچه زمان تاخیر کمتر باشد، اطلاعات میان ثبات‌های پردازنده و سلول‌های حافظه با سرعت بیشتری انتقال پیدا می‌کنند. البته دقت کنید که واژه باس مختص به رم نیست و سایر سخت‌افزارها نیز باس دارند.

 

تفاوت رم تک کاناله و دو کاناله:

رمی که روی ماژول حافظه قرار دارد از طریق کنترلر حافظه که روی cpu قرار دارد با سیستم ارتباط برقرار می‌کند. برخی از کنترلرهای حافظه از چند کانال برای ارتباط با ماژول حافظه استفاده می‌کنند تا تبادل داده سریع‌تر انجام شود، زیرا فرآیند انتقال داده‌ها توسط چند کانال انجام می‌شود. کنترلرهای حافظه‌ عبارتند از:

  1. یک کاناله
  2. دو کاناله (Dual Channel)
  3. چهار کاناله (Quad Channel)
  4. شش کاناله (Six Channel)
  5. هشت کاناله (Eight Channel)

معماری شش کاناله و هشت کاناله برای سرورها استفاده می‌شود که نیازمند پهنای باند بیشتری برای انتقال داده‌ها هستند. البته مادربورهایی نیز وجود دارند که قادر به پشتیبانی از معماری سه کاناله هستند. این مادربوردها برای تطابق دقیق‌تر آدرس‌های حافظه به بیت‌ها برای ارسال سریع‌تر اطلاعات از تکنیک جایگذاری (interleaving) استفاده می‌کنند.

رم‌های تک کاناله تنها از یک کانال برای تبادل اطلاعات با پردازنده استفاده می‌کنند که به علت ترافیک زیادی که ایجاد می‌شود سرعت کمتری دارند، در حالی که رم‌های دو کاناله از دو مسیر مجزا برای تبادل اطلاعات با پردازنده استفاده می‌کنند که ترافیک را کاهش داده و سرعت ارسال بیت‌ها را افزایش می‌دهند.

در معماری دو کاناله اولیه سعی شد دو گذرگاه ۶۴ بیتی برای دستیابی به یک گذرگاه ۱۲۸ بیتی ترکیب شوند که فناوری که gandged نامیده می‌شد اما این افزایش عملکرد کافی نبود و سازندگان دریافتند دو باس مستقل عملکرد بیشتری ارائه می‌کند بدون آن‌که نیازی باشد تغییر خاصی در معماری پردازنده‌ها به وجود آورند. در ادامه این رم را بیشتر بررسی می‌کنیم.

 

فرم فاکتور رم ها:

رم ها بر اساس اندازه به دو دسته تقسیم می شوند:

ـ DIMM (Dual In-Line Memory Module) که در دسکتاپ و سرورها یافت می شود.

ـ SO-DIMM (Small Outline DIMM) که در لپ تاپ ها و سایر رایانه های کوچک وجود دارد.

 

به طور کلی رم سرور ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

ـ Buffered

ـ Unbuffered

بافر و بدون بافر دو نوع اصلی رم سرورها را تشکیل می دهند. بزرگترین تفاوت میان این دو این است که رم سرور بافر از یک لایه پردازش انرژی برای حفظ سرعت تشکیل شده است. هر کدام از این رم سرورها دارای معایب و مزایای متفاوتی هستند که برای کسب اطلاعات، لازم است هر کدام را به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار داد.

همچنین رم سرور بافر به عنوان ECC DIMM شناخته می شود که نوعی رم است که با تست خودکار و اصلاح خطا، ECC را اضافه می کند. مزیت اصلی حافظه بافر در بافر بودن آن است. بافر یک تراشه پردازشی است که اطلاعات را مستقیماً از پردازنده مرکزی دریافت می کند.

 این تراشه بافر، سپس اطلاعات پردازش شده را به کارت های حافظه ارسال می کند. مزیت این رم ها این است که سبب می شود پردازنده ها به جای آنکه اطلاعات را به تراشه های جداگانه روی رم سرور ارسال کنند، آن را تنها به یک هدف ارسال نمایند.

بنابراین با مجهز شدن این رم ها به بافر، پردازنده سیستم، مسیر را برای ارسال اطلاعات بهینه می کند. حافظه بدون بافر یا ECC UDIMM همچنین نوعی RAM است که با عملکرد خودآزمایی و اصلاح خطا، عملکرد ECC به آن اضافه می شود. RAM ECC UDIMM حافظه ای بدون بافر یا ثبات در ماژول حافظه است که در عوض روی مادربرد طراحی شده اند.

 Ram ECC UDIMM دارای دستورات دسترسی به حافظه است که سریعتر از ECC RDIMM به ماژول حافظه تغذیه می شود زیرا این فرآیند به صورت مستقیم صورت می گیرد. در سیستم هایی که از رم غیر بافر استفاده می کنند، پردازنده مستقیماً با تراشه های مختلف ارتباط برقرار می کند و همچنین ارسال اطلاعات به هر کدام از این تراشه ها به طور جداگانه صورت می گیرد.

اگرچه این اجازه می دهد سیستم مقیاس پذیرتر و کمی انعطاف پذیرتر باشد، اما همچنان به پردازنده ای نیاز دارد که قدرت پردازشی بهتری داشته باشد همچنین کلیه قدرت پردازشی CPU را در بر می گیرد.

 

خرید رم اچ پی

 

انواع مختلف رم بافر (Buffered):

 

ـ Registered RAM:

RAM Registered یا ECC RDIMM حافظه ای است که حاوی رجیسترها است و رم بدون بافر EC Ram حافظه ای است که هیچ بافر یا ثابتی را در مادربرد ندارد. به همین دلیل ، تفاوت بین این دو نوع رم ECC در فرمان دسترسی است. برای RAM ECC UDIMM، دستورات دسترسی به حافظه، به ماژول حافظه هدایت می شوند، در حالی که دستورات دسترسی RAM ECC RDIMM به رجیستر قبلی ارسال می شوند و سپس به ماژول حافظه منتقل می شوند.

 

ـ RAM Fully Buffered:

همچنین فناوری دیگری در تولید ram با نام FB-DIMM که هدف آن ارائه خدمات به سرور با افزایش حداکثر سرعت مبتنی بر فناوری (DIMM-ECC) قدیمی است وجود دارد که ثبات، سازگاری و از همه مهمتر توانایی بررسی و اصلاح را به حداکثر می رساند. این نوع RAM اساساً نسخه قدیمی RAM رجیستر شده است.

FB-DIMM گرمتر از رم معمولی DDR2 است. علت آن عملیات حرارتی AMB است. به همین دلیل FB-DIMM نیز ایرادات خاص خود را دارد.

 

ـ RAM Load Reduced:

(Load Reduced RAM (LRDIMM نسخه جدیدتری از RAM بافر دار است. مزیت ماژول های Load Reduced این است که گاهی اوقات اجازه نمی دهد که همه اسلات های DIMM با ماژول های حافظه درجه دو پر شوند. علاوه بر این، برخی از مشکلات نظیر عملکرد و قدرت RAM را برطرف می کند.

رم های FB-DIMM و LRDIMM متفاوت از RDIMM RAM طراحی شده اند به همین دلیل در تمامی بردها قابل تعویض نیستند.

 


 

بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب CPU مناسب برای سرور

 


 

 

نسل های مختلف رم و سرعت آن:

اول از همه، آنچه ما باید در مورد آن صحبت کنیم DDR است. DDR (نرخ داده دو برابر است – Double Data Rate)، که دو بلوک داده را در یک ساعت منتقل می کند. RAM DDR به این معنی است که در هر چرخه ساعت دو انتقال اتفاق می افتد. از زمان راه اندازی DDR ، چندین نسل از DDR2، DDR3،DDR4 و DDR5 را پشت سر گذاشته است. نسل های مختلف این حافظه سرعت های مختلفی دارند.

رم سرور چیست

ـ رم DDR2:

DDR2 در سال 2003 رونمایی شد و این در حالی بود که در آن زمان حداکثر سرعت انتقال 3200 مگابایت در ثانیه بود. با گذشت زمان، سرعت انتقال DDR2 نیز به تدریج به 4200 ، 5300، 6400 مگابایت در ثانیه و 8000 مگابایت بر ثانیه بهبود یافت.

رم سرور DDR2 بسیار متداول می باشد و حتی در بسیاری از سیستم های سرور هنوز هم استفاده می شود و هنوز می توانید برای تجهیز سیستم های رایانه ای قدیمی آنها را خریداری نمایید. PC2-5300 رایج‌ترین نوع رم DDR2 بود که امروزه در برخی از سرورها از آن استفاده می‌شود.

ـ رم DDR3:

رم های DDR3 در سال 2007 به بازار عرضه شدند. از زمان راه اندازی DDR3 سرعت انتقال 6400 مگابایت در ثانیه بود، اما با گذشت زمان با 8500 مگابایت بر ثانیه، 10600 مگابایت در ثانیه ، 12800 مگابایت در ثانیه و 14900 مگابایت در ثانیه به بازار عرضه شدند.

 

ـ رم DDR4:

در سال 2014، رم های DDR4 به بازار عرضه شدند. با حافظه جدید DDR4، بیشترین سرعت انتقال را از  17000(DDR4-2400)19200 ،(DDR4-2133) مگابایت بر ثانیه و بیشتر خواهیم داشت.

 

ـ رم‌های DDR5:

جدیدترین نسل حافظه‌هایی هستند که برای سرورها روانه بازار شده و دو برابر سریع‌تر از DDR4 است. شاخص‌ترین ویژگی‌ این رم‌ها در مصرف انرژی و پایداری بیشتر خلاصه می‌شود. علاوه بر این، ضریب خطای آن‌ها نسبت به نمونه‌های دیگر پایین‌تر است. به همین دلیل گزینه مناسبی برای مراکز داده و به ویژه سرورها هستند.

در جدول زیر لیستی از رم ها و سرعت های آن را مشاهده می نمایید:

 

[table id=2230 /]
 

سوکت DIMM چیست؟

ماژول حافظه خطی دوگانه (DIMM) یا dual in-line memory module مجموعه‌ای متشکل از مدارهای مجتمع حافظه تصادفی پویا است. این ماژول‌ها روی صفحه مدار چاپی (PCB) سرور قرار گرفته‌اند. در حافظه‌های DDR2 وDDR3 سوکت‌های DIMM شامل ۲۴۰ پین هستند. در حافظه‌های DDR4 و DDR5 تعداد پین‌ها به ۲۸۸ عدد می‌رسد.

 

نحوه تشخیص تعداد رم و ظرفیت آن در سرورها:

با استفاده از ILO اطلاعات تک تک رم ها همراه با باس آنها و هر اطلاعات دیگری که ممکن است شما به آن احتیاج داشته باشید را به شما نمایش می دهد. اما VSphere Client تنها ظرفیت رم را نشان می دهد.

 


 

بیشتر بخوانید: علت تفاوت رنگ اسلات رم های سرور سری G9 و G10

 


 

راهنمای خرید رم سرور:

قبل از انتخاب و خرید رم سرور ابتدا باید نیازهای شما مورد بررسی قرار گیرد و پس از می توان با دید درست انتخاب کرد، حال ما در اینجا به برخی از این موارد می پردازیم:

 

ـ ظرفیت موردنیاز:

رم سرورها در ظرفیت های مختلفی تولید و عرضه می شوند، این شما هستید که باید بر اساس نیاز خود، باید ظرفیت مورد نیاز را خریداری نمایید. برای مثال برای مجازی سازی دست کم به 128 گیگابیت و برای ماشین های مجازی سازی به بیش از 128 گیگابیت نیاز دارید.

 

ـ فرکانس رم:

فرکانس رم میزان انتقال اطلاعات در ثانیه است که با مگاهرتز مشخص می شود. هرچه فرکانس بالاتر باشد قیمت رم نیز افزایش می یابد. فرکانس به دو صورت DDR3-1600 یا PC3-12800 نشان داده می‌شود.
 

ـ زمان تاخیر حافظه:

همان‌گونه که اشاره کردیم زمان تاخیر نقش بسیار مهمی در افزایش سرعت تبادل اطلاعات دارد. این سنجه به مدت زمانی که درخواست را ارسال می‌کنید و سیستم پاسخ می‌دهد اشاره دارد. این سنجه با مقدار CAS یا CL نشان داده می‌شود.

ـ نوع رم:

نوع رم به مشخصات فنی که سرور و مادربورد از آن پشتیبانی می‌کند بستگی دارد. به‌طور مثال، اگر سرور از حافظه‌های DDR4 پشتیبانی می‌کند قاعدتا باید به فکر خرید ماژول‌های DDR4 باشید. علاوه بر این باید به دو فاکتور Buffered Registered و Unbuffered Registered که در مورد آن صحبت کردیم دقت کنید.

 

ـ پشتیبانی از ویژگی تصحیح خطا:

رم‌های مجهز به ویژگی ECC پایداری سیستم را تضمین می‌کنند، زیرا از یک مکانیزم تشخیص و تصحیح خطای توکار استفاده می‌کنند.

 

ـ سازگاری با CPU:

نکته ی دیگه ای که باید به آن دقت شود پشتیبانی سی پی یو سرور از باس رم می‌باشد. برای مثال سرورهای نسل دهم HPE که از پردازنده های سری Intel Xeon Scalable پشتیبانی می‌کنند به شرح زیر با رم های سرور از نظر باس رم همخوانی دارند. پردازنده سری Intel Xeon Scalable Silver از باس رم DDR4-2400 پشتیبانی می کنند.

پردازنده سری Intel Xeon Scalable GOLD Series Gen 1 و Intel Xeon Scalable Platinum Series Gen 1 از باس رم DDR4-2666 پشتیبانی می‌کند. پردازنده سری Intel Xeon Scalable GOLD Series Gen 2 و Intel Xeon Scalable Platinum Series Gen 2 از باس رم DDR4-2933 پشتیبانی می‌کنند.

 

استفاده از دو رم با ظرفیت متفاوت:

یکی از سوالات متداول در زمینه استفاده از رم ها در سرورها استفاده از دو رم با ظرفیت های متفاوت است. به طور کلی امکان به کارگیری رم ها با ظرفیت ها و فرکانس های مختلف وجود دارد. برای مثال اگر بخواهید از دو رم با فرکانس 1333 و 1600 مگاهرتز استفاده نماید، مشکلی ندارد اما در این حالت فرکانس رم کاهش پیدا کرده و به سرعت پایین تر یعنی 1333 می رسد. اما اگر بخواهید این اتفاق نیافتد باید از اورکلاک استفاده نمایید.

اما نکته حائز اهمیت این است که حتما باید از رم هایی استفاده شود که نسل و معماری یکسانی داشته باشند. برای مثال نمی توان رم ها DDR2 را در کنار رم های DDR3 استفاده کرد زیرا هر یک مبتنی بر نسل و معماری متفاوتی هستند.

 

نحوه صحیح قرار دادن رم ها در استلات رم سرور:

ابتدا گیره اسلات رم را به آرامی باز کرده و رم را داخل آن قرار می دهیم و سپس مجدداً گیره را به سمت داخل فشار می دهیم تا به طور کامل رم داخل اسلات جای گیرد. همانطور که در تصویر مشاهده می کنید، نحوه درست قرار دادن رم داخل اسلات را نشان می دهد.

 


 

بیشتر بخوانید: نحوه چیدمان رم در سرور اچ پی

 


 

آیا می توان رم سرور را روی کامپیوتر استفاده کرد؟

خیر! زیرا بایوس مادربردهای کامپیوترها امکان تشخیص رم های ECC را ندارند و امکان نصب آن ها وجود ندارد. البته شنیده ها حاکی از آن است که در مادربردهای جدید که برای امور حرفه ای طراحی شده اند، این امکان به وجود آمده و می توان از این نوع رم ها نیز استفاده نمود. اما باید به موضوع قیمت رم ها نیز دقت نمایید. زیرا رم های سروری معمولا قیمت بالاتری دارند. و از طرفی رم های سرور، کمی کندتر عمل می کنند.

 

راهنمای خرید رم hp:

محصولات HPE در زمینه رم ، شامل دو تکنولوژی HPE Standard Memory و HPE Smart Memory هستند که هر یک را به تنهای توضیح خواهیم داد:

اگر ظرفیت‌های کم، نیاز شما را برآورده می‌کنند HPE Standard Memory مناسب کار شماست ولی برای حجم‌های کاری مبنی بر حافظه و Data-Intensive باید از HPE Smart Memory استفاده کنید. SmartMemory برای مشتریانی که می‌خواهند از حداکثر کارایی و قابلیت اطمینان حافظه و همچنین مصرف کمتر انرژی استفاده کنند مناسب است که این تکنولوژی‌ها در سرورهای پرولیانت نسل ۸ و ۹ و ۱۰ فراهم شده است.

HPE Smart Memory تکنولوژی منحصربفردی است که برای سرورهای پرولیانت اچ پی طراحی شده و می توان اطمینان داشت که حافظه نصب شده روی سرورهای HP Proliant مورد تایید و آزمایش اچ پی قرار گرفته است. HPE Smart Memory از استانداردهای صنعتی که در سیستم های اچ پی اعتبارسنجی و تایید شده‌اند استفاده می‌کند.

از آنجا که حافظه‌ها از آزمایش‌های سخت بر روی پلت‌فرم‌های اچ پی گذشته‌اند، تمام مشخصه‌های حافظه، دارای بالاترین استانداردهاست. این تکنولوژی، پلت‌فرمی فراهم می‌کند تا سرور بتواند توسعه‌ و افزایش حافظه در آینده را پشتیبانی کرده و این کار از طریق سیستم HPE Active Health و نرم افزارهای مدیریتی دیگر انجام می شود.

 

ـ HPE DDR4 Standard Memory:

به طور خاص برای سرورهای نسل ۹ سری ۱۰ و ۱۰۰ طراحی شد و تعادل مناسبی بین کارایی، قابلیت اطمینان و بهره‌وری را ارائه می‌کند. Standard Memory مطابق استانداردهای HPE در کیفیت است تا بتواند کارایی و قابلیت اطمینان را همزمان با ارایه راهکار کم هزینه ارائه دهد و در عین حال نیاز اپلیکیشن‌هایی که نیاز کمتری به حافظه دارند را برآورده می‌کند.

ـ HPE DDR4 Smart Memory:

دارای پیشرفت‌های خارق‌العاده‌ای نسبت به حافظه‌های نسل قبلی استبرای اولین بار در سروهای نسل ۹ پرولیانت از HPE Smart Memory استفاده شد که بر اساس تکنولوژی DDR4 است. حافظه‌های DDR4 وقتی در پیکربندی‌های ۱or 2 DIMMs per channel (DPC) نصب می‌شوند، با سرعت …/۱۸۶۶/۲۱۳۳/۲۴۰۰ MT/s عمل می‌کنند.

تا وقتی در هر کانال یک یا دو عدد DIMM قرار گیرد، حداکثر سرعت حافظه، پشتیبانی می‌شود اما اگر در هر کانال سه عدد DIMM قرار گیرد، حداکثر سرعت پشتیبانی نمی‌شود و سرعت پایین‌تر ارایه می‌شود.

 

از قابلیت‌های مهم و سودمند تکنولوژی HPE Smart Memory می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1ـ پشتیبانی از توسعه و ارتقاء در آینده به وسیله سیستم HP Active Health و نرم‌افزارهای مدیریتی دیگر

2ـ بهینه شدن کیفیت و افزایش قابلیت اطمینان حافظه زیرا امروزه شاهد بزرگ‌تر شدن محیط‌های IT، پیچیده‌تر شدن برنامه‌ها، افزایش مسئولیت حساس انتقال داده به سرورها، افزایش درخواست‌های پردازش تراکنشی و ثبات سرورهای حیاتی هستیم.

حافظه، جزیی مهم و حیاتی از سیستم‌های اطلاعاتی است که در تعیین قابلیت اطمینان و کارایی سیستم و در کل، قدرت سرور و مراکز داده تاثیر به سزایی دارد. تولیدکنندگان درجه اول DRAM، این قطعات را با بالاترین کیفیت تهیه می‌کنند. شرکت اچ پی تنها حافظه هایی را مورد تایید قرار می دهد که از آزمایشات سخت و حساس  عبور کنند. حافظه‌های آزمایش و تایید شده اچ پی برای پلت‌فرم پرولیانت سرورهای اچ پی، بهینه شده‌اند تا نهایت سازگاری، عملکرد و قابلیت اطمینان را داشته باشند.

3ـ بهره‌وری انرژی که امروزه حافظه‌ها نقش مهمی در مصرف برق سرور دارد. در نتیجه انتخاب کارآمدترین حافظه، نقشی مهم و حیاتی در کاهش مصرف انرژی و تجهیزات خنک کننده در مراکز داده دارد. این صرفه‌جویی به معنی کاهش هزینه عملیات و بازگشت سریع‌تر سرمایه (ROI) و در نتیجه آزاد کردن بودجه IT مصرف شده در انرژی و خنک کننده است. شرکت اچ پی، خود را در به حداکثر رساندن بهره‌وری انرژی در زیرساخت‌های IT متعهد می‌داند.

4ـ امکان پیش‌بینی خطا زمانی که HPE SmartMemory در ارتباط با سیستم‌های مدیریتی استفاده می‌شود امکان پیش‌بینی خطا را فعال می‌کند. اگر مشکلی در یکی از DIMMها گسترش یابد، سیستم مدیریتی به شما در پیش‌بینی این رخداد کمک می‌کند و می‌توانید قبل از بروز مشکلی جدی، DIMM را جایگزین کنید.

لازم به ذکر است این تکنولوژی در سرورهای پرولیانت نسل ۸ معرفی شد و در سرور نسل ۹ و سپس در نسل ۱۰ بهبود یافت و اچ پی ویژگی‌هایی که تنها در حافظه‌های باکیفیت اچ پی در دسترس بود را در دسترس همگان قرار داد. مشتریان می‌توانند انواع مختلف از حافظه‌های اچ پی و ظرفیت‌های متفاوت DIMM را برای بهینه‌سازی مصرف برق، ظرفیت و کارایی سرور انتخاب کنند. این تکنولوژی برخلاف حافظه‌های تولیدی با برندهای دیگر، روی هر DIMM یک امضای منحصربه‌فرد دارد که نشان می‌دهد حافظه توانسته تمامی مراحل سخت و دشوار تست و کنترل کیفیت را طی کند.

همه ماژول‌های حافظه اچ پی روی تمامی hp سرورهای پرولیانت، مورد آزمایش قرار گرفته‌اند تا تشخیص مشکلات، تصمیم‌گیری سریع در ارایه راه‌حل‌ها و جلوگیری از خطاها بررسی شوند. با وجود ویژگی‌های Authentication که در حافظه‌های اچ پی قرار گرفته است، از بهبود و کارایی سرورهای خود خاطر جمع خواهید بود. ویژگی‌های Authentication در واقع همان مولفه‌هایی است که اچ پی در رم‌های خود قرار داده تا اورجینال و غیراورجینال بودن آنها قابل تشخیص باشد.

نکته: در صورت تشخیص دمای بالا در ماژول‌ها توسط سنسور Memory، سیستم به طور خودکار میزان دسترسی به آن ماژول را کم می‌کند تا از افزایش دما جلوگیری کند.

 

انواع حافظه HPE SmartMemory:

  1. Registered DIMM (RDIMM) DDR4 با ظرفیت ۳۲ گیگابایت
  2. Load-reduced DIMM (LRDIMM) DDR4 با ظرفیت ۳۲ تا ۱۲۸ گیگابایت
  3. Unbuffered with ECC DIMM (UDIMM) با ظرفیت ۱۶ گیگابایت

به طور کلی UDIMMها در معماری پرولیانت سرورهای نسل ۱۰ پشتیبانی نمی‌شوند و تنها در میکروسرورهای نسل ۱۰ قابل استفاده هستند و در تعداد معدودی پرولیانت سرور نسل ۹ یعنی سرورهای ML10 G9 و ML30 G9 و DL20 G9 پشتیبانی می‌شوند. DDR4 در بقیه پرولیانت سرورهای نسل ۹ و ۱۰، تنها به صورت RDIMM و LRDIMM در دسترس است.

در اپلیکیشن‌هایی که به حداکثر ظرفیت حافظه نیاز دارند، حافظه‌های HPE SmartMemory Load Reduced DIMM یا همان LRDIMMها، توصیه می‌شود که بار الکترونیکی بر کنترلر حافظه را کاهش می‌دهند و نتیجه آن، میزان حافظه بیشتر در پیکربندی ۳ DIMM per channel یا ۳ DPC است. اچ پی از ماه ژوئن ۲۰۱۶ با ارایه حافظه‌های جدید ۱۲۸GB DDR4 LRDIMM 2400 MT/s، میزان حافظه را در سرور دو پردازنده‌ای DL380 G9 به ۳ ترابایت و سرور دوپردازنده‌ای DL580 G9 به ۶ ترابایت رساند. و نکته قابل ذکر این است که بیش از ۱۴ درصد افزایش کارایی به علت افزایش فرکانس در DDR4 داریم و همچنین به سبب عملکرد با ۱.۲ V، بیش از ۲۰ درصد کاهش مصرف برق نیز خواهیم داشت.

تعداد اسلات‌های حافظه که در سرورهای پرولیانت نسل نه پشتیبانی می‌شود، ۸، ۱۶ و یا ۲۴ عدد است. در پیکربندی‌های ۲۴ اسلات، حداکثر تا میزان ۳ ترابایت و در پیکربندی‌های ۱۶ اسلات، حداکثر تا میزان ۱ ترابایت حافظه خواهیم داشت. حافظه‌های DDR4 این قابلیت را دارند که در صورت استفاده از LRDIMMهای ۱۲۸ گیگابایتی، دو برابر ظرفیت را فراهم می‌کنند.

نکته: با ترکیب مدل پردازنده و پیکربندی حافظه، سرعت‌های متفاوتی از این حافظه‌ها در دسترس است.

 

مقایسه RDIMM و LRDIMM:

  • رم سرور چیستبر روی RDIMM یک رجیستر هست که سیگنال های کنترلی، آدرس ها و کلاکینگ را به مموری میفرستد ولی دیتا به طور مستقیم از طریق کنترلر حافظه وارد DRAM می شود.
  • بر روی LRDIMM یک Buffer وجود دارد که تمامی اطلاعات از جمله CMD/ADDR/CLk و حتی دیتا وارد بافر شده و از آنجا در DRAM ها تقسیم می شود.
  • Latency در ماژول های RDIMM نسبت به LRDIMM کمتر است.
  • برای استفاده از اپلیکیشن هایی که زمان تاخیر در آنها مهم تر است بهتر است از RDIMM استفاده شود. مانند Virtualization، ویندور، نصب ESXi …
  • RDIMM ها Single Rank و Dual Rank هستند و به تازگی Quad Rank نیز تولید میشوند و در مقابل LRDIMM ها فقط بصورت Quad Rank و Octal Rank تولید میشوند.
  • LRDIMM ها پهنای باند بیشتری را در مقایسه با RDIMM ها دارند. Big Data، نصب ERP، بانک ها و پرداخت الکترونیک …
  • ماژول های RDIMM حداکثر ۶۴GB و ماژول های LRDIMM حداکثر از ۱۲۸GB پشتیبانی میکند.
  • LRDIMM با هیچ مدل رم دیگری بر روی سرور میکس نمی شود. ولی RDIMM با NVIDIMM قابل بارگذاری هم زمان هستند.

 

اساس نامگذاری رم سرورهای HP:

رم سرور چیست

در این مثال ما از یک رم سرور اچ پی 128GB 8Rx4 PC4-2666V-3DSL Smart Kit استفاده می کنیم. رمزگشایی تصویر فوق به ترتیب از سمت چپ به شرح زیر است:

ـ Capacity: ظرفیت حافظه رم را نشان می‌دهد که اعداد آن ۱، ۲، ۴، ۸، ۱۶ و ۳۲ و ۶۴ و ۱۲۸ هستند. در این ستون حروف GB به گیگابایت اشاره دارند.

 

ـ Rank: در این ستون قبل از حرف R عددی قرار می‌گیرد که ۱ بیان‌گر Single Rank، دو بیان‌گر Dual Rank و ۴ به معنای Quad Rank و ۸ به معنای Octal Rank است. Rank فضایی در حافظه است که برای انتقال اطلاعات استفاده می‌شود. حافظه‌های متشکل از چند Rank به‌طور همزمان در هر یک از Rankها عملیات جداگانه‌ای انجام می‌دهند.

 

ـ Data Width: به پهنای کانال ارتباطی اشاره دارد. عدد قرار گرفته در این بخش پهنای کانال ارتباطی تراشه حافظه را مشخص می‌کند. به‌طور مثال ۴ بیان‌گر ۴ بایت و ۸ بیان‌گر ۸ بایت و ۱۶ بیان‌گر ۱۶ بایت است.

 

ـ Memory Type:  نوع حافظه توسط این ستون مشخص می‌شود. PC بیان‌گر نسل اول حافظه است. PC2 نسل دوم، PC3 نسل سوم را PC4 نسل چهارم را نشان می‌دهد.

 

ـ Voltage: اگر مقدار این ستون خالی باشد بیان‌گر این موضوع است که حافظه از ولتاژ معمولی ۱.۵ ولت استفاده می‌کند. حرف L به معنای ولتاژی پایین‌تر از ۱.۳۵v است.

 

ـ Module Speed: این ستون پهنای باند حافظه و حداکثر سرعت انتقال را نشان می‌دهد.

 

ـ Module Type: این ستون نوع حافظه را مشخص می‌کند. کاراکتر E یا ECC نشان می‌دهند که حافظه از ۸ بیت اضافی برای برقراری ارتباط تراشه حافظه با سایر بخش‌های سرور استفاده می‌کند. R به حافظه‌های رجیستر شده، U به حافظه‌های رجیستر نشده و L به حافظه‌های کاهنده بار اشاره دارند.

 

ـ CAS Latency: این ستون به تعداد سیکل‌هایی که بعد از دریافت دستور توسط حافظه انجام می‌شود تا اطلاعات ارسال شوند اشاره دارد. اگر این مقدار کمتر باشد به معنای سرعت انتقال سریع‌تر اطلاعات است و نشان می‌دهد حافظه از چرخه‌های کمتری استفاده می‌کند.

 

ـ Special Descriptor: در این ستون توضیحات فنی‌تر ارائه می‌شود. به‌طور مثال LP به کم مصرف بودن حافظه اشاره دارد.

 

برای هر نسل جدید RAM در طراحی اسلات های اتصال تفاوت هایی را می یابیم. بنابراین حتماً باید خرید رم سرور را متناسب با سرور مورد نظر خود انجام داده تا از ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه جلوگیری شود.

همچنین شما می توانید جهت مشاهده راهنمای خرید هارد سرور به لینک مجاور مراجعه نمایید: راهنمای خرید هارد سرور

دیدگاهی در مورد “رم سرور چیست و هر آنچه در رابطه با آن باید بدانید به همراه ویدئو

  1. عباس مرتضوی گفت:

    ممنون

  2. رسول کریمی گفت:

    سلام می شه در رابطه با نصب رم روی سرورهای اچ پی هم مطلب بزارید؟

    1. مهشید افخمی گفت:

      سلام وقت بخیر بله حتما مجله مسترشبکه رو دنبال کنید

  3. رضا گفت:

    می شه از ترکیب رم های RDIMM و LRDIMM استفاده کرد

    1. مهشید افخمی گفت:

      سلام روزتون بخیر؛
      خیر ترکیب این دو باهم امکان پذیر نیست.

  4. کاشفی گفت:

    رم سرور G9 رو می شه واسه G10 استفاده کرد؟

    1. مهشید افخمی گفت:

      سلام روزتون بخیر؛
      بله اما بستگی به نوع پردازنده دارد. اول باید پردازنده دستگاه بررسی بشه اگر سازگاری داشت می تونید این کار رو انجام بدید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محبوب ترین محصولات

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.
مقایسه
0 موارد محصول
فهرست
مسترشبکه

شنبه تا پنج شنبه از ساعت 9:30 الی 18:00 پاسخگوی شما هستیم.

شماره تماس: 62913-021 

پاسخگوی سوالات شما هستیم:

jamshidi
javadi
mohammadi
ali-300x300

ارسال لیست و استعلام قیمت برای شرکت ها و همکاران محترم: