آنچه در این مقاله می خوانید:

تفاوت هارد سرور و هارد معمولی

تفاوت هارد سرور و هارد معمولی

شاید کمتر کسی در دنیا باشد که با سرورها و کارایی آن ها آشنایی نداشته باشند. امروزه به علت سیستمی شدن مشاغل و دیجیتالی شدن جنبه های گوناگون زندگی، مردم با اصطلاحاتی همچون شبکه، مودم، تجهیزات وایرلس و .. آشنایی دارند و چه بسا ممکن است بیشتر تجهیزات شبکه همچون روتر، سوئیچ شبکه و … را نیز بشناسند. یکی از تجهیزات مهم برای ایجاد یک شبکه قوی و مدرن سرورها هستند. سرور، وظیفه پردازش اطلاعات زیاد و با حجم بالا را دارد از این رو از هاردهایی با سرعت و حجم های متفاوت استفاده می کند.

اما سوالی که همیشه مطرح می شود و ممکن است ذهن کاربران را درگیر کند این است که ” تفاوت هارد سرور و هارد معمولی” در چیست؟ آیا با هم متفاوتند؟ چه موقع باید از هرکدام استفاده کنیم و یا کدامیک بهتر است؟ ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با تفاوت هارد سرور و هارد معمولی آشنا سازیم و به سوالات احتمالی ذهنی شما پاسخ دهیم، پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید؛

 

تفاوت هارد سرور و هارد معمولی چیست:

هر دستگاهی که بتواند اطلاعات را ذخیره کند همچون کامپیوتر، لپ تاپ، دوربین مدار بسته و .. دارای هارد می باشد. قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم، می خواهیم با خود “هارد” آشنا شویم که هارد چیست؟

 

هارد چیست:

هارد در واقع یک قطعه است که از چند صفحه مغناطیسی تشکیل شده است و این قطعات مغناطیسی دائما در حال گردش هستند. اطلاعات و داده ها به صورت دیجیتالی بر روی هارد قرار می گیرند، هارد ها در دو دسته SSD و HDD موجود می باشند که هاردهای SSD از سرعت بالاتری نسبت به هاردهای HDD برخوردارند و همچنین از نظر اندازه و سایز نیز از هاردهای HDD کوچکترند. همان طور که گفتیم یکی از انواع هاردها HDD است که در واقع مخفف واژه Hard Disk Drive است.

 


 

بیشتر بخوانید: روش های افزایش طول عمر SSD

 


 

هاردها در اندازه های گوناگون و با حجم های متفاوت در بازار تجهیزات شبکه به فروش میرسد. لازم است بدانید که دستگاه شما و نوع هاردی که بر روی آن نصب می کنید ممکن است با دستگاه های دیگر متفاوت باشد و هاردها با توجه به دستگاهی که در آن قرار می گیرند، برای مثال نوع پردازنده و رم تفاوتشان مشخص می شوند که برای چه کاربردی مناسب هستند.

نکته دیگری که در مورد هارد حائز اهمیت است ظرفیت و یا حجم آن است. هرچه داده های شما بیشتر باشد قطعا به هاردی با حافظه بالاتر و سرعت بیشتر نیاز دارید، هاردهایی که دارای ظرفیت بالایی هستند برای سرورها استفاده می شوند و از نظر قدرت پردازش قاعدتا سریع تر از هاردهای معمولی می باشند. هارد دیسک ها در دسته های IDE ،SATA ،SCSI و SAS موجود می باشند که در ادامه آن ها را توضیح خواهیم داد؛

 

هارد معمولی چیست:

تفاوت هارد معمولی و هارد سرور در قابلیت ها و فناوری هایی است که توسط آن ها پشتیبانی می شوند. هاردهای معمولی یا هارد سیستمی به هاردی گفته می شود که از فناوری S.M.A.R.T پشتیبانی نمی کند. این هاردها از آرایه مغناطیسی RAID استفاده می کنند.

از دیگر قابلیت هایی که هاردهای معمولی نمی توانند از آن پشتیبانی کنند قابلیت hot swap است که یعنی شما نمی توانید بدون خاموش کردن سیستم، هارد را از آن خارج کنید یا وارد کنید و حتما باید ابتدا سیستم را خاموش کرده و سپس این کار را انجام دهید.

خاموش کردن سیستم موجب متوقف شدن سرور می شود و علت این امر نیز عدم پشتیبانی از این قابلیت می باشد. مقاومت این سرورها در مقابل ضربات بالا است و سرعت هاردهای معمولی 7200 دور در دقیقه است. هاردهای معمولی که در سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرد معمولا از نوع SATA هستند.

 

هارد سرور چیست:

سرورها همان طور که در ابتدا گفتیم به پردازش داده ها می پردازند و سرعت و پایداری بیشتری نیز دارند از این رو سرعت انتقال در هارد سرور بیشتر از هارد معمولی است. حافظه پنهان هارد سرور نیز از هارد معمولی بیشتر است به گونه ای که هارد معمولی دارای حافظه پنهان (کش) 8،16 و 64 مگابایت است اما هارد سرور دارای حافظه کش 64، 128 مگابایت و حتی بالا تر است.

هارد سرورها تقریبا بر عکس هاردهای معمولی هستند آن ها از فناوری S.M.A.R.T و RAID پشتیبانی می کنند. هارد سرورها نسبت به هاردهای معمولی پایداری و مقاومت بیشتری دارند و یکی از قابلیت های بسیار مهم و ارزشمند هارد سرورها قابلیت hot swap است یعنی اگر سیستم روشن باشد می توانید بدون خاموش کردن و یا متوقف کردن سرور، هارد را خارج و یا وارد کنید. سرعت هارد سرورها از 7200 دور در دقیه شروع می شود و می تواند به 15000 دور در دقیقه نیز ارتقا پیدا کند.

هارد سرورهایی که شما در بازار می توانید پیدا کنید دارای سرعت 10000 یا 15000 دور در دقیقه هستند. اگر از هارد ها می خواهید برای سرورهایی با سطح پایین استفاده کنید می توانید از هاردهای SATA استفاده کنید ولی اگر سرور شما در سطح بالایی قرار دارد هارد دیسک های مناسب از نوع SCSI و SAS هستند. سرعت در هاردهای SCSI به 160 مگابایت و در هارد دیسک های SAS به 320 مگابایت می رسد. هارد دیسک های نوع SCSI و SAS نسبت به SATA عمر بیشتر و گارانتی بیشتری نیز دارند.

البته لازم به ذکر این موارد در مورد هارهای HDD است ولی به طور کلی بهتر برای سرورها از هاردهای SSD استفاده کنید زیرا دارای سرعت بالاتر و اندازه کوچکتری هستند ولی هاردهای SSD برای سیستم های معمولی و دسکتاپ استفاده نمی شود.

تفاوت هارد سرور و هارد معمولی

 

قابلیت hot swap چه مزایایی دارد:

قبل از آنکه در مورد مرایای این قابلیت صحبت کنم لازم است بدانید که همه هاردهای سرور از این قابلیت پشتیبانی می کنند و شما می توانید بدون نیاز به خاموش کردن سیستم هارد را حذف یا اضافه کنید که در موارد حیاتی کاربرد بالایی دارد.

  • زمان خرابی را کاهش می دهد: این قابلیت کمک می کند که اگر یک هارد معیوب شد و یا آسیب دیده سریعا آن را تعویض کنید و بدون اتلاف وقت سرور را مجدد راه اندازی کنید.
  • به سادگی ارتقا دهید: اگر نیاز به ارتقا و داشتن فضای ذخیره سازی بیشتری داشتید به سرعت هارد دیسک قدیمی را با نمونه جدید تعویض کنید.

 

شباهت هارد سرور و هارد معمولی:

تا اینجا هارد سرور و هارد معمولی را با هم مقایسه کردیم و در مورد تفاوت های آن ها صحبت کردیم، الان قصد داریم از شباهت میان آن ها صحبت کنیم. از نظر ظاهر و عملکرد، هر دو در سایزهای 2.5 و 3.5 اینج هستند.

 

انواع هارد دیسک:

همان طور که قبلا گفتیم هاردها در دسته های IDE ،SATA ،SCSI و SAS هستند که هاردهای SATA برای سرورهایی مورد استفاده قرار می گیرند که در سطح پایینی هستند و هاردهای SCSI و SAS برای سرورهای رده بالا مورد استفاده می شوند.

  • IDE: این مدل هارد امروزه می توان گفت تقریبا منسوخ شده و یا استفاده از آن به شدت کاهش یافته است. اما برای اطلاع بیشتر در مورد آنها می توان گفت داده ها را با سرعت 133 مگابایت دریافت و یا ارسال می کنند.
  • SATA: این هاردها نسبت به گزینه قبل دارای سرعت بالاتری هستند و به عبارتی می توان گفت که جایگزینی برای مورد قبل یعنی IDE به شمار می آیند. این هارد دارای سرعت 600 مگابایت است و قیمت به صرفه ای دارد.
  • SCSI: برای داده هایی با توان عملیاتی بالا و پردازش پایین نیاز دارند استفاده می شود و انتقال خارجی و سرعت انتقال داخلی در هاردهای SCSI بیشتر از هاردهای معمولی است. این مدل دارای سوکت شبکه خارجی است و قابلیت اتصال به RAM بدون نیاز به CPU را دارد. به همین علت برای سازمان های بزرگ و موارد غیر شخصی که داده های زیادی را انتقال می دهد مورد استفاده قرار می گیرد. دو مدل از هارد دیسک های SCSI که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد؛ Ultra320 SCSI و Ultra160 SCSI می باشد و سرعت انتقال داده ها در نوع اول 320 مگابایت بر ثانیه و در نوع دوم برابر 160 مگابایت بر ثانیه است. نوع دوم هارد دیسک های SCSI یعنی Ultra320 به عنوان نسخه استاندارد مورد استفاده قرار میگیرد.
  • SAS: نسخه پیشرفته SCSI می باشد که می تواند داده ها را با سرعت 750 مگابایت انتقال دهد به خاطر سرعت بالایی که دارد طبیعتا از قیمت بالاتری نیز برخودار است. از این هارد برای سرورها استفاده می شود و برای موارد شخصی و غیر حرفه ای کاربرد چندانی ندارد. این نوع هارد می تواند 60000 دستگاه را پشتیبانی کند به شرطی که این دستگاه ها دارای پورت Expander باشند.

 


 

بیشتر بخوانید: تفاوت میان درایوهای SAS SSD و SATA SSD

 


 

آیا هارد معمولی و هارد سرور را می توان به جای هم استفاده کرد:

پاسخ خیر است. نمی توانیم آن ها به جای یکدیگر استفاده کنیم. دلایلی برای پاسخ منفی به این سوال وجود دارد که در ادامه آن ها را تشریح خواهیم کرد:

  1. هارد سرورها با ساختار duty cycle ساخته شده اند یعنی این هاردها باید بدون وقفه کار کنند. اگر بخواهیم مقیاس اندازه گیری کارکرد هاردها به صورت درصد کار کردن آن ها در یک سال در نظر بگیریم، هارد سرورها 100% در یک سال کار می کنند ولی هاردهایی که برای دسکتاپ و یا سیستم هستند بین 20-30% در سال کار می کنند و توانایی و قدرت هارد سرورها را ندارند.
  2. شما نمی توانید هارد سرور و هارد معمولی را همرمان بر روی سیستم خود داشته باشید زیرا برای هر سرور timeout value متفاوتی وجود دارد که انتقال داده ها و اطلاعات را به هم میزند و این موضوع به ساختار RAID ان ها بر می گردد.

 

اساس نام گذاری هارد سرور:

 

تفاوت هارد سرور و هارد معمولی

 

به پارت نامبر موجود در تصویر توجه کنید، هر بخش را با شماره گذاری برایتان تفکیک کردیم تا بهتر مفهوم را درک کنید:

  1. یکی از مهم ترین نکات در مورد هاردها ظرفیت هارد است. زیرا هر چه داده های شما بیشتر باشند قاعدتا ظرفیت مورد نیاز شما تغییر می کند. پس ظرفیت هارد سرور از ایتم های مهم است که هنگامی خریداری باید توجه زیادی به این مورد داشته باشید. 600GB حجم هارد سرور شما را نشان می دهد که معادل 600 گیگابایت است.
  2. اگر این مقاله را با دقت خوانده باشید کلمه SAS برایتان آشناست. شماره دو واژه SAS نشان دهنده نوع هارد دیسک است که معمولا برای سرورها رده بالا از این هارد دیسک استفاده می شود.
  3. مورد سوم نرخ انتقال اطلاعات را نشان می دهد که داده ها با چه سرعتی انتقال می یابند. معمولا نرخ انتقال اطلاعات بین 6 و 12 گیگابایت است که در این مدل از هارد سرور در هر ثانیه 12 گیگابایت داده ارسال می گردد.
  4. مورد بعد سرعت گردش هارد دیسک را نشان می دهد که در اینجا معادل 15000 است و در هر دقیقه دیسک 15000 بار گردش می کند و بالا بودن این عدد نشان دهده سرعت بالای هارد دیسک است.
  5. مورد آخر نیز فرم فکتور هارد شما را نشان می دهد که به چه صورت و با چه سایزی در دستگاه قرار می گیرد که SFF شنان می دهد اندازه هارد شما معادل 2.5 اینچ و LFF معادل 3.5 اینچ است.

 

تفاوت هارد سرور و هارد معمولی:

به طور کلی هارد دیسک‌ها اجزای اساسی هر رایانه‌ای هستند و وظیفه ذخیره‌سازی داده‌ها را بر عهده دارند. اما هارد دیسک‌هایی که در سرورها استفاده می‌شوند، با هارد دیسک‌های معمولی که در کامپیوترهای شخصی یا لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند، تفاوت‌هایی دارند. این تفاوت‌ها به دلیل نقش حیاتی سرورها در ارائه خدمات مداوم و قابل اعتماد است.

    • سرعت:

      • هارد سرور: معمولاً سرعت چرخش دیسک بالاتری (7200 دور در دقیقه یا بیشتر) و حافظه کش بیشتری دارند که منجر به سرعت خواندن و نوشتن بالاتر می‌شود. این سرعت بالا برای پاسخگویی سریع به درخواست‌های متعدد کاربران در سرور ضروری است.
      • هارد معمولی: هارد معمولیهارد معمولی سرعت چرخش دیسک کمتری (5400 دور در دقیقه) و حافظه کش پایین‌تری دارند که برای استفاده شخصی کافی است اما برای کاربردهای سروری مناسب نیست.
    • پایداری و طول عمر:

      • هارد سرور: برای کارکرد مداوم و 24 ساعته در محیط‌های سرور طراحی شده‌اند و از نظر فیزیکی و الکتریکی مقاوم‌تر هستند. همچنین دارای قابلیت‌هایی مانند S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) هستند که به نظارت بر سلامت هارد کمک می‌کند.
      • هارد معمولی: هارد معمولی برای استفاده خانگی یا اداری طراحی شده‌اند و ممکن است در برابر کارکرد طولانی مدت و فشار کاری بالا آسیب‌پذیرتر باشند.
    • ظرفیت:

      • هارد سرور: معمولاً ظرفیت‌های بالاتری دارند تا بتوانند حجم عظیمی از داده‌ها را ذخیره کنند.
      • هارد معمولی: ظرفیت‌های متنوعی دارند و بسته به نیاز کاربر انتخاب می‌شوند.
    • قابلیت اطمینان:

      • هارد سرور: دارای قابلیت‌های اضافی مانند RAID (Redundant Array of Independent Disks) هستند که به افزایش قابلیت اطمینان و جلوگیری از از دست رفتن داده‌ها کمک می‌کنند.
      • هارد معمولی: هارد معمولی معمولاً از قابلیت‌های RAID پشتیبانی نمی‌کنند.
    • قیمت:

      • هارد سرور: به دلیل ویژگی‌های خاص خود، معمولاً گران‌تر از هارد‌های معمولی هستند

 

نتیجه گیری:

به طور کلی هاردهای معمولی و هارد سرورها در هدف و کاربرد با هم متفاوت هستند زیرا هریک با هدف مشخصی طراحی شده اند که با چه توانی برای چه عملیاتی پاسخگو باشند. همچنین سرعت و ظرفیت آن ها نیز مورد دیگری است که نشان دهنده تفاوت میان آن هاست که قاعدتا با توجه به خدمات بیشتری که ارائه می دهند، هزینه و قیمت متفاوتی نیز خواهند داشت.

مورد آخر فناوری ها و قابلیت هایی است که پشتیبانی می کنند تفاوت زیادی در میان آن ها به وجود می آورد. امیدواریم که در این مقاله توانسته باشیم به خوبی تفاوت هارد سرور و هارد معمولی را بیان کنیم. شما می توانید سایر مقالات ما را در مجله مستر شبکه بررسی و مطالعه کنید. در پایان از اینکه نظرات خود را با ما در میان می گذارید کمال تشکر و قدردانی را داریم.

شما میتوانید از مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی انواع هارد سروررا با گارانتی معتبر خریداری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محبوب ترین محصولات

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.
مقایسه
0 موارد محصول
فهرست
مسترشبکه

شنبه تا پنج شنبه از ساعت 9:30 الی 18:00 پاسخگوی شما هستیم.

شماره تماس: 62913-021 

پاسخگوی سوالات شما هستیم:

jamshidi
ali-300x300

ارسال لیست و استعلام قیمت برای شرکت ها و همکاران محترم: