آنچه در این مقاله می خوانید:
تفاوت ماژول های SFP و +SFP
این مقاله در تاریخ 3 مهر 1399 نوشته و در تاریخ 14 مهر 1403 مورد بازبینی قرار گرفته است. |
ممکن است اسم ماژول به گوشتان خورده باشد و یا اگر مهندس آی تی باشید، قطعا به طور تخصصی با ماژول های شبکه کار کرده اید و آشنایی دارید. ما می خواهیم در ابتدا برایتان شرح دهیم ماژول شبکه چیست و سپس به نفکیک تفاوت بین ماژول های SFP و SFP+ بپردازیم.
ماژول، یک قطعه سخت افزاری فشرده شده و جزئی از یک سیستم بزرگتر است. دستگاه های الکترونیکی از قرار گرفتن تعدادی ماژول کنار هم ساخته شده اند، غالبا ماژول های تشکیل دهنده یک دستگاه، توسط شرکت های مختلفی تولید شده اند، ولی بدون نقص کنار هم کار می کنند. این محصولات بسیار کاربردی در بازار تجهیزات شبکه به فروش می رسند و ما در این مقاله می خواهیم تا تفاوت ماژول های SFP و SFP+ را بررسی کنیم.
ماژول های SFP و +SFP:
ماژول های SFP و +SFP از لحاظ شکل ظاهری کاملاً شبیه یکدیگر هستند و اکثر سوئیچ های شبکه نیز از هر دو ماژول پشتیبانی می کنند. حال شاید این سوال برای شما پیش بیاید که آیا واقعا این دو ماژول یکی هستند؟ و یا اینکه تفاوت میان این دو چیست؟ ما در این مقاله سعی داریم تا درباره تفاوت ماژول های SFP و +SFP با شما صحبت کنیم و این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
ماژول شبکه چیست و چه کاربردی دارد:
قبل از اینکه به بررسی تفاوت ماژول های SFP و +SFP بپردازیم می خواهیم کمی درباره ماژول شبکه با شما صحبت کنیم. ماژول شبکه، سخت افزاری است که برای افزودن اینترفیس به سیستم شبکه موجود همانند روتر یا سوئیچ استفاده میشود. ماژول اترنت یا کارت فیبر نوری نمونه هایی از ماژول شبکه هستند. که دستگاه شما را از طریق اینترفیس جدید به شبکه متصل میکنند.
کاربرد ماژول شبکه افزایش پهنای باند و بالا بردن عملکرد شبکه می باشد، مثلا اگر بخواهید به روترتان، کابل فیبر نوری وصل کنید، باید از ماژول شبکه با اینترفیس فیبر نوری استفاده کنید و یا اگر بخواهید اتصالات WAN را بین دو منطقه توسعه دهید باید از ماژول شبکه WAN استفاده کنید.
وقتی روتر و سوئیچ میخرید هم دارای اینترفیس های پیش فرض هستند و هم اسلات های خالی ماژول شبکه میتوانند در این اسلات های خالی قرار گیرد تا روتر و سوئیچ ارتقا یابند. به دستگاه های زیرساخت شبکه خود دقت کنید، معمولا 2 یا 4 پورت آخر (جداگانه گروه بندی شده اند) را میبینید که با قراردادن یک ماژول سخت افزاری روی دستگاه، تعدادی پورت برای اتصال به سایر دستگاه ها در شبکه در اختیار ما قرار می دهد. به این پورت ها، پورت فیبر نوری هم گفته می شود.
ماژول های SFP:
ماژول های SFP مخفف کلمه Small Form-factor Pluggable می باشد. این گیرنده با قابلیت hot-pluggable است که به درگاه SFP سوئیچ شبکه وصل می شود و از SONET ،Gigabit Ethernet، کانال فیبر و سایر استانداردهای ارتباطی پشتیبانی می کند.
مشخصات SFP براساس IEEE802.3 و SFF-8472 است. آنها قادرند از سرعت حداکثر 4.25 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی کنند. این ماژول ها به دلیل اندازه کوچکی که دارند می توانند جایگزین مناسبی برای مبدل های گرافیکی رایج قبلی (GBIC) شوند. به همین دلیل است که ماژول های SFP به Mini-GBIC نیز معروف می باشند. بس از انتخاب ماژول SFP، همان درگاه الکتریکی روی سوئیچ می تواند به انواع مختلف فیبر (چند حالت یا تک حالت) و طول موج های مختلف متصل شود.
ماژول SFP یا همان ماژول فیبر نوری یکی از انواع ماژول هاست، که برای تبدیل سیگنال دیجیتال به سیگنال نوری استفاده می شود. این نوع ماژول میتواند مسیر انتقال اطلاعات را از طریق فیبر نوری، ده ها کیلومتر افزایش دهد.
انواع ماژول های SFP و +SFP، هر دو فیبر تک و چند حالته هستند و از کابل های شبکه Cat5، Cat6، Cat6a و Cat7 پشتیبانی میکنند. ماژول SFP هر سوئیچ میتواند، به انواع مختلف فیبر (چند حالته یا تک حالته) و طول موج های مختلف متصل شود.
چگونه از SFP استفاده کنیم؟
ممکن است سوال خیلی از شما باشد که چگونه از ماژول SFP استفاده کنیم. برای استفاده از ماژول های SFP باید از کانکتورهای LC و SC و ST استفاده کرد. توجه کنید که هر دو طرف یک ارتباط از یک نوع استفاده شود، یعنی هر دو طرف Single Mode یا هر دو طرف Multimode هستند.
با توجه به مسیر انتقال اطلاعات، اگر شبکه شما داخلی و کمتر از 2 کیلومتر است از Multimode استفاده کنید، اگر شبکه مخابراتی و راه دور است از Single Mode استفاده کنید. حلقه کشش در ماژول SFP دارای چهار رنگ است. سیاه سفید، زرد، بنفش و آبی. رنگ های زرد و آبی سینگل مود هستند و سیاه و سفید و بنفش مالتی مود هستند.
ماژول های +SFP:
در رابطه با ماژول های SFP و +SFP همان طور که گفته شد ماژول های SFP تنها از 4.25Gbps بر ثانیه پشتیبانی می کنند به همین دلیل ماژول های +SFP بعد از آن به بازار عرضه شدند. این ماژول ها می توانند از سرعت 16Gbps پشتیبانی نمایند. در واقع، +SFP یک نسخه پیشرفته از SFP است. مشخصات +SFP مبتنی برSFF-8431 بوده و معمولاً از 8 گیگابایت بر ثانیه کانال فیبر، 10 گیگابیت اترنت و شبکه حمل و نقل نوری استاندارد OTU2 پشتیبانی می کند. در مقایسه با 10 ماژول 10 گیگابیت اترنت XENPAK یا XFP، ماژول +SFP کوچکتر بوده از طرفی به عنوان محبوب ترین ماژول 10 گیگابیت اترنت در بازار تبدیل شده است.
تفاوت ماژول های SFP یا +SFP:
با توجه به مطالب بالا متوجه شدیم تنها تفاوت میان این دو ماژول فیبر نوری میزان انتقال داده است و با توجه به سرعت داده های مختلف، برنامه ها و فاصله انتقال نیز متفاوت است. معمولاً ماژول SFP به درگاه SFP سوئیچ و ماژول +SFP به پورت +SFP سوئیچ وصل می شود. البته لازم به ذکر است اینکه برای کدام سوئیچ کدام ماژول های SFP و +SFP را باید انتخاب کنید، بستگی به نوع سوئیچ شما دارد.
آیا می توانیم از فرستنده SFP در اسلات +SFP استفاده نماییم؟
یکی از سوالاتی که همواره ممکن است در مورد ماژول های SFP و +SFP برای شما ایجاد شود این است که آیا می توان ماژول های SFP را در اسلات های +SFP قرار داد؟ جواب بله است می توان از ماژول های SFP در اسلات های +SFP استفاده کرد.
به عنوان یک قاعده کلی، SFP ها در اسلات +SFP کار می کنند، اما ماژول های +SFP در اسلات های SFP کار نمی کنند. وقتی ماژول SFP را در درگاه +SFP وصل می کنید، سرعت این پورت 1G است نه 10G. علاوه بر این، درگاه +SFP معمولاً هرگز نمی تواند از سرعت زیر 1G پشتیبانی کند. یعنی نمی توانیم 100BASE SFP را در درگاه +SFP وصل کنیم.
در حقیقت، پاسخ به این سوال، تا حد زیادی به مدل های سوئیچ بستگی دارد، زیرا در بعضی مواقع SFP در پورت های +SFP پشتیبانی می شوند و گاهی اوقات هم نه. به عنوان مثال، تقریباً تمام اسلات های +SFP سوئیچ سیسکو می توانند از SFP پشتیبانی کنند و بسیاری از اسلات های +SFP سوئیچ Brocade فقط از +SFP پشتیبانی می کنند.
کلام آخر:
به طور کلی این ماژول ها تنها در یک سرعت مجاز می توانند انتقال داده را انجام دهند، نه بیشتر و نه کمتر. علاوه بر این، هیچ چیزی مانند +SFP وجود ندارد که 1G را از یک طرف (به سمت فیبر) و سپس 10G را از طرف دیگر (به سمت دستگاه) انتقال دهد. اگرچه ما می توانیم در بسیاری از موارد از SFP در اسلات های +SFP استفاده کنیم، اما این بدان معنا نیست که یک +SFP که به شکاف +SFP وصل شده است می تواند از 1G پشتیبانی کند.
برای مثال اگر در یک پیوند فیبر، SFP را در پورت +SFP از یک طرف (1G) وصل کنیم، و سپس یک پورت +SFP را در پورت +SFP از طرف دیگر (10G) وصل کنیم، ممکن است کار نکند. شما فقط نمی توانید 10GbE در یک طرف و 1GbE در دیگری داشته باشید.
هنگام استفاده از ماژول های SFP و +SFP در شبکه خود، اطمینان حاصل کنید که سرعت هر دو انتهای پیوند فیبر یکسان است. ماژول های SFP ممکن است در اسلات +SFP استفاده شوند، اما ماژول های SFP هرگز نمی تواند به یک اسلات +SFP وصل شود و آن هم به دلیل سرعت های مختلف، فاصله انتقال و طول موج می باشد. 10+SFP فقط می تواند برای پورت 10G +SFP استفاده شود و هرگز نمی تواند 1G را منتقل نماید.
امیدواریم که مقاله ” تفاوت ماژول های SFP و +SFP ” برایتان مفید واقع شده باشد. از زمانی که برای مطالعه این مقاله گذاشتید کمال تشکر و قدردانی را داریم. شما می توانید سایر مقالات ما را در مجله مستر شبکه دنبال کنید. پیشاپیش از اینکه نظر خود را با ما در میان می گذارید کمال تشکر و قدردانی را داریم.
فروش انواع ماژول فیبر نوری سیسکو در مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی تجهیزات شبکه در ایران |