این مقاله در تاریخ 3 دی 1398 نوشته و در تاریخ 7 شهریور 1400 مورد بازبینی قرار گرفته است. |
در طی حدود سی سال گذشته با ساخت کابل فیبر نوری همواره شرکت های سازنده این تجهیزات به فکر راه حل هایی جهت جلوگیری از هدر رفت دیتا، هزینه کم تر و سایر موارد برای رفع بسیاری از مشکلات می باشند. انواع کانکتور فیبر نوری به هر دو انتهای کابل های نوری متصل شده و اتصال و عدم اتصال آنان را آسان تر می نمایند. البته لازم به ذکر است علاوه بر نوع کانکتور نحوه اتصال آن با فیبر نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و باید به روشی استاندار نصب شود تا ارتباط نوری برقرار گردد.
در کل، نزدیک به 100 کانکتور فیبر نوری (Fiber Optic Connectors) در بازار وجود دارد، اما فقط تعداد محدودی از آنها اغلب در بازار تجهیزات شبکه استفاده می شود. کانکتور LC ، کانکتور SC ، اتصال ST ، اتصال FC و غیره که ما در این مقاله به مهمترین آنان اشاره خواهیم کرد. اگر می خواهید در رابطه با کابل های فیبر نوری بیشتر بدانید به مقاله همه چیز در رابطه با کابل های فیبر نوری مراجعه کنید.
انواع کانکتور فیبر نوری:
ـ ST:
کانکتورهای ST یکی از اولین اتصال دهنده هایی بود که به طور گسترده در شبکه فیبر نوری ساخته و پیاده سازی شد. در اصل این کانکتور توسط AT&T توسعه داده شد و نام آن از مخفف دو کلمه اتصال مستقیم (Straight Tip) گرفته شده است. آنها از یک حلقه 2.5 میلی متر که دور آن با پوشش پلاستیکی محصور شده و بدنه فلزی تشکیل شده اند. گرچه این نوع کانکتور سالهاست که از محبوبیت ویژه ای برخوردار است اما امروزه به آسانی توسط سایر کانکتورها جایگزین می گردند.
ـ SC:
کانکتورهای SC از یک حلقه 2.5 میلی متری برای نگه داشتن فیبرهای Single Mode تشکیل شده اند. آنها دارای مکانیسم اتصال و عدم اتصال آسان تری نسبت به نوع ST هستند که این ویژگی به خصوص برای فضاهای تنگ بسیار سودمند می باشد. بدنه کانکتور SC به شکل مربع است و معمولاً دو اتصال دهنده SC به همراه یک گیره پلاستیکی نگهداری می شوند (به این اتصال دوبلکس گفته می شود).
این کانکتور در ژاپن توسط NTT (شرکت مخابرات ژاپنی ژاپن) ساخته شده است و گمان می رود این حروف مخفف کلمه اتصال مشترک (Subscriber Connector) یا احتمالاً اتصال استاندارد (Standard Connector) باشد. اکنون از این کانکتور به طور گسترده ای در کابل فیبر نوری Single Mode، آنالوگ CATV ، GPON و GBIC استفاده می شود. نمای مربعی بیرونی کانکتور به همراه مکانیزم اتصال فوری تراکم بیشتر بسته اتصال را در سازها و پچ پنل ها فراهم می کند.
ـ MTP:
MTP نوع خاصی از اتصالات فیبر نوری است. این کانکتور توسط شرکت Conec آمریکا ساخته شده است که توسط NTT بهبود یافته است. اتصال MTP به گونه ای طراحی شده که چندین فیبر تا 12 رشته را در یک حلقه قرار می دهد. آنها نیز مانند کانکتورهای SC دارای مکانیسم اتصال و عدم اتصال بوده، همچنین می توان آن ها را با یک جفت پین فلزی که از قسمت جلوی کانکتور خارج می شود، متمایز کرد. به دلیل تعداد زیاد رشته های فیبر موجود در یک اتصال کوچک، این کانکتورها برای زیرساخت ها و اتصالات متقاطع استفاده می شوند.
ـ LC:
یکی از کانکتورهای محبوب کوچک کانکتور LC می باشد. این رابط توسط Lucent Technologies توسعه یافته است. از یک زبانه نگهدارنده مانند کابل های تلفن و کانکتور RJ45 تشکیل شده و از طرف دیگر شکل آن مانند کانکتورهای SC مربعی است.
اتصالات LC معمولاً در یک پیکربندی دوبلکس با یک کلیپ پلاستیکی ایجاد می شوند. قطر حلقه کانکتور LC 1.25میلی متر است. این کانکتور ها برای کانکتورهای high-density، انتقال دهنده های SFP، SFP+ و XFP مناسب می باشند.
ـ FC :
کانکتور FC از کلمه Ferrule Connector گرفته شده است. این کانکتورها برای فیبر نوری Single mode و فیبر نوری polarization-maintaining استفاده می شود. این کانکتور ها جزء اولین هایی هستند که از حلقه سرامیکی تشکیل شده اند. آنها به دلیل آنکه در اکثر موارد قابلیت خود را از دست می دهند و پس از مدتی شل شده و دیگر قابل استفاده نیستند توسط کانکتورهای LC و SC جایگزین می شوند.
ـ MTRJ:
از دیگر کانکتورهای محبوب MTRJ است. مشخصات آن توسط NTT بیان شده و همچنین AMP/Tyco وCorning بهبود یافته است. MTRJ مخفف کلمه جک انتقال مکانیکی (Mechanical Transfer-Registered Jack) می باشد. اتصال MTRJ از نزدیک به یک پلاگین ماژولار به سبک RJ شباهت دارد ، حتی بخشی از نام آن از این شباهت گرفته شده است. اتصال دهنده های MTRJ همیشه دوتایی هستند زیرا دو فیبر دارند. بدنه و حلقه معمولاً از لایه پلاستیکی ساخته شده و توسط یک زبانه در جای خود قرار می گیرد.
ـ RJ-45:
این کانکتور ها از هشت پایه و 8 اتصال دهنده ماژولار تشکیل شده و بیشتر از آن برای شبکه های کامپیوتری مانند Ethernet استفاده می شود. اتصالات RJ-45 از نظر ساختار پهن تر از اتصالات RJ-11/12 هستند و بیشتر برای تلفن استفاده می شوند. در برنامه های کاربردی شبکه، از کابل RJ-45 برای اتصال یک پچ پنل به سوئیچ شبکه و همچنین برای اتصال NIC رایانه به پورت داده استفاده می شود.
ـ Infiniband:
Infiniband یک فناوری ارتباطی I / O با پهنای باند می باشد که بطور معمول در مراکز داده ، سرورها و برنامه های HPC High Performance Computing مستقر است. کابل های Infiniband از کانکتور مبتنی بر سری Micro GigaCN استفاده شده توسط Fujitsu بهبود یافته است. متداول ترین نوع اتصال در حال استفاده “4X” است که نام آن از پشتیبانی چهار پیوند داده آمده است. مونتاژ این کابل ها با کابل های 10G-CX4 یکسان خواهد بود. با این حال ، کابل های 10G-CX4 برای مجموعه ای از استانداردهای مختلف آزمایش شده است.
ـ 10G-CX4:
10G-CX4 اولین استاندارد مس 10G بود که منتشر شد. کانکتور مورد استفاده در آن شبیه کانکتور Infiniband است. اما مشخصات 10G-CX4 به گونه ای طراحی شده است که تا مسافت 15 متر نیز کار می کند. هر یک از این 4 خط 3.125 گیگابایت پهنای باند سیگنالینگ را به همراه دارند. 10G-CX4 از قدرت کم ، هزینه کم و تأخیر کم بهره می برد.
ـ FDDI:
FDDI مخفف رابط داده توزیع شده فیبر (Fiber Distributed Data Interface) است و در واقع به یک استاندارد شبکه محلی مانند Ethernet یا Token Ring اشاره دارد. انتهای کابل فیبر نوری به خودی خود اتصال دهنده FDDI نامیده می شود ، یا به عنوان اتصال دهنده (MIC (Media Interface Connector نیز شناخته می شود. این کانکتور ها از یک حلقه پلاستیکی بزرگ تشکیل شده است.
ـ (Small Form Factor Connectors (SFF:
کانکتورهای SFF برای کوچکتر کردن اتصالات فیبر نوری توسعه یافته اند. در یک محیط رک شبکه یا کمد فضای زیادی برای اتصالات وجود ندارد، بنابراین تولید کنندگان به دنبال راهی برای افزایش تراکم درگاه بودند. این استاندارد برای کانکتورهای کوچک به نام SFF ایجاد شد. اتصالات SFF انواع مختلفی وجود دارند، اما همه آنها از اتصالات ST یا SC معمولی کوچکتر هستند.
همان طور که گفته شد تعداد زیادی کانکتور برای کابل های فیبر نوری ساخته و تکامل یافته است، اما تنها تعداد محدودی از آنان بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند که ما در این مقاله سعی کردیم تا پر مصرف ترین انواع کانکتور فیبر نوری را به شما معرفی نماییم. همچنین جهت آشنایی با فیبرهای نوری OM3 و OM4 به مقاله تفاوت فیبرهای OM3 و OM4 در چیست؟ مراجعه کنید.
دیدگاهی در مورد “انواع مختلف کانکتورهای فیبر نوری”
واقعا کاربردی بود
ممنون از توجهتون