دو مفهوم روتینگ و سوئیچینگ، اساس و پایه در یک شبکه هستند. همان طور که می دانید مدل OSI دارای 7 لایه است که این عملیات و فرآیندها در لایه های متفاوتی انجام می شوند. ارتباط در یک شبکه به وسیله روتینگ و سوئیچینگ انجام می شود که اگر شما کارشناس شبکه هستید به طور حتم تفاوت Switching و Routing را می دانید.
فرآیند سوئیچینگ یا Switching در لایه دوم از مدل OSI انجام می شود و به معنی رد و بدل کردن Packet های Data ی شبکه بین تجهیزات شبکه محلی یا Local می باشد، هنگامی که از شبکه محلی استفاده می شود بدین معنا نیست که اطلاعات قرار است از شبکه شما خارج شوند، بلکه در شبکه محلی یا LAN شما باقی می ماند، این فرآیند بر خلاف سویچینگ است که در لایه دوم انجام می شود.
تفاوت Switching و Routing:
یک شبکه تجاری سبب ارتباط کاربران یک شرکت با یکدیگر، با مشتری، شرکای تجاری، برنامه های مهم و اینترنت می شود. عملکرد خوب یک شبکه به انتقال درست و سرعت داده میان کاربران موجود در آن بستگی دارد.
قبل از شروع مقاله به سوالات زیر را پاسخ دهید:
1ـ چگونه می توانید به اینترنت متصل شوید؟ از طریق شبکه
2ـ نرم افزارهای موجود در شرکت شما در کجا قرار دارد ؟ بر روی شبکه
3ـ چگونه یک دیتای مهم توسط اعضای مختلف تیم شما به اشتراک گذاشته می شود؟ از طریق شبکه
4ـ چگونه دیتاها برای کارمندان و شرکای شما ارسال می شود؟ از طریق شبکه
قیمت و خرید انواع سوئیچ شبکه قیمت و خرید انواع روتر
سوئیچینگ و روتینگ چیست؟
در یک شبکه انتقال دیتا ها از طریق روتر ها و سوئیچ ها صورت می گیرد. در واقع این دو سبب اتصال دستگاه های مختلف در یک شبکه هستند. گرچه ممکن است به ظاهر این دو بسیار به یکدیگر شباهت داشته باشند اما در حقیقت تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند. کلیه اطلاعات لازم در خصوص سوئیچ های شبکه و روترها به طور کامل در لینک زیر گفته شده است:
تفاوت میان سوئیچ شبکه و روتر چیست؟
مفهوم روتينگ در شبکه:
برای پاسخ به سوال روتینگ چیست؟ می توان گفت روتينگ (Routing) يکي از مهم ترين ويژگي هاي مورد نياز در يک شبکه به منظور ارتباط با ساير شبکه ها است. در صورتي که امکان روتينگ پروتکل ها وجود نداشته باشد، کامپيوترها قادر به مبادله داده نخواهند بود.
از روتينگ به منظور دريافت يک بسته اطلاعاتي ( packet ) از يک دستگاه و ارسال آن از طريق شبکه براي دستگاهي ديگر و بر روي شبکه اي متفاوت، استفاده مي گردد. در صورتي که شبکه شما داراي روتر (مسیر یاب) نباشد، امکان روتينگ داده بين شبکه شما و ساير شبکه ها وجود نخواهد داشت. حال که با مفهوم روتینگ آشنا شدید، می خواهیم انواع مسیریابی را برای شما شرح دهیم؛
انواع مسیریابی در شبکه:
- همگرائي(Convergence): فرآيند مورد نياز براي تمامي روترهاي موجود در يک شبکه به منظور بهنگام سازي جداول روتينگ و ايجاد يک نگرش سازگار از شبکه با استفاده از بهترين مسيرهاي موجود. در زمان انجام فرآيند فوق (همگرائي)، داده کاربر ارسال نخواهد شد.
- مسير پيش فرض (Default Route): يک مسير استاندارد درج شده در جدول روتينگ که به عنوان اولين گزينه در نظر گرفته مي شود. هر بسته اطلاعاتي که توسط يک دستگاه ارسال مي گردد در ابتدا به مسير پيش فرض ارسال خواهد شد. در صورتي که مسير فوق مشکل داشته باشد، يک مسير ديگر انتخاب مي کند.
- مسير ايستا (Static Route): يک مسير دائم که به صورت دستي درون يک جدول روتينگ درج مي گردد. مسير فوق حتي در موارديکه ارتباط غير فعال است در جدول روتينگ باقي مانده و صرفا” به صورت دستي حذف مي گردد.
- مسير پويا (Dynamic Route): يک مسير که به صورت پويا (اتوماتيک) و متناسب با تغييرات شبکه، بهنگام مي گردد. مسيرهاي پويا نقطه مقابل مسيرهاي ايستا مي باشند.
نحوه استفاده از شبکه های تجاری از سوئیچینگ و روتینگ:
سوئیچ ها و روترها با ایجاد بلوک های ارتباطی سبب تبدیل دیتا به صدا و فیلم با دسترسی بی سیم خواهند شد. این دو دستگاه می توانند سبب کاهش هزینه، افزایش امنیت و سرعت انتقال اطلاعات گردند.
به طور کلی سوئیچ ها و روترهای شبکه از موارد زیر پشتیبانی می نمایند:
1ـ برنامه های اشتراک گذاری :
-
- فراهم آوردن دسترسی کارمندان به برنامه های تجاری
- بهبود بخشیدن به بهره وری کارمندان
استفاده از فن آوری های مسیریابی و سوئیچینگ به کارکنان شما، حتی آنهایی که در مکان های مختلفی قرار دارند، اجازه می دهد تا به همه برنامه های کاری، اطلاعات و ابزارهای تجاری دسترسی مساوی داشته باشند. این کار سبب افزایش بهره وری کارکنان خواهد شد.
2ـ سرعت دسترسی به اطلاعات :
-
- مدیریت اطلاعات
- مرور اطلاعات شرکت
اطلاعات دقیق و به موقع برای تصمیم گیری های سریع تجاری امری ضروری است. مسیریابی و سوئیچینگ امکان دسترسی را فراهم می کند تا دید خوبی را به اطلاعات کسب و کار در زمان درست بدست آورید که این امر به تصمیم گیری های درست کمک خواهد کرد.
3ـ افزایش خدمت به مشتری :
-
- دسترسی سریع به اطلاعات مشتری
- افزایش پاسخگویی به مشتری
امروزه مشتریان از شرکت های ارائه دهنده خدمات انتظار دارند تا در مواقع مورد نیاز بتوانند به راحتی از طریق ایمیل، تماس تلفنی و غیره ارتباط برقرار کرده و مشکلات خود را حل نمایند. هنگامی می توان گفت که یک شبکه پاسخگوی نیاز و قابل اعتماد است که امکان دسترسی سریع کارکنال را به اطلاعات شرکت را فراهم می آورد و توسط آن می توان به راحتی نیاز مشتری را برطرف نمود.
4ـ کاهش هزینه های عملیاتی :
-
- کاهش هزینه های عملیات های اداری
- دسترسی سریع به اینترنت
فن آوری های مسیریابی و سوئیچینگ می تواند تأثیر مثبتی بر عملکرد شما بگذارد. آنها می توانند با به اشتراک گذاشتن تجهیزاتی مانند چاپگرها، سرورها و دسترسی به اینترنت، هزینه های عملیاتی را کاهش می دهند. لازم به ذکر است راه اندازی یک دیتا سنتر استاندارد و قابل اعتماد سبب افزایش رونق کسب و کار شما می گردد.
5ـ بهبود امنیت :
-
- کاهش ریسک
یکی از مهم ترین عوامل مهم در امنیت حفظ اطلاعات ارزشمند شرکت ها و سازمان ها می باشد. به دلیل آنکه شبکه برای فعالیت به اینترنت نیاز دارد، همین عامل آن را در مقابل تهدیدات بسیاری قرار می دهد. ویروس ها، نرم افزارهای جاسوسی، حملات اینترنتی، حملات الکترونیکی و سایر نگرانی های امنیتی خطرات واقعی به حساب می آیند. با نصب سوئیچ ها و روترها می توانید از داده های ارزشمند تجاری محافظت کنید. به عنوان مثال، روترها می توانند با یک فایروال داخلی و سیستم پیشگیری از نفوذ (IPS) که نرم افزاری تخصصی است و داده های ورودی را بررسی می کند، از حملات محافظت می کند.
6ـ اتصال از راه دور :
-
- سبب دسترسی از راه دور می گردد.
- امکان انجام کلیه عملیات های شرکت از هر جای ممکن
به دلیل رشد روز افزون تکنولوژی ها و فناوری اطلاعات، کلیه کارکنان در شبکه باید بتوانند از هر نقطه به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. مشاغل مدرن به شبکه هایی احتیاج دارند که بتوانند کارمندان، تأمین کنندگان، شرکاء و مشتریان را بدون توجه به موقعیت مکانی، چه در سطح شهر و چه از بخشی از جهان، به یکدیگر وصل کنند. با اتصال از راه دور از طریق VPN، کارمندان می توانند به طور ایمن به منابع و ابزارهای شرکت دسترسی پیدا کرده و با سرعت بیشتری کار کنند.
مهم ترین ابهامی که در خصوص تفاوت سوئیچینگ و روتینگ وجود دارد در این است که، ممکن است در شبکه، سوئیچ هایی را مشاهده کنید که عملیات Routing را انجام می دهند و این سوال برایتان به وجود بیاید که اگر فرآیند کاری Switching فقط در یک LAN است پس چرا از سوئیچ ها که دستگاه های لایه دو هستند به عنوان روتر هم استفاده می شود؟
دقت کنید در حال حاضر در شبکه های بزرگ سازمان از سوئیچ هایی استفاده می شود که توانایی کارکردن با لایه های بالاتر را دارند و به آنها سوئیچ لایه سوم گفته می شود، این سوئیچ ها می توانند در نقش Router در شبکه ها ایفای نقش کنند و البته در ساختار های شبکه های LAN مجازی یا VLAN استفاده شوند که اکثر سازمان های ما امروزه به این شکل ترافیک شبکه را مدیریت می کنند.
بنابراین یک سوئیچ لایه سه در واقع یک روتر است و یک VLAN در واقع یک LAN واقعی محسوب می شود و بنابر همین مفهوم اگر شما در شبکه ای که از نظر شما یک شبکه LAN است دو عدد VLAN داشته باشید از نظر مفهومی دو عدد LAN مجازی دارید و برای ارتباط بین این دو VLAN باید از Router استفاده کنید.
ما در این مقاله سعی بر آن داشتیم تا با مفهوم سوئیچینگ و روتینگ چیست آشنا شوید و تفاوت Switching و Routing را بتوانید از هم تمیز دهید. اگر این مقاله برایتان مفید واقع شده است می توانید وارد مجله مسترشبکه شده و سایر مقالات را نیز بررسی کنید.