سیسکو یک شرکت معتبر در زمینه تجهیزات اکتیو شبکه می باشد. این شرکت بزرگترین تولید کننده روتر و سوئیچ شبکه در جهان به شمار می رود. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع روتر سیسکو بپردازیم. روتر یا مسیریاب دستگاهی است که وظیفه انتقال اطلاعات بین دو شبکه مختلف را بر عهده دارد.
روتر اطلاعات دریافتی از شبکه را بر اساس سیگنال مقصد، مسیردهی کرده و از شبکه خارج میکند. روتر بر اساس پروتکل مسیریابی که برای آن تعریف شده بهترین مسیر برای انتقال اطلاعات را انتخاب و دیتا را به سمت آن مسیر هدایت میکند. هنگام خرید روتر سیسکو با انواع مختلفی رو به رو می شویم در واقع روترهای سیسکو با توجه به سطح کاربری و شبکهای که قرار است در آن قرار بگیرند در دسته بندیهای مختلف تولید و عرضه شده اند. در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
پرفروش ترین روتر های سیسکو در ایران
انواع روترهای سیسکو بر اساس عملکرد:
روتر های سیسکو با توجه به ابعاد و نوع فعالیت شبکهای که برای آن طراحی شدهاند به چند دسته تقسیم میشوند:
ـ روترهای دفاتر شعب (Branch Routers):
این دسته از روترها به منظور استفاده در شبکه شعب دفاتر و اتصال آنها به مرکز اصلی شبکه طراحی شده اند. این دستگاه ها با توجه به موقعیتی که از آنها استفاده میشود در مدلهای مختلفی تولید میشوند. از مهمترین کاربردهای این سری از روترها اتصال دستگاههای ATM به بانکها می باشد.
روترها از امنیت بالایی برخوردار هستند و از تمامی امکانات امنیتی سیستم عامل IOS سیسکو پشتیبانی میکنند. این روترها قابلیت ارائه همزمان ارتباط اینترنت، اتصال وایرلس و امنیت بالا را دارند. مدلهایی که در این دستهبندی تولید و عرضه شده اند شامل موارد زیر می باشد:
- سری 800 ISR
- سری 900 ISR
- سری 1000 ISR
- سری 1800 ISR
- سری 1900 ISR
- سری 4000 ISR
از جمله این روتر ها می توان به روتر سیسکو مدل Cisco 888-SEC-K9، روتر سیسکو مدل CISCO 1841-K9، روتر سیسکو مدل ISR4331-K9 اشاره کرد.
-روترهای توزیع:
یک روتر توزیع یا روتر داخلی، دادهها را از طریق یک اتصال سیمی از روتر لبه (یا دروازه) دریافت میکند و معمولاً از طریق Wi-Fi برای کاربران نهایی ارسال میکند، اگرچه روتر معمولاً شامل اتصالات فیزیکی (اترنت) یا روترهای اضافی برای اتصال کاربران می باشد.
ـ روترهای WAN Aggregation:
این سری از انواع روتر سیسکو برای استفاده در دیتا سنترها طراحی شدهاند. این سری از روترهای سیسکو ظرفیت کارکرد بالایی دارند. همینطور تعداد پورتهای اتصال روی این روترها کاملاً مناسب استفاده در دیتاسنترها میباشد.
این روتر ها در سایز و ابعاد متفاوتی تولید میشوند که ظرفیت کارکرد آنها متفاوت است. سرعت مسیریابی بالا و پشتیبانی کامل از پروتکلهای مسیریابی و امنیتی این روتر ها را به دستگاههایی ارزشمند برای استفاده در دیتاسنترها تبدیل کرده است. روترهای مختلفی که در این دسته بندی قرار میگیرند شامل موارد زیر می باشد:
- سری NCS 5000
- سری NCS 5500
- سری ASR 1000
– روترهای wireless:
روترهای بی سیم یا دروازه های مسکونی، عملکرد روترهای لبه و روترهای توزیع را ترکیب می کنند. اینها روترهای معمولی برای شبکه های خانگی و دسترسی به اینترنت هستند. اکثر ارائه دهندگان خدمات روترهای بی سیم با امکانات کامل را به عنوان تجهیزات استاندارد ارائه می دهند.
اما حتی اگر گزینه ای برای استفاده از روتر بی سیم یک ISP در کسب و کار کوچک خود دارید، ممکن است بخواهید از یک روتر در سطح تجاری استفاده کنید تا از عملکرد بی سیم بهتر، کنترل های اتصال بیشتر و امنیت استفاده کنید.
ـ روترهای EDGE:
روتر لبه ای که به آن مسیریاب دروازه یا به اختصار فقط “دروازه” نیز می گویند، بیرونی ترین نقطه اتصال یک شبکه با شبکه های خارجی از جمله اینترنت است. روترهای لبه برای پهنای باند بهینه شده اند و برای اتصال به روترهای دیگر برای توزیع داده ها بین کاربران نهایی طراحی شده اند. روترهای لبه معمولاً Wi-Fi یا توانایی مدیریت کامل شبکه های محلی را ارائه نمی دهند.
آنها معمولاً فقط دارای پورت های اترنت هستند، یک ورودی برای اتصال به اینترنت و چندین خروجی برای اتصال روترهای اضافی. روتر لبه و مودم تا حدودی اصطلاحات قابل تعویض هستند، اگرچه اصطلاح دوم دیگر معمولاً توسط تولید کنندگان یا متخصصان فناوری اطلاعات هنگام ارجاع به روترهای لبه استفاده نمی شود.
روتر های سری Edge سیسکو برای تبادل اطلاعات در بین تعداد بسیار زیادی کامپیوتر تولید شده اند و مناسب برای استفاده در شبکههای بسیار بزرگ می باشد. این سری از روتر های سیسکو عملکرد روتر و سوئیچ را با هم ترکیب کرده و هم در لایه سوم و هم در لایه دوم به فعالیت میپردازند. انواع روتر سیسکو در ظرفیتها و مدلهای مختلف با ابعاد و ماژولهای متفاوت تولید و عرضه شدهاند و با توجه به نیاز شبکه باید آن ها را خریداری و تهیه نمود. انواع روتر در سری Edge شامل:
- سری ASR 9000
- سری ASR 1000
- سری ASR 920
- سری ASR 901
- سری ASR 900
– روترهای Core:
روترهای اصلی معمولاً توسط ارائه دهندگان خدمات مانند: AT&T، Verizon، Vodafone یا ارائه دهندگان ابری (یعنی گوگل، آمازون، مایکروسافت) استفاده می شوند. آنها حداکثر پهنای باند را برای اتصال روترها یا سوئیچ های اضافی فراهم می کنند. اکثر مشاغل کوچک به روترهای اصلی نیاز ندارند. اما شرکت های بسیار بزرگی که کارمندان زیادی در ساختمان ها یا مکان های مختلف کار می کنند ممکن است از روترهای اصلی به عنوان بخشی از معماری شبکه خود استفاده کنند.
ـ روترهای ارائه دهنده خدمات (Service Provider):
انواع روتر سیسکو که در این دسته قرار دارند از مهمترین و بالاترین سطح محصولات شرکت سیسکو می باشند. این روتر ها با قابلیتهای بسیار بالا از تمام پروتکلها پشتیبانی میکنند. این سری از روتر های سیسکو توانایی اضافه کردن طیف وسیعی از ماژولهای ارتباطی تولید شرکت سیسکو را دارند.
سرعت عملکرد این روتر ها بسیار بالا می باشد و امنیت ارتباطی آنها با پروتکلهای امنیتی پیشرفته تامین می شود. ظرفیت اتصال دستگاههای زیاد در این روتر ها نشان دهنده توان عملکرد قابل توجه در فرآیند مسیریابی است. این روتر ها توان جابهجایی اطلاعات با سرعت 100 گیگابیت در ثانیه را دارند. کاربرد این نوع از روتر ها در تأمین سرویس اینترنت و شرکتهای ارائه سرویس اینترنت می باشد.
با توجه به کارایی این روترها، قیمت آن ها بسیار بالا است. این روترها با پشتیبانی از قابلیت نصب ماژولهای متفاوت از توانایی شخصی سازی بسیار خوبی بهره مند هستند. این ارائه دهندگان خدمات سیسکو در مدلهای زیر تولید و عرضه شده اند:
- سری 8000 سیسکو
- سری NCS 500
- سری NCS 5500
- سری ASA 9000
ـ روترهای صنعتی (Industrial Routers):
روتر های صنعتی سیسکو برای نصب در شرایط فیزیکی دشوار طراحی و تولید شدهاند. این روترها قابلیت کار در دماهای بالا و خیلی پایین را دارند و ایده آل برای محلهای صنعتی میباشند. روتر های صنعتی سیسکو با توانایی های مختلفی تولید و عرضه شده اند.
برخی از این روتر ها برای برقراری ارتباط سیستمهای تخصصی ساخته شدهاند و از ارتباط بیسیم روی فرکانسهایی غیر از 2.4 و 5 مگاهرتز استفاده میکنند. این روتر ها در مدل های مختلفی برای استفاده در سیستمهای اینترنت اشیا (IoT) طراحی شدهاند.
سیستمهای IoT یا اینترنت اشیاء برای برقراری ارتباط نیازمند روتری هستند که بتواند شرایط محل قرارگیری آن شیء را تحمل کرده و ارتباط را برقرار نگه دارند. این سری از روتر های سیسکو کاملاً با هدف تأمین ارتباط در شرایط دشوار صنعتی و شرایط جوی متفاوت طراحی و تولید شدهاند. مدلهای زیر روتر هایی موجود در این دسته بندی را نشان می دهد:
- سری 2000
- سری 1000
- سری 900
- سری 800
- سری 500
- IR1101
- LoRaWAN
از جمله این روتر ها می توان به روتر سیسکو مدل 2851، روتر سیسکو مدل CISCO 2821-K9 اشاره کرد.
ـ روترهای مجازی (Virtual):
روترهای مجازی قطعاتی از نرم افزار هستند که به برخی از عملکردهای روتر اجازه می دهند در فضای ابری مجازی سازی شده و به عنوان یک سرویس ارائه شوند. این روترها برای مشاغل بزرگ با نیازهای شبکه پیچیده ایده آل هستند. آنها انعطاف پذیری، مقیاس پذیری آسان و هزینه ورودی کمتری را ارائه می دهند. یکی دیگر از مزایای روترهای مجازی کاهش مدیریت سخت افزار شبکه محلی است.
با وارد شدن تکنولوژی مجازی سازی به دنیای شبکه انقلاب بزرگی در این صنعت پدیدار شد و تغییر و تحولات سریع و شدیدی را همراه با جریان شاهد بودیم یکی از این تغییرات روتر های مجازی شرکت سیسکو با نام CSR1000v است.
روتر سری CSR 1000v برای شبکه های بزرگ طراحی شده است و از تمامی قابلیت های روتر واقعی از فایروال تا Dynamic Routing بر روی آن قابل اجرا می باشد. ایده ای که باعث شده است شرکت سیسکو به فکر ایجاد روتر مجازی بیفتد، بالا بردن درصد دسترس پذیری (HA) شبکه های زیر بار و همچنین ایجاد سیاست های دلخواه در شبکه می باشد.
ـ روترهای Small Business:
یکی دیگر از انواع روتر سیسکو، روترهای اسمال بیزینس هستند. روتر های این دسته برای کسب و کارهای کوچک طراحی شدهاست و ایده آل برای کسب و کارهای کوچک می باشد. این روتر ها در عین کوچکی دارای قابلیتهای بسیار زیادی هستند و از امنیت بالایی برای ارتباط با شبکه جهانی اینترنت برخوردار هستند. این روتر ها سرویس اینترنت، عملیات سوئیچینگ، امنیت و امکانات ارتباطی مختلفی را در یک محصول در اختیار ما میگذارد.
روتر های زیر از انواع روتر سیسکو هستند که در جزء این دسته بندی قرار می گیرند:
- روتر سری ISR 1900
- روتر سری ISR 900
- روتر سری ISR 800
- روتر سری RV
منبع مقاله: Cisco