این مقاله در تاریخ 5 اردیبهشت 1400 نوشته و در تاریخ 30 آبان 1401 مورد بازبینی قرار گرفته است. |
شما به عنوان یک کاربر عادی حتما با ویندوز آشنایی دارید. اما آیا تا به حال در رابطه با ویندوز سرور هم چیزی شنیده اید؟ ما در این مقاله می خواهیم در رابطه با ویندوز سرور و تفاوت های آن با ویندوز معمولی صحبت کنیم. پس اگر به موضوع این مقاله علاقه مند هستید ادامه آن را از دست ندهید.
ویندوز سرور چیست:
فهرست محتوا
بهتر است بدانید کمپانی مایکروسافت دو نوع مختلف از ویندوز (ویندوز سرور و ویندوز معمولی) را تولید و به بازار فناوری عرضه میکند. اگر بخواهیم اطلاعات را در مورد تاریخچه ویندوز سرور در اختیار شما قرار دهیم بهتر است بگوییم که شرکت مایکروسافت اولین ویندوز سرور در سال 2003 به بازار ارائه کرد و همچنان در حال تولید این ویندوز میباشد.
همانطور که از نام ویندوز سرور مشخص است این نوع از ویندوز برای فعالیت های حرفه ای و استفاده در سازمانها و شرکتها بهترین انتخاب است. در حقیقت ویندوز سرورجزو ویندوز های تجاری محسوب میشود که به هیچ وجه مناسب برای استفاده خانگی نیست.
در ادامه به این نکته توجه داشته باشید معماری که در طراحی ویندوز سرور استفاده میشود مبتنی بر Windows NT است. بنابراین به طور کلی ویندوز سرور، سیستم عاملی است که مایکروسافت برای سرورها ایجاد کرده است. از این ویندوز بیشتر در کسب وکارها و کارهای تجاری استفاده می شود. اما کاربران عادی نباید نگران این سیستم عامل باشند زیرا اصلاً به آن نیاز پیدا نخواهند کرد.
کاربرد و مزایا ویندوز سرور:
دقت داشته باشید که امکان نصب ویندوز سرور در سیستمهای خانگی هم وجود دارد اما بهتر است بیشتر در سازمانها مورد استفاده قرار بگیرد. اما در مورد کاربرد سیستم عامل ویندوز بهتر است ذکر کنیم که این سیستم عامل در اکتیو دایرکتوری، DHCP ،DNS و iis کاربرد بسیاری زیادی دارد.
ویندوز سرور نیز مانند مابقی ویندوزها از مزایایی برخوردار است. مزایای استفاده از ویندوز سرور دستیابی به نرم افزارهای مدیریت سازمانی، سرویس آپدیت ویندوز، اکتیو دایرکتوری، DHCP و File & Storage میباشد.
مقایسه میان ویندوز سرور و ویندوز معمولی:
اولین تفاوت ویندوز سرور با ویندوز عادی در نوع طراحی و تولبد آن میباشد. چرا که ویندوزهای معمولی برای لپ تاپ و کامپیوترهای شخصی و معمولی هستند و همانطور که در ابلا مطالعه کردید بیشتر برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. اما سیستم عاملهای سرور برای کارهای بزرگ و صنعتی مناسب میباشند.
از جهت دیگر برای اینکه بتوانید ویندوز سرور را بر روی یک سیستم نصب کنید به سخت افزار مخصوص به خود نیاز خواهید داشت. برای مثال بهتر است بدانید برای نصب ویندوز سرور به قطعاتی همچون پردازنده، رم و پاور قدرتمند نیاز میباشد. این در صورتی است که شما برای نصب یک ویندوز 10 بر روی یک کامپیوتر خانگی به ۴ گیگابایت رم نیاز دارید.
لازم به ذکر است که حتی اگر رم سیستم شما از چهار گیگابایت کمتر هم باشد با مشکل مواجه نخواهد شد. همچنینی از دیگر تفاوت های ویندوز سرور و ویندوز معمولی میتوانیم به استفاده از سیستم عامل سرور که قابلیت استفاده از منابع برای رایانههای دیگر را نیز فراهم کنید .یکی از این منابع میتواند سرور مجازی باشد.از آنجا که ویندوز سرور برای مشاغل در نظر گرفته شده است، شامل بسیاری از نرم افزارهای سازمانی است. در زیر چند نقش وجود دارد که یک سرور می تواند به لطف این ابزارها انجام دهد:
Active Directory-:
Active Directory یک سرویس مدیریت کاربر است که به سرور اجازه می دهد مانند یک کنترل کننده دامنه عمل کند. به جای ورود به کامپیتور local، کنترل کننده دامنه تمام احراز هویت حساب کاربر را کنترل می کند.
بیشتر بخوانید: دامین کنترلر در اکتیودایرکتوری چیست؟
DHCP-:
DHCP یا Dynamic Host Configuration Protocol (پروتکل پیکربندی میزبان پویا) ، پروتكلی است كه به شما اجازه می دهد تا سرور به طور خودكار آدرس IP را به تمام دستگاه های موجود در شبکه اختصاص دهد. در خانه ، روتر شما احتمالاً از پس این کار برمی آید. اما در یک محیط کاری، کارکنان فناوری اطلاعات می توانند از قابلیت DHCP در ویندوز سرور استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: پروتکل DHCP و مکانیزم کاری آن به همراه ویدئو
:File and Storage-
داشتن file server برای شرکت شما یکی دیگر از موارد رایج است. این قابلیت به شما این امکان را می دهد داده های مهم را در یک مکان مرکزی نگه دارید و دسترسی را برای کنترل این که چه کسی می تواند به کدام فایل دسترسی پیدا کند تنظیم کنید.
ـ خدمات پرینت:
اگر یک شرکت ده ها پرینتر در یک ساختمان داشته باشد، کارکنان فناوری اطلاعات برای پیکربندی هر یک از آنها به صورت جداگانه برای هر ایستگاه کاری باید زمانی زیادی را صرف کنند. راه اندازی سرور پرینت به شما این را امکان می دهد تا پرینترها را به سایر کلاینت ها متصل کنند.
Windows Update Services-:
غالباً مشاغل نمی خواهند همه به روزرسانی های Windows بلافاصله انجام شود. با تنظیم یک سرور به عنوان کنترل کننده Windows Update، می توانید تمام به روزرسانی های ایستگاه کاری را از طریق آن سرور مسیریابی کنید و قوانین خاصی را برای نحوه کار آنها پیکربندی کنید.
اینها تنها تعدادی از نقش های سرور است که ویندوز سرور از عهده آنها برمی آید. غالباً ، یک شرکت بیش از یک سرور خواهد داشت و نقش های فوق را در چندین دستگاه تقسیم می کند. نسخه های استاندارد ویندوز شامل این قابلیت ها نیستند. برای تکرار برخی از این قابلیت ها می توانید برخی از ابزارهای شخص ثالث را نصب کنید ، اما آنقدر قوی نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: WSUS چیست و چه کاربردی دارد؟
ویندوز سرور محدودیت سخت افزاری کمتری دارد:
بیشتر افراد نگران حداکثر میزان رمی که می توانند در کامپیوتر خود قرار دهند نیستند چزا که ویندوز 10 پرو به شما قابلیت نصب حداکثر 2 ترابایت رم را می دهد. اما، مطمئناً اکثر کاربران به بیش از 32 گیگابایت RAM در سیستم های خود احتیاجی ندارند، بنابراین حتی نصب 1 ترابایت رم نیز بسیار زیاد خواهد بود.
با دانستن این موضوع ، آیا می توانید باور کنید که ویندوز سرور از حداکثر 24 ترابایت RAM پشتیبانی می کند؟ همچنین به شما این امکان را می دهد حداکثر از 64 سوکت پردازنده استفاده کنید که بسیار بیشتر از دو سوکت پشتیبانی شده در ویندوز 10 پرو است.
این ممکن است مسخره به نظر برسد، اما دلایل خوبی برای این محدودیت های سخت افزاری بالا وجود دارد. یک سرور می تواند قابلیت های مهم صدها نفر را در یک شرکت تأمین کند، بنابراین حتما لازم است که یک سیستم بسیار قدرتمند باشد. به عنوان مثال، سروری که ده ها ماشین مجازی را اجرا می کند به میزان رمی نیاز دارد که بتواند به طور همزمان کلیه فعالیت ها را پشتیبانی نماید.
آیا ویندوز سرور کلیه ویژگی های ویندوز معمولی را شامل می شود؟
همانطور که انتظار دارید، ویندوز سرور ویژگی های کاربر را مانند Command Prompt و سایر ابزارها را حفظ می کند. با این حال، نسخه های ویندوز سرور، بسیاری از ویژگی های ویندوز 10 را ندارند. به عنوان مثال، در Windows Server 2016و 2019 ، Microsoft Edge ،Microsoft Store ، Cortana و سایر ویژگی های مفید ویندوز 10 را مشاهده نخواهید کرد.
همچنین در آن برنامه هایی مانند Your Phone وجود ندارد و نمی توانید ترمینال Linux را روی سرور ویندوز فعال کنید. سیستم عامل های سرور همچنین به شما اجازه نمی دهند با یک حساب Microsoft وارد آن شوید. بعلاوه، برخی از برنامه ها قبل از نصب، ابتدا بررسی می کنند که آیا شما از Windows Server استفاده می کنید یا خیر زیرا در این صورت نمی توانید آنها را نصب کنید و این برنامه ها روی نسخه ویندوز سرور کار نمی کنند.
اقدامات امنیتی بر روی ویندوز سرور بسیار بیشتر از ویندوز معمولی می باشد زیرا هرگونه اختلال در عملکرد این سیستم عامل می تواند عملکرد یک شرکت و یا یک سازمان را به خطر بیاندازد. همچنین این سیستم عامل از مرورگر فایرفاکس به صورت پیش فرض استفاده می کند.
بیشتر بخوانید: آموزش تصویری ساخت فلش بوتیبل جهت نصب سیستم عامل
تفاوت قیمتی ویندوز سرور با ویندوز معمولی:
همانطور که از یک محصول تجارت محور انتظار دارید، ویندوز سرور ارزان نیست و بسیار گرانتر از نسخه مصرفی ویندوز است و بسته به نیاز شما می تواند قیمت های مختلفی داشته باشد. با بررسی مشاغل مختلف، بدست آمده است که بیشتر افراد متخصص، ویندوز سرور را بر روی سرور فیزیکی در محل نصب می کنند.
سرورها دارای قابلیت های سخت افزاری بسیار بیشتری نسبت به یک ایستگاه های کاری یا Workstation است. با این حال ، شما همچنین می توانید Windows Server را در یک سرویس ابری مانند Azure اجرا کنید. پس همانطور که گفته شد این ویندوز سرور نسبت به نسخه ویندوز معمولی گران تر بوده و حتی در برخی موارد هزینه خرید سرور نیز به آن اضافه می شود.
در ادامه سیر تکامل ویندوز سرور را بررسی خواهیم کرد:
در سال 2000، برند تولید کننده ویندوز سرور تغییر کرد. مایکروسافت “NT” را کنار گذاشت و ویندوز سرور 2000 را منتشر کرد. پس از آن ، نسخه های سرور بر اساس سال انتشار هر نسخه نامگذاری شدند.
1ـ ویندوز سرور 2000:
ویندوز سرور 2000 قابلیت اولیه بسیاری از ویژگیهای سیستم عامل را که امروزه نیز مورد استفاده قرار می گیرد ، فراهم کرده است. ویژگی های اصلی شامل:
ـ پشتیبانی از XML
ـ ایجاد صفحات فعال سرور
ـ استفاده از Active Directory برای احراز هویت کاربر
ـ این نسخه همچنین شامل نسخه های تخصصی برای محیط های مختلف سرور ، با نسخه های Advanced Server وDatacenter Server و همچنین سیستم عامل استاندارد Windows Server بود.
2ـ ویندوز سرور 2003:
انتشارWindows Server2003 بازنویسی قابل توجهی را در نرم افزار سرور ایجاد کرد. هدف اصلی این تغییر کاهش نیاز به راه اندازی مجدد سیستم، به ویژه با ارائه امکان نصب به روزرسانی ها بدون نیاز به راه اندازی مجدد بود. با ویندوز 2003، مایکروسافت ویژگی های امنیتی را به روز کرد. این اولین بار بود که این شرکت چارچوب NET را در سیستم عامل سرور گنجاند.
یکی از موارد مهم دیگر در ویندوز سرور 2003 امکان تعریف نقش های سرور بود که این اجازه را می دهد تا سیستم عامل برای کارهای خاص مانند سرور DNS سفارشی شود. مایکروسافت همچنین نسخه های مختلفی، از جمله نسخه های استاندارد ، پیشرفته و Datacenter و نسخه جدید Windows Server 2003 Web Edition را برای سرورهای اینترنت ارائه داد. دیری نپایید که نسخه اولیه آن برای تبدیل سیستم ویندوز سرور به یک محیط 64 بیتی منتشر شد.
3ـ :2003 R2 ویندوز سرور
در سال 2005، به عنوان یک نسخه رایگان برای نسخهWindows Server2003 منتشر شد. هنگامی که این نسخه در دسترس بود، تمام فروش ویندوز سرور 2003 برای ویندوز سرور 2003 R2 بود. این نسخه به افزایش امنیت، به ویژه تأیید اعتبار کاربر اختصاص داشت. این امر بر اساس Active Directory بنا شده است که امروزه پایه و اساس احراز هویت کاربر است.
نسخه 2003 R2 همچنین شامل ویژگی جدیدی یعنی سرویس Active Directory بود. این امر به مدیران شبکه در هنگام مدیریت مجوزهای سرور، از جمله قابلیت درج دستگاههای خارجی هنگام فعال کردن مجوزهای “ورود به سیستم ” ، انعطاف بیشتری می بخشد.
یکی دیگر از ویژگی های امنیتی R2 ، Security Configuration Wizard بود که توانایی تعریف سیاست های امنیتی برای گروه های کامپیوتری را فراهم می کرد.
4ـ ویندوز سرور 2008:
سه سال بعد مایکروسافت ویندوز سرور 2008 را منتشر کرد. این نسخه با پیشرفتهای بیشتری در Active Directory و تغییر در تعامل بین ویژگیهای پشتیبانی نرم افزار سیستم عامل و خدمات شبکه روبرو شد. همچنین یک پیشرفت عمده با سیستم Hyper-V مایکروسافت حاصل شد. این محصول مجازی سازی به کاربران ویندوز سرور اجازه می داد ماشین های مجازی (VM) ایجاد کنند که برای تیم های فناوری اطلاعات اهمیت بیشتری داشت.
ویندوز سرور2008 شامل ابزارهای جدید مدیریت نرم افزار به نام Event Viewer و Server Manager بود. این نرم افزارها به مدیران امکان کنترل بیشتر فعالیتهای مهم سرور را می دادند. نسخه دیگری از نرم افزار Windows Server با Server Core در دسترس بود. این نسخه بدون نرم افزار، بدون رابط کاربری گرافیکی استاندارد (GUI) ، دسترسی خط فرمان به سرور را فراهم می کند.
این یک تغییر خوشایند برای مدیرانی بود که با سیستم های Unix و Linux با محیط خط فرمان موجود بیشتر آشنا بودند و باعث شد Windows Server به عنوان یک محصول مهم رقابتی برای مایکروسافت باشد.ویندوز سرور 2008 دارای نسخه های استاندارد ، Enterprise ، Datacenter و وب بود.
بیشتر بخوانید: تفاوت بین ویندوز سرور و لینوکس سرور
5ـ 2008 R2 ویندوز سرور:
به روزرسانی نسخه 2008 با نام Windows Server 2008 R2 در سال 2009 ارائه شد و هنوز هم استفاده می شود. این نسخه دارای بسیاری از به روزرسانی های فنی دیگر بودند که از نظر کاربران قابل مشاهده نبود، زیرا تمرکز آنها بر پشتیبانی از خدمات بود. در این نسخه، به روزرسانی های دیگری برای Active Directory به نمایش درآمد.
Windows Server 2008 R2 همچنین شامل برخی سرویس های جدید مانند Remote Desktop Services یا RDS است. علاوه بر این، DirectAccess و BranchCache معرفی شدند که برای دسترسی بهتر سرور به کاربران در مکان های از راه دور طراحی شده اند.
6ـ ویندوز سرور 2012:
در سال 2012، مایکروسافت قابلیت جدیدی را بهWindows Server 2012 اضافه کرد تا بتواند در فضای ابری وارد شود و حتی نسخه جدید را با نام “Cloud OS” به بازار عرضه کرد. این به روزرسانی ها به بهبود قابلیت Hyper-V متمرکز شده است و اجازه داد تا از معماری Hyper-V به راحتی در سایر فناوری های جدید ابر استفاده شود.
تغییرات خاص برای پشتیبانی از این شامل موارد زیر است:
- ـ به روزرسانی ها در سیستم ذخیره سازی که با واسطه Hyper-V انجام می شود.
- ـ اضافه شدن سوئیچ مجازی Hyper-V
- ـ Hyper-V Replica
- PowerShell- و Server Core نیز با انتشار این ویندوز سررو به روز شدند. تغییر عمده دیگر، نسخه جدید Essentials بود که هدف آن مشاغل شبکه ای کوچکتر بود. در کل ، ویندوز سرور 2012 دارای چهار نسخه Essentials ، Foundation ، Standard و Datacenter بود.
7ـ ویندوز سرور 2012 R2:
Windows Server 2012 R2 فقط یک سال بعد، در سال 2013 به عنوان یک به روزرسانی برای نسخه قبلی منتشر شد. بسیاری از تغییرات جهت بهبود عملکردهای مورد نیاز برای ادغام با سرویس های ابری بود. که شامل بازنویسی پروتکل های امنیتی و سرویس های شبکه بوده است.
این نسخه همچنین شاهد بروزرسانی های بیشتری در PowerShell بود، از جمله معرفی سیستم پیکربندی حالت دلخواه. این امر باعث افزایش مدیریت پیکربندی های شبکه می شد. تغییر دیگر شامل بهبود عملکرد سیستم های ذخیره سازی، از جمله دسترسی بهتر به اشتراک گذاری پرونده و تکثیر پرونده های توزیع شده است. یک تغییر عمده مربوط به قابلیت سرویس دهی نرم افزار به دستگاه های تلفن همراه بود.
8ـ ویندوز سرور 2016:
نسخه بعدی Windows Server 2016 بود و با یک قابلیت سرور جدید، Nano Server ارائه شد. این قابلیت ویژگی های امنیتی بیشتری را ارائه داد. قابلیت دیگر Network Controller بود. این برنامه کنسول به مدیران این امکان را می دهد که همه دستگاه های شبکه را، چه فیزیکی و چه مجازی، از یک مکان واحد مدیریت کنند.
برای پشتیبانی استفاده از کانتینرها ، سیستم های VM برای تعامل با Docker و پشتیبانی از رمزگذاری برای Hyper-V بهبود یافتند. نسخه ویندوز سرور 2016 فقط دارای نسخه های استاندارد و Datacenter بود و نسخه پیگیری R2 نداشت.
9ـ ویندوز سرور 2019:
جدیدترین نسخه ویندوز سرورWindows Server2019 است. این نسخه در اکتبر 2018 منتشر شد و شامل چندین ویژگی جدید مهم برای تأمین نیازهای شبکه در حال رشد است:
- Windows Admin Centerـ
Windows Admin Center به منظور فراهم آوردن مکان مرکزی برای مدیریت سرور طراحی شده است. این ابزار شامل بسیاری از ابزارهایی است که مدیران روزانه از آن استفاده می کنند ، از جمله مدیریت پیکربندی، نظارت بر عملکرد و مدیریت سرویس هایی که روی سرورهای مختلف اجرا می شوند. Windows Admin Center با ویندوز سرور 2019 قابل استفاده است اما با ویندوز سرور 2016 و ویندوز سرور 2012 R2 نیز سازگار است. علاوه بر این ، این سرویس حتی اگر سیستم عامل های مختلفی داشته باشند از سرورها پشتیبانی می کند.
- Hyperconverged Infrastructure (HCI)
مایکروسافت از زمان درج Hyper-V در نسخهWindows Server 2008 به سمت مجازی سازی بیشتر حرکت کرده است. این ویژگی های HCI به مدیران شبکه این امکان را می دهد تا خدمات مجازی سازی شده را ساده تر و حتی بدون نیاز به پایین آوردن سیستم مدیریت کنند. علاوه بر این ، منابع پشتیبانی از ماشین های مجازی را می توان به طور خودکار تنظیم کرد، و مدیریت را حتی بیشتر می کند. با ویندوز سرور 2019 ، HCI می تواند از مراکز داده نرم افزاری و مشتریان خود پشتیبانی کند.
- Windows Subsystem for Linux
حتی قبل از این نسخه، لینوکس را می توانستیم با استفاده از یک ماشین مجازی بر روی سرور ویندوز اجرا کنیم. گرچه با ویندوز سرور 2019، مایکروسافت زیرسیستم سازگار با لینوکس را ایجاد کرد، به نام “ماشین های مجازی محافظت شده برای لینوکس”. این روش استفاده از لینوکس با ویندوز را آسان تر و ساده تر می کند.
- Microsoft Defender Advanced Threat Protection
امنیت سایبری یکی از نگرانی های عمده مشاغل است، به ویژه با در نظر گرفتن تهدیدات مداوم پیشرفته. این حملات می توانند از طریق بسیاری از راه حل های نرم افزاری ضد ویروس با استفاده از پروفایل شبکه های اجتماعی به عنوان راه های ورود به شبکه استفاده شوند.
این امر داشتن یک سیستم حفاظت از تهدید پیشرفته (ATP) را برای محافظت از سیستم ها و داده ها ضروری می کند. مایکروسافت هنگامی که Microsoft Defender ATP را به عنوان بخشی از ویندوز سرور 2019 منتشر کرد ، این نیاز را درک کرد. Microsoft ATP برای فعالیت مشکوک نظارت می کند و فعالیت های کاربران را ردیابی کرده، از تغییرات غیرمجاز در ورود به پرونده جلوگیری می کند و حملات را به طور خودکار بررسی می کند.
- رابط کاربری گرافیکی
نسخه ویندوز سرور 2019 شامل تمام ابزارهای مدیریت در جلوی کامل GUI است. با این وجود این مورد برای استفاده با Server Core یا Nano Server در دسترس نیست.
در پایان:
امیدواریم این مقاله شما را با با ویندوز سرور آشنا کرده باشد. گرچه این دو ویندوز با یکدیگر وجه اشتراک زیادی دارند اما در مواردی بسیار متفاوت هستند. نسخه های ویندوز 10 برای حداکثر قابلیت استفاده طراحی شده اند و شامل نرم افزار ساخته شده برای استفاده سازمانی نیستند. در همین حال، ویندوز سرور به دنبال زیبا نشان دادن نیست. هدف آن اجرای بسیاری از خدمات مورد اعتماد کاربران شرکتی است.
خرید انواع سرور HP از مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی تجهیزات شبکه با گارانتی معتبر |