آنچه در این مقاله می خوانید:
مدیریت کابل های شبکه در دیتاسنترها
جالب است بدانید کابل های شبکه از محصولات در دسته تجهیزات پسیو به شمار می آید، از مهمترین تجهیزات در تشکیل یک شبکه قدرتمند می باشد. کابل شبکه لگراند و کابل شبکه نگزنس دو تا از بهترین ها در بازار تجهیزات شبکه به شمار می آیند.
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با مزایای مدیریت کابل های شبکه آگاه بسازیم و همچنین استاندارد کابل کشی شبکه را به شما آموزش دهیم، پس تا پایان مقاله ” مدیریت کابل های شبکه در دیتاسنترها ” با ما همراه باشید؛
کابل کشی در شبکه:
فهرست محتوا
یکی از اجزای اصلی و حتی کلیدی در طراحی یک مرکز داده یا دیتاسنتر، کابل کشی شبکه و مدیریت کابل های شبکه است. به طور معمول برای راه اندازی یک شبکه ممکن است هزاران متر کابل شبکه مورد نیاز باشد. که بدون داشتن مدیریت درست در چینش، نصب و راه اندازی، ممکن است ارتباط کلیه دستگاه ها در شبکه را مختل کند.
کابل های استفاده شده در طراحی یک شبکه ممکن است از نوع کابل های اترنت و یا کابل فیبر نوری باشد که در بازار تجهیزات شبکه به فروش می رسند. امروزه برای حفظ و نگهداری تجهیزات و عدم آسیب به کابل های شبکه، از رک های شبکه استفاده می شود.
رک های شبکه که به صورت رک دیواری و رک ایستاده هستند به شما کمک می کند تا تجهیزات خود را در برابر آسیب های فیزیکی، رطوبت و هر عامل آسیب رسان دیگری محفوظ نگه دارید، اما نکته بسیار مهم آگاهی از استاندارد کابل کشی شبکه و مدیریت کابل های شبکه است که بتوانید با کمترین آسیب، دستگاه ها را درون رک قرار دهید.
مدیریت کابل های شبکه چه مزایایی را به همراه دارد:
همانطور که گفته شد مدیریت کابل های شبکه یکی از بخش های ضروری در تمام پروژه های طراحی و راه اندازی شبکه به حساب می آید به همین دلیل یک استراتژی خوب مزایای زیادی را به همراه دارد که شامل:
ـ کاهش خرابی های احتمالی کابل های شبکه
ـ نصب آسان سایر تجهیزات در هنگام ارتقاء دیتا سنتر
ـ عیب یابی موثر در هنگام بروز مشکلات
ـ حذف آسان تر کابل های قدیمی و فرسوده
همچنین لازم به ذکر است که بدون داشتن یک سیستم مناسب برای مدیریت کابل، دیتا سنتر شما می تواند به سرعت به جای شلوغ و بهم ریخته تبدیل شود.
آیا در شبکه وایرلس نیز مدیریت کابل ها تاثیری دارد؟
بله زیرا قسمت هایی از یک شبکه وایرلس را هم کابل ها تشکیل می دهند پس هر چه کابل ها از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ نصب بهتر باشند عملکرد کل شبکه را بهبود می بخشند.
بیشتر بخوانید: تست فلوک چیست و چه کاربردی دارد؟
مدیریت کابل های شبکه در دیتا سنترها:
به طور کلی دو جای بسیار مهم در شبکه وجود دارد که مدیریت کابل های شبکه در آن ضروری خواهد بود:
1ـ داخل رک های سرور:
یکی از اجزای مهم و ضروری جهت ایجاد یک دیتاسنتر، رک ها هستند. رک ایستاده و رک های دیواری انواع مختلفی دارند که می توانید جهت آشنایی بیشتر با آنها به مقاله هر آنچه در رابطه با رک باید بدانید مراجعه کنید و با انواع رک ایستاده و دیواری آشنا شوید. به عبارتی رک ها را می توان یکی از مهمترین قسمت های یک شبکه استاندارد دانست، که در واقع محفظه هایی جهت نگهداری و مرتب سازی سایر تجهیزات شبکه نظیر سرور، سوئیچ، کابل شبکه، روتر و غیره می باشند.
رک ها علاوه بر نظم بخشیدن، این تجهیزات را از آسیب های فیزیکی، گرد و غبار و دیگر آسیب های ممکنه محفوظ می دارند. ده ها یا حتی صد ها کابل شبکه قرار است که به رک سرور وارد و از آن خارج شوند، لذا بسیار مهم است که بتوانید این کابل ها را به طور مناسبی سازماندهی کنید. قبل از هر چیز باید یه تصویر کلی از رک و تجهیزاتی که قرار است داخل آن قرار گیرد در ذهن داشته باشید.
پس از آن باید تعداد کابل هایی که به این رک ها وارد شود را در نظر گرفته و برای آن برنامه ریزی داشته باشد. ابتدا کابل ها را به صورت دسته ای توسط بست به یکدیگر متصل کرده و وارد رک می نماییم. دو ابزار برای مدیریت کابل های شبکه در رک، نگهدارنده کابل و پچ پنل نامیده می شوند.
از پچ پنل ها برای اضافه کردن پورت بیشتر اضافه می شود و بعد از آن نگهدارنده کابل که وظیفه آن، آرایش، نگهداری و مرتب کردن انواع کابل های درون رک شامل کابل شبکه، کابل برق یا پچ کورد می باشد. نگه دارنده کابل شبکه علاوه بر محافظت از کابل ها در برابر کشیده شدن و مواردی شبیه به آن، فضای درون رک را زیبا تر و منظم تر می کند.
بیشتر بخوانید: کابل شبکه و انواع آن به همراه ویدئو و پادکست
2ـ کابل کشی کل شبکه:
قبل از ورود کابل در رک می بایست کابل کشی در طول شبکه به درستی و به صورت کاملا استاندارد صورت گیرد. زیرا در غیر این صورت نه تنها می توان به درستی آنها را به رک منتقل کرد بلکه حتی در شبکه نیز اختلال ایجاد خواهد کرد. فرآیند کابل کشی به این صورت نیست که شما از هر مسیری بتوانید این کار را انجام بدهید.
شما باید با توجه به موانع موجود، مسیری را انتخاب کنید که کمترین فاصله را از رک داشته و در عین حال به زیبایی کار نیز توجه کنید. این کار علاوه بر ایجاد کیفیت در کابل کشی هزینه خرید کابل را نیز کاهش خواهد داد به عبارتی باید با مدیریت کابل ها در رک آشنایی داشته باشید.
یکی از نکات حیاتی و کلیدی در کابل کشی شبکه آن است که کابل های شما به هیچ عنوان نباید در دسترس باشد و دیده شود. در دسترس بودن کابل ها ممکن است باعث شود که به آن ها آسیب برسد. شما باید بسترهایی نظیر ترانک و داکت، لوله های فلزی، سینی های پلاستیکی و فلزی و… را انتخاب کرده و از آن استفاده کنید. در هر صورت، مطمئن شوید که این کابل ها به راحتی قابل شناسایی هستند و می توانید آنها را به خوبی ردیابی کنید.
به طور کلی در محیط های اداری، زیبایی بسیار مهم است و باید آن را در هنگام انتخاب مسیر در اولویت قرار بدهید. زیرا در صورت نادیده گرفتن آن حتما با یک محیط کاملا شلوغ و به هم ریخته رو به رو خواهیم بود.
یکی از نکات فنی بسیار مهم آن است که در هنگام کابل کشی از عبور کابل ها از کنار تجهیزات تولید کننده نویز خودداری کنید. زیرا بی شک وجود نویز باعث اختلال در انتقال دیتا می شود. کابل های برق یکی از تجهیزات تولید کننده نویز محسوب می شود که حداقل فاصله بین آن و کابل شبکه باید 30 سانتی متر باشد. اگر نمی توانید کابل شبکه را از تجهیزات تولید کننده نویز فاصله بدهید، از کابل های روکش دار FTP بهره ببرید.
همانطور که گفته شد محل کابل کشی بر روی انتخاب بستر شبکه تاثیر می گذارد. برای دیوارهای داخل اتاق باید از ترانک یا داکت استفاده کنید و در سقف و کف از لوله ها و سینی ها استفاده می شود و اگر کابل برق و کابل شبکه در داخل یک ترانک یا داکت قرار دارد، حتما از جدا کننده کابل استفاده کنید.
در هنگام انجام فرآیند نصب کابل شبکه حتما به این موضوع توجه داشته باشید تا به کابل زاویه بیش از 90 درجه نداده و مراقب له شدگی و پارگی آن باشید. به این معنی که کابل های شبکه در هنگام کابل کشی و نصب کابل شبکه به هیچ عنوان نباید تحت فشار باشد و باید بتوانند آزادانه حرکت کنند. اگر کابل شما تحت فشار قرار بگیرد، با مشکلاتی نظیر افت سرعت و یا حتی قطعی کابل مواجه خواهید شد.
تمامی کابل ها باید با استفاده از تجهیزاتی نظیر نمراتور، لیبل شیشه ای و یا پرینت لیبل شماره گذاری شوند تا در صورت بروز مشکل و در هنگام نصب پیدا کردن کابل راحت باشد. لیبل گذاری و شماره گذاری کابل ها دارای فرمت خاصی هستند، در این فرمت می توانید نود، شماره پورت پنچ پنل، شماره اتاق و… را مشاهده کنید که این کار باعث آسان شدن فرایند یافتن کابل های شبکه می شود.
به پایان این مقاله رسیدیم باتوجه به اصول مدیریت کابل های شبکه گفته شده در مقاله، به تاثیر بسیار زیاد آن را در کیفیت و طول عمر تجهیزات شبکه تا حدود زیادی دست یافته اید. اگر در هنگام نصب به استاندارد های کابل کشی توجه نمایید و شبکه را بر اساس استاندارد کابل کشی شبکه راه اندازی نمایید، مطمئنا در طول حیات شبکه به راحتی و بدون بروز هیچ مشکی قادر به رهبری، عیب یابی و توسعه احتمالی شبکه خواهید بود.
بیشتر بخوانید: انواع تجهیزات پسیو و کاربرد آنها در شبکه