یکی از تجهیزاتی که در ایجاد یک شبکه به کار می رود، روترها هستند. روترها به عنوان مسیریاب، از مهم ترین و کاربردی ترین دستگاه های اکتیو در تجهیزات وایرلس به شمار می روند، اصطلاحا می گویند روترها ستون فقرات یک شبکه به شمار می روند از این رو می توان به اهمیت ویژه آن ها پی برد. آن ها در انواع گوناگون، طراحی و تولید شده اند و در برندهای مختلف در بازار تجهیزات شبکه به فروش می رسند.
یکی از برندهای تولید کننده روتر، برند میکروتیک است که از معتبرترین و شناخته شده ترین کمپانی های تولید کننده روتر در جهان می باشد. این کمپانی علاوه بر روتر به تولید تجهیزات شبکه دیگری همچون سوئیچ شبکه، آنتن های میکروتیک، تجهیزات بی سیم و .. تولید می کنند. ما در این مقاله می خواهیم در ابتدا شما را با چگونگی کارکرد روترهای میکروتیک و سپس انواع و ویژگی های آن ها آشنا سازیم؛
روتر میکروتیک چیست:
روتر یک دستگاه یا در برخی موارد یک نرم افزار است که تعیین می کند داده ها باید به چه مکانی انتقال یابند یا به عبارتی مقصد مورد نظر را مشخص می کند. روتر حداقل به دو شبکه متصل است و بر اساس درک فعلی خود از وضعیت شبکه هایی که به آن ها متصل است، تصمیم می گیرد که هر بسته اطلاعاتش را به چه شکل ارسال کند.
روترهای میکروتیک از بهترین مسیریاب ها در شبکه به شمار می روند که می توانند مدیریت شبکه را در محیط های کوچک و متوسط بر عهده بگیرند. تعداد زیادی از کاربران می توانند ترافیک روتر را کم کنند و در نتیجه سرعت انتقال بسته را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
بنابراین نظارت بر کاربران و اطمینان از اینکه آنها کاربران واقعی هستند بسیار اهمیت دارد. از طرف دیگر استفاده از منابع روتر ضروری است، به طوری که هر گونه افزایش ناگهانی در بار یا فرسایش منابع میتواند فوراً شناسایی شود و اقدامات اصلاحی سریعا آغاز شود و مدل نظارت سفارشی توسعه یافته توسط eG برای روترهای میکروتیک به مدیران شبکه در این زمینه کمک می کند.
سرعت انتقال در روترها تحت تأثیر چندین عامل مختلف قرار میگیرد. این عوامل میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- از مهم ترین عواملی که بر سرعت انتقال روتر ها تاثیر می گذارد می توان به حافظه کم استفاده نشده و یا سی پی یو روی روتر اشاره کرد.
- پردازنده (CPU) و حافظه: عملکرد پردازنده و حجم حافظه موجود در روتر میتواند بر سرعت انتقال تأثیر بگذارد. پردازنده قویتر و حافظه بیشتر میتوانند بهبود سرعت انتقال داده منجر شوند.
- تعداد پورتها و نوع آنها: تعداد پورتها و نوع آنها (مثلاً Fast Ethernet، Gigabit Ethernet و …) نیز بر سرعت انتقال تأثیر میگذارد. پورتهای با سرعت بالاتر معمولاً انتقال داده سریعتری دارند.
- نوع ترافیک و بار شبکه: حجم ترافیک، نوع دادهها (صوتی، تصویری، متنی و …) و بار شبکه میتواند بر سرعت انتقال تأثیر بگذارد.
- پروتکلهای استفاده شده: نوع پروتکلهای استفاده شده در شبکه نیز میتواند بر سرعت انتقال تأثیر بگذارد. برخی پروتکلها ممکن است بر سرعت انتقال داده تأثیر منفی داشته باشند.
- کیفیت و نوع کابلها: استفاده از کابلهای با کیفیت مناسب و نوع صحیح کابل (فیبرنوری یا مسی) نیز میتواند بر سرعت انتقال تأثیر گذارد.
- نوع و وضعیت سوئیچها و روترها در شبکه: نوع و کیفیت تجهیزات شبکه مانند سوئیچها و روترها نیز میتواند بر سرعت انتقال تأثیر بگذارد.
- تنظیمات و پیکربندیها: تنظیمات صحیح روتر و سوئیچ، اندازه برخوردگیها، تنظیمات QoS و سایر پارامترها نیز میتوانند بر سرعت انتقال تأثیر بگذارند.
به طور کلی روتر های میکروتیک در میان کاربران بسیار محبوب هستند و طرفداران زیادی دارند، روترها از پروتکل های خاصی برای مسیریابی استفاده می کنند. محصولات میکروتیک عمدتاً از دو خط تولید مجزا تشکیل شده اند؛
- MikroTik RouterOS: یک سیستم عامل برای روترها است که بر روی هسته Debian GNU/Linux kernel ساخته شده است محصولاتی که دارای این سیستم عامل هستند به کاربران این قابلیت را می دهند تا بتوانند تنظیمات شبکه را به خوبی کنترل کنند.
- MikroTik RouterBOARD: بخشی از محصولات در این دسته قرار می گیرند که شامل انواع مختلف روترها و سوئیچ های اترنت و سیستم های بی سیم در فضای باز هستند.
تاریخچه کمپانی میکروتیک:
میکروتیک یک شرکت تولید کننده تجهیزات شبکه لتونی است. MikroTik روترهای شبکه سیمی و بی سیم، سوئیچ های میکروتیک، نقاط دسترسی و همچنین سیستم عامل ها و نرم افزارهای کمکی را توسعه و در بازار تجهیزات شبکه به فروش می رساند.
این شرکت در سال 1996 تاسیس شد و تا سال 2022، گزارش شده بود که شرکت 351 کارمند دارد. کمپانی میکروتیک با دفتر مرکزی خود در ریگا، لتونی به طیف متنوع و وسیعی از مشتریان در سراسر جهان خدمات ارائه داد. محصولات و خدمات این شرکت در بخشهای مختلفی مانند: مخابرات، سازمانهای دولتی، مؤسسات آموزشی و شرکتها در اندازههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
این کمپانی در سال 2022، با ارزش 1.30 میلیارد یورو، چهارمین شرکت بزرگ در لتونی و اولین شرکت خصوصی بود که از ارزش 1 میلیارد یورو در لتونی فراتر رفت. MikroTik در سال 1996 توسط بنیانگذاران John Tully و Arnis Riekstiņš در ریگا واقع در کشور لتونی تاسیس شد و نرم افزار شبکه ای را برای سخت افزار PC x86 توسعه داد که به محصولی به نام RouterOS تبدیل شد.
اولین نسخه های سیستم عامل میکروتیک RouterOS مبتنی بر لینوکس 2.2 بودند. در سال 2002، MikroTik خط تولید خود را با تولید رایانههای تک برد کم مصرف متمرکز بر شبکه (SBC)، با نام تجاری RouterBoard، که سیستم عامل میکروتیک RouterOS را اجرا میکرد، گسترش داد.
این SBC های اولیه را می توان به عنوان اجزای سیستم های دیگر گسترش داد و یا یکپارچه کرد، اما با گذشت زمان، این پلت فرم RouterBoard/RouterOS به یک خط کامل از تجهیزات شبکه تبدیل شدند. اگر بخواهیم جدول زمانی این کمپانی بزرگ را بررسی کنیم می توان گفت:
- 1997: انتشار نرم افزاری برای پلتفرم رایانه شخصی x86، که به سادگی نرم افزار روتر MikroTik نامیده می شود، در نهایت به سیستم عامل میکروتیک RouterOS تبدیل شد.
- 2002: انتشار بردهای افزودنی PCI سری RouterBoard برای استفاده در رایانه های شخصی مبتنی بر MikroTik x86 که دارای سیستم عامل میکروتیک RouterOS هستند.
- 2003: انتشار RouterBoard 200، یک پلت فرم روتر تک بردی، و RouterBOARD 220 با SBC که در محفظه ای با آنتن بی سیم 2.4 گیگاهرتزی که از طریق اترنت (PoE) تغذیه می شود، ادغام شده است. RouterBoard اصلی مبتنی بر پردازنده Geode بود، اما بعداً از MIPS استفاده کرد.
- 2012: انتشار Cloud Core Router (CCR) 1000-series، با استفاده از CPU های چند هسته ای TILE-Gx Tilera. CCR های پایه Tilera در نهایت با حداکثر 72 هسته در 1 گیگاهرتز عرضه می شوند.
- 2022: عرضه روترهای شبکه سری 2000 CCR با استفاده از CPUهای معماری ARM64 و دارای قابلیت 100GbE در CCR2216 هستند. همچنین، بازگشت به بردهای افزودنی رایانه شخصی با CCR2004-1G-2XS-PCIe.
نحوه راه اندازی روتر میکروتیک :
- روتر MikroTik را از بسته بندی خارج کرده و آنتن های خارجی را نصب کنید (اگر دستگاه دارای آنها باشد).
- وای فای رایانه خود را در صورت روشن بودن خاموش کنید.
- یک کابل اترنت را به سوئیچ وصل کنید، سپس آن کابل را به پورت اترنت رایانه خود وصل کنید.
- کابل اترنت دوم را بین سوئیچ و پورت اترنت در روتر MikroTik وصل کنید.
- آداپتور USB-to-Serial را به رایانه خود وصل کنید و کانکتور DB-9 را به پورت کنسول سریال در روتر MikroTik وصل کنید.
بیشتر بخوانید: نحوه کانفینگ VPN روی میکروتیک
سیستم عامل میکروتیک RouterOS:
MikroTik RouterOS یک سیستم عامل مبتنی بر هسته لینوکس است که به طور خاص برای روترها طراحی شده و بر روی سخت افزار شبکه ارائه می شود. این شرکت با قرار دادن RouterBOARD بر روی رایانه های استاندارد نوع x86 آن دستگاه ها را قادر می سازد تا عملکرد روتر را انجام دهند. RouterOS که با در نظر گرفتن ارائه دهندگان خدمات اینترنت (ISP) توسعه یافته است، تمام ویژگی های ضروری برای مدیریت شبکه و اتصال به اینترنت، از جمله مسیریابی، فایروال، مدیریت پهنای باند، قابلیت های نقطه دسترسی بی سیم، لینک backhaul، دروازه هات اسپات و قابلیت های سرور VPN را در بر می گیرد.
ارتباط با این سیستم عامل عمدتا از طریق Winbox انجام می شود که یک رابط کاربری گرافیکی می باشد که همراه با RouterOS بر روی روتر شبکه نصب می شود. Winbox پیکربندی و نظارت بر دستگاه را تسهیل می کند. RouterOS همچنین امکان دسترسی از طریق FTP، Telnet، کنسول سریال، API، برنامه موبایل، SSH و حتی ارتباط مستقیم به آدرس MAC (از طریق WinBox) را فراهم می کند.
سیستم عامل میکروتیک RouterOS از برنامه های کاربردی متعددی پشتیبانی می کند که ارائه دهنده خدمات اینترنتی هستند، این پروتکل ها عبارتند از: OSPF، BGP، VPLS و MPLS. سیستم عامل RouterOS در سال های متعدد نسخه های جدیدی را ارئه داده است؛
تاریخ انتشار نسخه های اصلی RouterOS به شرح زیر است:
- نسخه 7: دسامبر 2021
- نسخه 6: نوامبر 2012
- نسخه 5: مارس 2010
- نسخه 4: اکتبر 2009
- نسخه 3: ژانویه 2008
ویژگی های سیستم عامل RouterOS:
سیستم عامل میکروتیک یکی از قوی ترین سیستم عامل ها می باشد، این سیستم عامل قابلیت هایی را ارئه می دهد که در ادامه برایتان شرح خواهیم داد:
- امکان مسیریابی
- دیوار آتش یا فایروال
- هات اسپات
- شبکه بی سیم یا وایرلس
- پشتیبانی از مسیر یابی IPv6
- مدیریت کاربران
- ایجاد تعادل باری
- هات اسپات
- پشتیبانی از پروتکل DHCP
روتر برد یا RouterBoard چیست:
شرکت میکروتیک، سخت افزار شبکه خود را با نام RouterBOARD (RB) به بازار عرضه کرد که سازگاری کامل با سیستم عامل میکروتیک RouterOS را دارد. RouterBOARD میکروتیک، همراه با RouterOS، به ارائه دهندگان خدمات اینترنت بی سیم کوچک تا متوسط فروخته می شود و معمولاً دسترسی بی سیم پهن باند را در مناطق روستایی و دورافتاده ارائه می دهد. خط تولید شامل روترهای SOHO مونتاژ شده، دستگاههای MIMO، TDMA 802.11 بیسیم داخلی و خارجی و همچنین روترهای PCB بدون کیس برای ایجاد راهحلهای سفارشی می باشد.
- آنتن های بی سیم: اکسس پوینت میکروتیک 60 گیگاهرتزی با 3 آنتن
MikroTik انواع آنتن های بی سیم طراحی شده برای موارد مختلف را توسعه داد که این آنتن ها شامل: آنتنهای سکتور، آنتنهای دیش یا بشقاب و آنتنهای omni می باشد که هر کدام از آن ها دارای الگوهای پوشش منحصر به فرد و قابلیتهای فاصلهای برای اتصال بیسیم در فضای باز را ارائه می دهند.
- اکسس پوینت: اکسس پوینت میکروتیک hAP ac² را در نظر بگیرید:
اکسس پوینت های میکروتیک دارای مدلهای داخلی و خارجی با قابلیت های گوناگون برای فرکانس های مختلف و ظرفیتهای توان خروجی متفاوت هستند از جمله سیستمهای بیسیم 60 گیگاهرتز،802.11a/b/g/n/ac ، 2G، 3G، G4 (LTE) و پشتیبانی از 5G.
- روتر اترنت:
از روترهای اداری کوچک گرفته تا روترهای با کارایی بالا (ISP ها)، کمپانی MikroTik راه حل هایی را برای اندازه ها و پیچیدگی های مختلف شبکه ارائه می دهد.
- سوئیچ های شبکه:
Mikrotik همچنین سوئیچ هایی از جمله روتر سوئیچ های ابری و سوئیچ های هوشمند ابری را تولید کرده است که این دستگاهها پورتهای متعددی را برای گسترش شبکه و ویژگیهایی مانند VLAN، QoS و Port Mirroring را ارائه می دهند.
بیشتر بخوانید: مقایسه اکسس پوینت های میکروتیک سری cAP
ویژگی های روتر میکروتیک:
پروتکل های مسیریابی:
همان طور که گفتیم روترهای میکروتیک ازمجموعه کاملی از پروتکل هایی برای مسیر یابی استفاده می کنند که به ترتیب آن ها را برای شما شرح می دهیم و هر یک را توضیح خواهیم داد؛
- RIP: یکی از پروتکل های پشتیبانی شونده توسط روترهای میکروتیک، پروتکل RIP است که برای آدرس IP های کوچک به کار می رود.
- IS-IS: از این پروتکل مسیریابی برای شبکه های بزرگ استفاده می کنیم و یک پروتکل کارآمد به حساب می آید.
- OSFP: این پروتکل مسیریابی برای شبکه های IP مورد استفاده می گیرد و کوتاه ترین فاصله بین دو نقطه را پیدا کرده و داده ها را با استفاده از کوتاه ترین مسافت ارسال می کند اما پروتکل قبل کارایی بیشتری نسبت به این پروتکل دارد.
- EIGRP: این پروتکل برای سیسکو می باشد و تنها در شبکه های سیسکو کاربرد دارد و در ان ها کار مسیریابی را انجام می دهد.
- BGP: این پروتکل به ارسال و دریافت داده ها بین شبکه های AS می پردازد و در این زمینه کاربرد دارد.
VPN:
- IPsec: یکی از vpn های امن است که برای احراز هویت و کنترل ترافیک داده ها مورد استفاده قرار می گیرد و با استفاده رمزگذاری قوی می تواند امنیت بالایی نیز برقرار سازد از این رو بسیار کارآمد است.
- Open VPN: این وی پی ان به صورت open source است و در میان کاربران محبوبیت بالایی دارد شما می تواند بدون نصب نرم افزار و یا سخت افزار آن را راه اندازی کرده و مورد استفاده قرار دهید.
- PPTP: این پروتکل امنیت کمتری ارائه می دهد به همین دلیل دو پروتکل قبلی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و کمی قدیمی تر است.
فایروال:
- NAT: این پروتکل به شما این امکان را می دهد که آدرس IP خصوصی به آدرس IP عمومی تبدیل کرد و شما بدین صورت می توانید چند دستگاه را با استفاده از یک آدرس IP عمومی به اینترنت متصل کنید.
- DMZ: این پروتکل امکان می دهد یک شبکه مجزا برای سرورهای عمومی خود ایجاد کنید تا بتوانید از آن ها در برابر تهدیدات محافظت کنید.
- فایروال پیشرفته: شما می توانید با استفاده از فایروال پیشرفته کار فیلترینگ انجام دهید بدین معنا که می توانید ترافیک داده های شبکه خود را بر اساس معیارهایی همچون IP، پورت و .. فیلتر کنید و ترافیک شبکه را مورد کنترل خود در آورید.
QoS:
- فرم دهی به ترافیک شبکه: این قابلیت به شما این امکان را می دهد تا بتوانید ترافیک شبکه را به گونه ای مدیریت کنید تا از افت پهنای باند و همچنین شلوغی بیش از حد جلوگیری کنید.
- ایجاد محدودیت در پهنای باند: شما می توانید با این قابلیت پهنای باند هر کاربر و یا برنامه را تعریف کنید که از آن مقدار بیشتر نشود و از استفاده بیش از حد منابع جلوگیری شود.
- ایجاد اولویت در ترفیک داده ها: با این قابلیت می توانید داده هایی که دارای اهمیت بیشتر هستند را در اولویت صف قرار دهید و مطمئن شوید که بدون تاخیر ارسال می شوند.
وایرلس:
- از استانداردهای 802.11a/b/g/n/ac پشتیبانی می کند: با این استاندارد امکان ارائه سرعت و بردهای مختلف در تکنولوژی WiFI را فراهم می سازد.
- مدیریت نقاط دسترسی وایرلس: شما م یتوانید با این قالیت نقاط دسترسی مورد نظر بی سیم خود را در WiFi دستگاه خود ایجاد کنید و سپس آن را مدیریت کنید.
- پل زدن وایرلس: می توایند با استفاده از این قابلیت چند شبکه بی سیم را به یکدیگر متصل کنید.
سایر پروتکل های پشتیبانی شونده:
- DHCP: این پروتکل این امکان را فراهم می کند تا آدرس های IP و تنظیمات را به صورت خودکار به دستگاه شما ارسال کند.
- DNS: این پروتکل کار ترجمه آدرس IP به نام دامنه آن را انجام می دهد بدین صورت شما می توانید به وب سایت ها از طریق نامشان دسترسی پیدا کنید و نیازی به جست و جو از طریق آدرس IP نباشد.
- NTP: این پروتکل به پروتکل زمان شبکه نیز شناخته می شود می تواند دستگاه های شما را با زمان هماهنگ کند.
- VLAN: این قابلیت امکان ایجاد شبکه مجازی ر یک شبکه فیزیکی را فراهم می آورد.
- رابط Tunnel: با استفاده از این پروتکل می توانید اتصالات وی پی ان خود را به شکلی امن در یک شبکه ناامن ایجاد کنید.
- عیب یابی و نظارت: می توانید عیب های شبکه خود را ببینید و با بر طرف کردن آن ها، به مدیریت بهتر بپردازید.
- Winbox: این برنامه درواقع یک برنامه کاربردی در ویندوز است که شما می توانید با استفاده از آن رتر را خیلی راحت و ساده با استفاده از تجهیزات کامپیوتر خود هچون ماوس و کیبرد پیکربندی کنید، این پروتکل بسیار کاربر پسند است.
- CLI: با استفاده از دستورات متنی CLI می توانید روتر خودر را کانفیگ کنید. این روش به گونه ای بهتر و قدرتمند تر از روش winbox است زیرا شما تنظیمات بیشتر و دقیق تری در اختیار دارید. ممکن است این پروتکل برای کاربران کمی سخت باشد و نیاز به آموزش برخی دستورات داشته باشند.
ویژگی مشترک همه محصولات میکروتیک:
همان طور که در ابتدا نیز توضیح دادیم این کمپانی علاوه بر روتر، مصحولات دیگری همچون رادیو وایرلس، سوئیچ میکروتیک و .. نیز تولید می کنند که همه محصولات تولید شده توسط این کمپانی دارای ویژگی های زیر می باشند؛
- سرعت نصب بالا
- قابلیت export و import
- سرعت راه اندازی بالا
- دارای سیستم عامل گرافیکی که این عامل به بالا رفتن سرعت کانفیگ کمک می کندپ
- دارای قیمت مناسب
نتیجه گیری:
این کمپانی از سال 1996 فعالیت خود را آغاز کرد و هر سال توانست موفق تر از سال قبل گردد. با آپدیت و بروزرسانی محصولات متناسب با نیازهای رو به رشد شبکه، محبوبیت آن ها در میان کاربران روز به روز بیشتر شد. امکانات ارائه شده در محصولات میکروتیک موجب گردید تا بسیار کاربرپسند بوده و برای هر نیازی، محصولی قابل ارائه باشد. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شد باشد. برای مطالعه سایر مقالات ما می توانید وارد مجله مستر شبکه شوید و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
شما میتوانید از مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی انواع روتر میکروتیک را به همراه گارانتی معتبر خریداری نمایید. |