این مقاله در تاریخ 8 دی 1398 نوشته و در تاریخ 1 مهر 1402 مورد بازبینی قرار گرفته است. |
سوئیچ شبکه چیست؟
فهرست محتوا
سوئیچ شبکه چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که مهم ترین اساس در شبکه های کامپیوتری تشکیل سیستم شبکه ای یکپارچه و منسجم می باشد، که توانایی انتقال هر نوع داده و اطلاعات در شبکه را داشته باشد. برای تشکیل شبکه و اتصال چندین دستگاه به یکدیگر نیازمند به ایجاد راه ارتباطی می باشد که این راه های ارتباطی یا پل های ارتباطی را سوئیچ شبکه ایجاد می کند.
سوئیچ شبکه قادر به انتقال سریع و کارآمد اطلاعات و داده ها از نقاطی به نقطه ی دیگر بوده و در طی چندین سال گذشته این ارتباطات پیشرفت های چشم گیری را از لحاظ سرعت و امنیت به همراه داشته است. همین امر باعث شده تا سوئیچ ها با قابلیت های گسترده و مدل های متفاوت تولید و به بازار تجهیزات شبکه عرضه شده اند.
سوئیچ شبکه سخت افزاری است که سایر تجهیزات مانند سرور، دوربین های مداربسته، کامپیوترها و … را برای دریافت و ارسال داده، به شبکه متصل می کند. سوئیچ، بسته ها را از یک مبدأ گرفته و آن ها را به مقصد مورد نظر می رساند. این دستگاه ها بر روی لایه ی 2 یا لایه ی 3 در مدل OSI کار می کنند.
اساس کار سوئیچ ها Mac Address بوده و می توانند بر حسب مک آدرس تصمیم بگیرند یک بسته را از کدام پورت خود ارسال کنند. در حقیقت سوئیچ ها دارای جدولی از مک آدرس ها می باشند (Mac Address Table) که بر اساس این جدول بسته ها را از پورت های مشخص ارسال می کنند.
به این صورت که وقتی دستگاه ارسال کننده اطلاعاتی را به سوئیچ میفرستد، مک آدرس مبدا از آن خوانده شده و در صورت نبودن در جدول، به جدول اضافه میشود. از طرفی مک آدرس مقصد هم در این فریم وجود دارد. سوئیچ، آن را در جدول مک آدرس جستجو میکند و اگر تطابقی با آن در جدول پیدا کند، داده را به آن پورت میفرستد.
اما اگر تطابقی یافت نشد بسته را به تمام پورتها به جز پورت فرستنده میفرستد ولی فقط گیرنده، آن را دریافت میکند و بقیه آن را Fail میکنند.به مرور زمان جدول مک آدرس بهروز و کامل میشود و هرگاه دستگاه جدیدی به سوئیچ وصل شود، مک آدرس آن هم به جدول اضافه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: Port Security چیست و چه کاربردی دارد؟
سوئیچ شبکه در مقایسه با هاب و روتر:
از لحاظ ظاهری سوئیچ های شبکه تا حدودی به هاب ها شباهت دارند اما برخلاف آنها هنگام دریافت بسته های اطلاعاتی آنها را به کلیه پورت ها منتقل می کند. به طور کلی سوئیچ ها مبدأ و مقصد هر کدام از دیتاها را مشخص کرده و آنها را به مقصد مشخص شده ارسال می کنند. به همین دلیل است که سوئیچ های شبکه بسیار کاربردی تر از هاب ها هستند.
روترها و سوئیچ های شبکه از لحاظ عمکرد بسیار به یکدیگر شباهت دارند اما روترها توانایی اتصال به شبکه های خارج از محدوده را دارند. البته در سوئیچ های لایه 3 نیز این قابلیت وجود دارد ولی با روترها قابل مقایسه نیستند. همچنین جهت آشنایی بیشتر با تفاوت میان سوئیچ شبکه ، روتر و هاب ها ویدئو زیر را مشاهده نمایید:
انواع سوئیچ شبکه:
به طور کلی سوئیچ های شبکه به چند دسته زیر تقسیم می شوند:
- سوئیچ غیرمدیریتی – Unmanaged
- سوئیچ مدیریتی – Managed
- سوئیچ Fixed
- سوئیچ ماژولار – Modular Switches
- سوئیچ Stackable
- سوئیچ PoE
- سوئیچ فیبرنوری
- سوئیچ دیتاسنتر
- سوئیچ صنعتی
1ـ سوئیچ های غیر مدیریتی (Unmanage):
از سوئیچ های غیر مدیریتی برای شبکه های کوچک مانند شبکه های خانگی استفاده می شوند. این سوئیچ ها به سایر دستگاههای موجود در شبکه متصل و سبب ایجاد ارتباط میان آنان می گردد این ارتباط می تواند میان دو کامپیوتر و یا یک کامپیوتر با دستگاههایی مانند پرینتر باشد. به طور مثال زمانی که شما نیاز به چند پورت اضافی دارید این سوئیچ ها میتوانند انتخاب بسیار خوبی باشند.
این دستگاه همانطور که از نامش پیداست نیازی به مانیتورینگ مداوم نداشته و همچنین نیازی به هیچگونه راه اندازی اولیه ندارد. در واقع می توان گفت آنها مقرون به صرفه ترین سوئیچ های شبکه محسوب می شوند. از جمله سوئیچ هایی که در این دسته قرار می گیرند سوئیچ های سری 110 شرکت سیسکو می باشند. سوئیچ های سری 110 سیسکو نمونه های خوبی از این دسته هستند.
2ـ سوئیچ های مدیریتی (Manage):
در سوئیچ های مدیریتی یا Managed Switches، به نوعی امکان پیکربندی ايجاد شده تا بتوان عملکرد مد نظر را در شبکه پیاده سازی یا ترافيک شبکه را الویت بندی بندی نمود، به صورتی که اطلاعاتی که خاص تر هستند، امکان جا به جایی با سرعت بالاتر را داشته باشند. اما در سوئیچ های غیر مدیریتی یا Unmanaged Switches این مزایا وجود ندارد و فقط به صورت Plug And Play کار میکند؛ یعنی تنها باید کابل برق آنها را متصل کنید تا تمامی ابزارهای شبکه بدون اعمال تنظیم خاصی با هم ارتباط داشته باشند.
- Smart switches:
این دسته از سوئیچ های سیسکو در مقایسه با سایر سوئیچ های مدیریتی مقیاس کمتری داشته و برای شبکه هایی که از انتقال داده و تخصیص داده های گیگابیت پشتیبانی می کند مناسب هستند.
سطح امنیتی این سوئیچ ها کم تر از سایر دستگاه های می باشد با این حال از احراز هویت 802.1x و تعداد محدودی از ACL ها استفاده مینمایند.سوئیچ های سری 250 و 220 سیسکو نمونه های خوبی از این دسته به شمار می روند.
- Enterprise switches:
این دسته از سوئیچ ها دارای قابلیتهای وسیعی مدیریتی می باشند و جزء سوئیچ های کاملا مدیریتی شناخته میشوند. این دستگاهها بیشتر در شرکتهای بزرگ که دارای تعداد زیادی اتصال ، نود ، سوئیچ و پورت هستند استفاده میشوند. به دلیل همین ویژگیها، این دسته از سوئیچ ها نسبت به سایرین متمایز بوده و همچنین از قیمت بالاتری نیز برخوردار می باشند. سوئیچ های سری 2960 سیسکو نمونه های خوبی به شمار می روند.
ویژگیهای مهم سوئیچ های مدیریتی:
مشخصات سوئیچ های مدیریتی | |
---|---|
شامل اولویتدهی به ترافیک شبکه است که با اختصاص اولویت بالاتر به ترافیکِ مهمتر است. این کار منجر به افزایش کارایی شبکه میشود. بدین ترتیب از دادههای حساس به تاخیر (Delay Sensitive Data) مانند Real Time Vioce پشتیبانی میشود. | Quality of Service |
VLAN ها امکان گروهبندی دستگاهها را به صورت منطقی میدهد تا ترافیک را بین این گروهها ایزوله کند حتی اگر ترافیک در یک شبکه فیزیکی رد و بدل شود. این دستهبندی و ایزوله کردن باعث کاهش ترافیک غیرضروری در شبکه میشود. | Virtual LANs |
با وجود افزونگی و Redundancy، اگر اتصال یا کابلی در شبکه قطع شود، با ایجاد مسیر جایگزین برای داده و ترافیک، از بروز قطعی در شبکه و Downtime جلوگیری میشود. Redundancy در شبکه با استفاده از پروتکل STP یا Spanning Tree Protocol فراهم میشود. | Redundancy |
مانیتورینگ پورت در تشخیص خطا و مشکل در شبکه استفاده میشود. Port Monitoring، ترافیک شبکه را کپی کرده و به یک پورت در همان سوئیچ میفرستد تا تحلیلگر شبکه، آن را تحلیل کند. بدین صورت عیب یابی مشکلات شبکه با ترافیک تستی روی پورتها و یا سگمنتهای دیگر انجام میشود. | Port Mirroring |
3ـ سوئیچ Fixed:
سوییچ های fixed محبوبترین سوییچ ها در بازار هستند. سوییچ fixed تعداد پورت ثابتی دارد مثلا ۸ پورت، ۱۶ پورت و ۲۴ پورت و … این سوییچ ها میتوانند هم مدیریتی باشند و هم غیرمدیریتی و برای تمام شبکه ها با هر سایزی استفاده میشوند مثلا شبکههای خانگی، شبکههای سازمانی و بزرگ، دفاتر و شعبات، شرکتهای متوسط و کوچک و استارتاپها.
پورت ها در سوییچ های fixed انواع مختلفی از نظر سرعت و اتصال دارند اما معمولا دارای حداقل سرعت ۱Gbps هستند و انواع اتصال شامل RJ45 یا فیبر نوری است. ولی سوئیچ هایی با سرعت ۱۰Gbps و ۴۰Gbps هم میبینید.اتصال چند سوئیچ fixed به هم از طریق کابل شبکه مثل Cat6 یا فیبر نوری امکانپذیر است تا پورت trunk بین آنها به وجود بیاید.
4ـ سوئیچ ماژولار:
بر خلاف سوییچ fixed سوئیچ ماژولار با افزودن ماژول روی کیس قابل توسعه و ارتقا است یعنی میتواند پورتهای بیشتری به آنها اضافه کرد و کارایی بیشتری از آنها توقع داشت.سوئیچهای ماژولار معمولا در کیسهای بزرگ عرضه میشوند و با افزودن هر ماژول امکان افزودن پورت و افزودن کاربر فراهم میشود.
این سوئیچها از سوئیچ های fixed گرانتر هستند و در شبکههای بزرگ مثل دیتاسنترها و شبکههای سازمانی بزرگ کاربرد دارند. اغلب آنها در لایه سوم هم کار میکنند و میتوانند به عنوان روتر استفاده شوند. این سوئیچ ها دارای پاور افزونه و چندین فن خنک کننده در کیس هستند.
5ـ سوئیچ Stackable:
این سوئیچ های شبکه ترکیبی از سوئیچ ثابت و ماژولار است یعنی برخی مدلهای سوئیچ fixed میتوانند با دیگر سوئیچهای هم مدلشان ترکیب شوند. این سوئیچ های fixed با کابل مخصوصی از قسمت پشت به هم وصل میشوند و با هم کار میکنند به طوری که انگار یک سوئیچ داریم اما با تعداد پورت بیشتر.
مثلا سوئیچ سیسکو سری ۳۵۰X از سوئیچ هایی هستند که هم میتوانند به صورت مستقل استفاده شوند و هم به صورت stacked. شرکتهایی که نمیخواهند هزینه زیادی بابت سوئیچ ماژولار بپردازند از سوئیچ های stackable استفاده میکنند و بر اساس نیازهایشان آن را توسعه میدهند.
6ـ سوئیچ PoE:
سوئیچهای POE در واقع سوئیچهایی هستند که از قابلیت Power over Ethernet بهره میبرند. قابلیت Power over Ethernet به این معنی است که داده و Power (برق) از طریق همان کابل شبکه قابل انتقال هستند. پس دستگاه نیازی به تامین برق از طریق آداپتور و یا صورتهای دیگر ندارند.
این ویژگی در شبکههای بزرگ که دستگاههای مانند آی پی فون و اکسس پوینت و دیگر دستگاههای POE Support را دارا میباشند بسیار مفید و کار آمد است، از طرف دیگر هزینههای کابل کشی برق اضطراری را در بسیاری از دستگاه ها کاملا از بین خواهد برد که خود باعث صرفه جویی بسیاری در هزینههای اولیه شبکه میشود.
7ـ سوئیچ فیبر نوری:
در واقع یک سوئیچ فیبر نوری سوئیچی است که با شبکه فیبر سازگار می باشد. این سوئیچ ها فناوری ایجاد یک شبکه فیبری یکپارچه را فراهم می آورند، که در حال حاضر جزء مهمترین بخش شبکه های ذخیره سازی دیجیتال محسوب می شوند.
اتصال سوئیچ ها با هم از طریق کابل های فیبر نوری و استفاده از پورت های استاندارد انجام می شود. تنها تفاوت میان این سوئیچ ها و سایر سوئیچ های اترنت در پورت آنان است، به طوری که سوئیچ های فیبر نوری دارای پورت های فیبر نوری می باشند. از جمله سوئیچ های فیبر نوری سیسکو می توان به سوئیچ سیسکو مدل WS-C3850-12S-S، WS-C3850-12S-E، WS-C3850-12XS-S، WS-C3850-24XS-S، WS-C3750G-12S-S اشاره کرد.
8ـ سوئیچ دیتاسنتری:
سوئیچ های دیتاسنتری ویژگیهای خاصی دارند تا بتوانند کارایی و سرعت بسیار بالا، ظرفیت بیشتر در پورت، امنیت، QoS و غیره را فراهم کنند. بهترین نمونه از سوئیچ های دیتاسنتری سوئیچ سیسکو سری Nexus است. با این سوئیچ ها میتوان مجازی سازی و مفهوم SDN – Software Defined Network را به راحتی پیاده سازی کزد.
9ـ سوئیچ صنعتی سیسکو :
سوئیچهای اترنت صنعتی یکی از انواع سوئیچ شبکه است که در شبکههای بزرگ به کار میروند. این سوییچها قابلیت کار کردن در دماهای بالا را دارند. در محیط های صنعتی استفاده از سوییچ های صنعتی اترنت، شبکهای قابل اطمینان را ایجاد می کنند چرا که می توانند در شرایط سخت جوی به خوبی کار کنند.
سوئیچ شبکه صنعتی در موقعیتهای مکانی مختلف شبکه مانند طبقات مختلف یک ساختمان، کنترل ترافیک و ارسال دیتا عملکرد قابل اطمینانی دارند. سوئیچ های صنعتی علی الخصوص برای اتصالات متفاوت شبکه همچون توزیع انرژی در شعبه های الکتریکی و همچنین نظارت و کنترل عملکرد دوربین های امنیتی استفاده می شوند. برای مثال سوئیچ صنعتی سیسکو مدل IEM3000-4PC، سوئیچ صنعتی سیسکو مدل IE-3000-4TC و سوئیچ صنعتی سیسکو IE-3000-8TC Cisco اشاره کرد.
مهم : در واقع می توان گفت تفاوت کلیدی میان سوئیچ های مدیریتی و غیر مدیریتی همان توانایی پیکربندی آن می باشد.
بیشتر بخوانید: انواع مختلف سوئیچ شبکه
حالا انواع سوئیچ از لحاظ لایه عملکرد عبارتند از:
ـ سوئیچ های لایه 2:
سوئیچ های لایه 2 با استفاده از آدرس MAC، هدایت بسته های داده از پورت مبدا به پورت مقصد را انجام می دهند. البته این کار با حفظ MAC Address ها انجام داده تا به یاد داشته باشد کدام پورت ها دارای آدرسهای MAC هستند.
مک آدرس ها در لایه 2 مدل OSI عمل می کنند. هر دستگاه یک Mac Address مخصوص به خود را داشته که از این طریق می توان دستگاه ها را از یکدیگر متمایز دانست. سوئیچ های لایه 2 مانند سوئیچ های سیسکو سری 2960 که خود به مدل های مختلفی نظیر 2960، 2960S، 2960X ،2960G تقسیم می شوند.
ـ سوئیچ های لایه 3:
انتقال اطلاعات در سوئیچ های لایه 3 از طریق IP صورت می گیرد. آنها یک دستگاه سخت افزاری تخصصی هستند که در مسیریابی بسته های داده استفاده می شوند. نرم افزار سوئیچ لایه ۳ از سوئیچ لایه ۲ پیشرفتهتر است و میتواند پروتکلهای مسیریابی دینامیک مانند RIP و OSPF را اجرا کند.
در سوئیچ لایه ۲ میتوان چند VLAN را کانفیگ کرد اما مسیریابی بین این VLAN ها توسط خود سوئیچ ممکن نیست. اما در سوئیچ لایه ۳ میتوان چند VLAN را کانفیگ کرد و خودِ سوئیچ میتواند مسیریابی شبکه در سطح IP را بین VLAN ها فراهم کند. این تکنیک را مسیریابی داخل VLAN – inter-vlan routing مینامند.
بیشتر بخوانید: تفاوت میان سوئیچ های شبکه لایه 2 و 3
تفاوت میان سوئیچ های شبکه:
عواملی که سبب تفاوت میان انواع مختلف سوئیچ می گردند شامل:
1ـ سرعت انتقال دیتا:
سرعت انتقال اطلاعات در سوئیچهای مختلف متفاوت می باشد. سرعت انتقال اطلاعات شامل اترنت سریع 10/100Mbps، گیگابیت اترنت 10/100/1000Mbps و 10 گیگابیت 10Gbps بوده که البته برخی از سوئیچ ها دارای قابلیت Multigigabit هستند که دارای سرعتی بیش از 10 گیگابیت هستند.
از طرفی سوئیچ سیسکو از دو نوع پورت uplink و downlink تشکیل شده اند که پورت های downlink به کاربران نهایی متصل شده و پورت های uplink به سایر سوئیچ ها و زیر ساخت ها متصل می شوند.
2ـ تعداد پورت:
تعداد پورت در سوئیچهای مختلف متفاوت است. به طور معمول سوئیچ ها در تعداد پورت 5 ، 8 ، 10 ، 16، 24 ، 28، 48 و 52 عرضه می شوند. این پورت ها می توانند ترکیبی از اسلات های SFTP/SFP+ برای اتصال فیبر باشند.
یکی از مهمترین کاربردهای پورت های شبکه در مدیریت کردن ترافیک های ورودی و خروجی به شبکه یا کامپیوتر است. این مدیریت ترافیکی از طریق بستن یا باز کردن پورت های سرویس های مربوطه در فایروال ها یا دیواره های آتش شبکه است.
3ـ قابلیت POE:
دستگاه هایی که از این قابلیت بهره می برند جهت تامین برق نیازی به کابل کشی برق نداشته و برق آن از طریق همان کابل شبکه تامین می شود. به همین دلیل دیگر نیازی به کابل کشی برق مجزا و یا استفاده از آداپتور ندارد.
حال این ویژگی خود را در سطح وسیع تری، برای مثال در شبکههای بزرگ، نشان می دهد زیرا هزینه کابل کشی برق را از میان برداشته که خود سبب صرفه جویی در راه اندازی اولیه بستر شبکه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید سوئیچ های POE
4ـ قابلیت Stackable:
سوئیچهای Stackable راهی برای ساده سازی و افزایش دسترسی به شبکه فراهم می کنند شما میتوانید به جای پیکربندی، مدیریت و رفع اشکال 8 سوئیچ به طور جداگانه، تمامی هشت سوئیچ را به صودت واحد در یکجا و مانند یک سوئیچ مدیریت کنید. از مزایای قابلیت stackable میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم که عبارتند از:
- فراهم کردن یک رابط مدیریت واحد برای چندین واحد مختلف
- کاهش مشکلات درخت پوشا (panning tree) در الگوریتم شبکه
- بالا رفتن کارآیی و افزایش پهنای باند بهدلیل نوع پورتبندی
- افزایش انعطافپذیری Uplink و downlink از طریق پورت چند شاسی
- تقسیم قدرت در بین سوئیچ ها
- افزایش و بهبود ظرفیت پنل پشت
- کاهش تک نقطه شکست و سریعتر شدن همگرایی با حذف پروتکلهای FHRP و STP
بیشتر بخوانید: تکنولوژی StackWise چیست؟
بهترین برندهای سازنده سوئیچ شبکه:
- سوئیچ سیسکو (Cisco)
- سوئیچ میکروتیک (Mikrotik)
- سوئیچ لینک سیس (Lynksis)
- سوئیچ دی لینک (D-Link)
- سوئیچ تی پی لینک (TP-Link)
- سوئیچ یو بی ان تی (Ubnt)
- سوئیچ پلنت (Planet)
بیشتر بخوانید: تفاوت میان سوئیچ های شبکه
برترین سوئیچ های سیسکو در ایران:
ویژگی ها | سوئیچ های شبکه |
---|---|
این سوئیچ های لایه 2دارای قابلیت Stand Alone بوده و بر روی Fast Ethernet و Gigabit Ethernet عملیات انتقال را انجام می دهند. | سری 2960 |
از جمله ویژگیهای مهم سوئیچ های لایه 3 سری 3560 می توان به قابلیت بکارگیری در لایه دسترسی ، تنوع در تعداد پورت ها ، سرعت و امکان داشتن POE نام برد. | سری 3560 |
این دستگاه لایه 3 به عنوان اولین سوئیچ هایی با قابلیت Stack می باشد. قیمت سوئیچ سیسکو 3750 به مراتب از سوئیچ های 3850 کمتر است. | سری 3750 |
سوئیچ 3850 جزء سوئیچ های لایه distribution و core کمپانی سیسکو بوده که قدرتمندترین دستگاه حال حاضر کمپانی سیسکو می باشد. این سری از سوئیچ ها از قابلیت Stack power و Stackwise پشتیبانی می کند. | سری 3850 |
ـ سوئیچ های سری 2960:
سوئیچ 2960 جزء سوئیچ های لایه دو کمپانی سیسکو می باشند. این سوئیچ ها دارای قابلیت Stand Alone بوده و بر روی Fast Ethernet و Gigabit Ethernet عملیات انتقال را انجام می دهد. این سوئیچ های شبکه در لایه 2 فعالیت دارند.
از جمله سوئیچ های سری 2960 می توان به WS-C2960S-24PS-L ، WS-C2960S-48TS-l، WS-C2960X-24PS-L، WS-C2960X-48TS-L و WS-C2960X-24TS-L اشاره کرد.
ـ سوئیچ های سری 3560:
سوئیچ 3560 جزء سوئیچ های لایه سه کمپانی سیسکو می باشد. از جمله ویژگیهای مهم سوئیچ های سری 3560 می توان به قابلیت بکارگیری در لایه دسترسی، تنوع در تعداد پورت ها، سرعت و امکان داشتن POE نام برد.
از جمله مدل های پر فروش در این سری می توان به سوئیچ سیسکو مدل WS-C3560G-24PS-S و سوئیچ سیسکو مدل WS-C3560-48PS-Sاشاره کرد که هر دوی این دستگاه ها از قابلیت POE پشتیبانی میکنند.
ـ سوئیچ های سری 3750:
سوئیچ سیسکو 3750 جزء سوئیچ های لایه سه کمپانی سیسکو بوده و در سال 2006 به بازار معرفی شد. لازم به ذکر است این دستگاه ها به عنوان اولین سوئیچ هایی با قابلیت Stack می باشد. قیمت سوئیچ سیسکو 3750 به مراتب از سوئیچ های 3850 کمتر است.
از جمله مدل های پر فروش در این سری می توان به سوئیچ سیسکو مدل WS-C3750G-12S-S و سوئیچ سیسکو مدل WS-C3750G-24TS-S1U اشاره کرد.
ـ سوئیچ های سری 3850:
سوئیچ 3850 جزء سوئیچ های لایه distribution و core کمپانی سیسکو بوده که قدرتمندترین دستگاه حال حاضر کمپانی سیسکو می باشد. این سری از سوئیچ ها از قابلیت Stack power و Stackwise پشتیبانی می کند. سوئیچ سیسکو 3850 ، اصطلاحا لایه 3 ای بوده و توانایی کارکرد در لایه 2 و 3 را دارد . بنابراین نسبت به سوئیچ های سری 2960 که در لایه دوم فعالیت میکنند، پیشرفته تر هستند.
این دو سری در مواردی دیگر مثل قابلیت POE و پهنای باند Stacking نیز تفاوت هایی دارند. در 3850 پهنای باند استک 6 برابر سری 2960، و معادل 480 گیگابایت در ثانیه میباشد. این در حالی است که پهنای باند 2960 برابر با 80 گیگابایت در ثانیه است. جالب است بدانید سال ساخت این دو سری تقریبا یکسان است. از جمله مدل های پر فروش در این سری می توان به سوئیچ سیسکو مدل WS-C3850-24T-S و سوئیچ سیسکو مدل WS-C3850-12S-S اشاره کرد.
انتخاب سوئیچ مناسب برای شرکت شما:
به طور کلی شرکت ها به لحاظ تعداد کاربر و وسعت کار به چند دسته تقسیم می شوند که هر کدام از آنها نیازهای مختلفی دارند که به اختصار درباره هر یک توضیح خواهیم داد: مدل سه لایه ی سیسکو یک طراحی بسیار گسترده در صنعت برای ایجاد یک کسب و کار اینترنتی معتبر، مقیاس پذیر و مقرون به صرفه می باشد. به طور کلی می توان گفت این مدل مشکلات پیچیده طراحی و مدیریت شبکه را برای ما آسان تر می نماید. سه لایه سیسکو شامل لایه Core، Distribute و Access می باشند.
1ـ شرکت های بزرگ:
این شرکت ها به دلیل تعداد زیاد کاربران و حجم کاری بسیار نیازمند شبکه های قدرتمندی هستند. به عنوان مثال این شرکت ها به سوئیچ های سیسکو سری6500 و 4500 در لایه Core، به سوئیچ های سری 3700 و 3800 در لایه Distribute و به سوئیچ های سری 2960 و یا سوئیچ های سری 3700 و 3800 در لایه Access نیازمندند.
2ـ شرکت های متوسط به بالا :
در این شرکت ها می توان از سوئیچ های سیسکو سری 3850 در لایه Core ، سوئیچ های سری 3850 ، 3750 و سوئیچ سیسکو 9300 در لایه Distribute و در نهایت از سری 2960 در لایه Access استفاده کرد.
3ـ شرکت های متوسط به پایین:
این شرکت ها نیازمند وجود سوئیچ های 3850 در لایه Core ، 2960 و یا 3750 در لایه Distribute بوده که البته می توان در لایه Access نیز می توان از آن ها استفاده کرد.
4ـ شرکت های کوچک :
در این شرکت ها لایه Distribute تنها لایه ایست که حذف شده و در لایه Core از 3750 و 3850 استفاده می شود. البته در لایه Access نیز می توان هم از سوئیچ های سری 2960 و هم از 3750 استفاده کرد اما به دلیل قیمت بالا پیشنهاد می شود که از همان سوئیچ های 2960 استفاده شود.
5ـ شرکت های SOHO( خیلی کوچک) :
این شرکت ها بسیار کوچک هستند به طوری که اصلا نیازی به ایجاد لایه بندی در سوئیچ ندارند. سوئیچ های 2960 معمولی می توانند به راحتی نیازهای شبکه این شرکت ها را برطرف نمایند اما در صورت تمایل می توانند از سری های 3750 و 3850 نیز استفاده نمایند.
پادکست آموزشی 14 عامل موثر در خرید سوئیچ شبکه:
- تعداد پادکست: دو قسمت
- مدت زمان: قسمت اول (08:48) – قسمت دوم (09:40)
قسمت اول:
قسمت دوم:
بیشتر بخوانید: 14 نکته مهم در انتخاب سوئیچ شبکه
تجهیزات جانبی سوئیچ های سیسکو:
تجهیزات جانبی سوئیچ شامل :
- کابل پاور:
این کابل پاور که درون جعبه دستگاه قرار دارد جهت اتصال سوئیچ های شبکه به برق استفاده می شود. نحوه اتصال سوئیچ سیسکو به برق به این صورت است که کابل را ابتدا به سوئیچ وصل و سپس آن را با رعایت استانداردهای ایمنی به برق متصل می کنید.
- کابل کنسول:
جهت ایجاد ارتباط میان سوئیچ و PC از کابل کنسول استفاده می شود. این ارتباط به لحاظ علمکرد بر سوئیچ شبکه ایجاد می شود.
- براکت:
به طور کلی براکت های قطعات فلزی هستند که شکل ظاهری آن به صورت L است و جهت اتصال سوئیچ به رک استفاده می شود. براکت ها نیز درون جعبه سوئیچ ها قرار دارند. از براکت و یا گوشواره برای بستن انواع روتر و سوئیچ های شبکه بر روی رک شبکه استفاده می شود. این براکت های در انواع یک یونیت و دو یونیت موجود می باشند و برای تجهیزات استاندارد 19 اینچی (49 سانتی ) مانند: روتر های 2800 و2900 و یا سوئیچ های 2960 ، 3560 ، 3750 و … و یا روتر ها و سوئیچ های کوچکتر از این سایز مانند 1841 ، 1941 و … استفاده می شود .
- پیچ و مهره:
پیچ و مهره رک برای نصب تجهیزاتی مثل سوییچ، روتر، پچ پنل و سایر تجهیزات رکمونت در داخل رک شبکه استفاده میشود. این قطعات در دو نوع آچارخور و چهارسو برای نصب متعلقات رک بر روی آداپتورها طراحی شدهاند تا بتونید به راحتی تجهیزات را بر روی آداپتور نصب کنید.
برای استحکام و پوشش کامل، پیچ و مهره را آبکاری میکنن تا در گذر زمان پوسیده نشه و از بین نرود. این محصول در بستههای 100تایی، 50تایی و 20تایی همره رک عرضه میشود، اما در صورت نیاز، این محصول رو میتونید جداگانه بخرید. برای این که بین رک و متعلقات رک اتصال کامل برقرار شود از واشرهای ABS استفاده میکنند.
- ماژول ها:
افزایش تقاضای پهنای باند منجر به طراحی و تولید انواع مختلفی از ماژول ها از جمله GBIC, SFP، SFP+و QSFP شده است. عواملی نظیر سرعت انتقال، طول موج و غیره می توان در انتخاب درست این نوع از ماژول ها تأثیرگذار باشند. از طرف دیگر باید هزینه های انجام این کار را در نظر بگیرید. زیرا برای مثال ماژول های SFP قیمت بالایی دارند به همین دلیل اگر نمی خواهید هزینه زیادی را انجام دهید خرید ماژول های دست دوم می تواند یک راهکار مناسب باشد.
نکات مهم قبل از خرید سوئیچ های شبکه:
قبل از خرید سوئیچ سیسکو به موارد زیر توجه نمایید:
ـ بررسی نیازهای سوئیچ سیسکو :
یکی از مهمترین اقداماتی که قبل از خرید سوئیچ های سیسکو باید صورت گیرد بررسی نیازها شرکت می باشد. این کار به شما در انتخاب درست تجهیزات شبکه مانند سوئیچ های سیسکو کمک خواهد کرد. از طرفی دیگر مدیران IT همواره باید برای آینده و پیشرفت های کاری برنامه ریزی داشته باشند. زیرا نمی توان با هر تغییری یک دستگاه جدید خریداری کرد.
ـ مشخص کردن تعداد کاربران:
با مشخص کردن تعداد کاربران، تعداد پورت های مورد نیاز مشخص می شود. سوئیچ های شبکه در انواع مختلفی تولید که هر کدام دارای تعداد پورت مختلفی هستند. برای مثال یک شرکت با تعداد کاربران کم نیاز به خرید سوئیچ 8 پورت داشته و یک شرکت بزرگ به تعداد پورت های بیشتری نیازمند است.
ـ قرار دادن بودجه:
همان طور که می دانید تجهیزات شبکه از قیمت بالایی برخوردار هستند. سوئیچ های سیسکو نیز از این قائده مستثنی نیستند. به همین دلیل خرید سوئیچ های دست دوم می تواند به عنوان راه حلی مفید برای شرکت هایی که توانایی خرید سوئیچ نو را قرار گیرد.
البته لازم به ذکر است هنگام خرید سوئیچ های استوک باید از سلامت سخت افزارهای آن اطمینان حاصل نماییم. زیرا خرید این سوئیچ ها می تواند علاوه بر هزینه خرید، هزینه تعمیر و نگهداری را نیز به شما تحمیل کند.
-سوئیچ های کارکرده (دست دوم):
گاهی پیش میآید شرکتهای بزرگ برای ارتقا و یا به دلیل فرسودگی تجهیزات خود، سوئیچهای خود را با سوئیچهای جدیدی جایگزین کنند. در بیشتر مواقع، سوئیچهای قبلی از سالم بوده و عملکرد خوبی دارند و تنها مشکل آنها شاید از نظر ظاهری باشد (وجود خط و خش). این سوئیچها برای شرکتهایی که نمیخواهند هزینه زیادی پرداخت نمایند مناسب بوده و میتوانند با هزینهای کم مرکز داده خود را راهاندازی نمایند.
نصب و راه اندازی سوئیچ های سیسکو:
سوئیچ های شبکه جهت نصب به رک نیاز دارند. البته می توان از رک نیز استفاده نکرد اما ممکن است دستگاه شما آسیب دیده و عمر مفید آن کاهش یابد. لازم به ذکر است رک ها در سایزهای مختلفی تولید می شوند که می توان بر حسب نیاز یکی از آنها را خریداری کرد.
جهت قرار گیری سوئیچ ها در رک از براکت استفاده می شود. جهت انجام این کار ابتدا براکت ها را به سوئیچ متصل کرده و سپس آنها را به وسیله پیچ به رک وصل می کنیم. پس از آنکه از اتصال سوئیچ به رک اطمینان حاصل کردیم کلیه کابل های مورد نیاز را به سوئیچ متصل می نماییم. سپس سوئیچ را روشن می کنیم.
الزامات نگهداری سوئیچ شبکه:
کلیه تجهیزات شبکه برای آنکه عمر مفیدی داشته باشند نیازمند نگهداری هستند. زیرا این کار سبب می شود تا کارآیی تجهیزات کاهش نیافته و همچنین از خرابی های غیر منتظره تجهیزات و آسیب رساندن به کل سیستم جلوگیری شود.
در واقع نگهداری از تجهیزات شبکه یا PM از لحاظ استراتژی، بین تعمیر و نگهداری واکنشی reactive maintenance و تعمیر و نگهداری پیش بینی predictive maintenance قرار می گیرد. جهت دستیابی به این امر لازم است برنامه ای را برای انجام تعمیر و نگهداری و تمیز کردن در فواصل منظم تهیه کنید. این کار به سیستم شما کمک کرده تا از خرابی شبکه و تجهیزات آن جلوگیری نمایید.
خرید سوئیچ های سیسکو:
در سایر کشور ها به دلیل وجود نمایندگی های معتبر این گونه تجهیزات این کار هیچ سختی نداشته و به راحتی می توانند تجهیزات خود را با بهترین کیفیت و قیمت خریداری نمایند. اما این مسأله در رابطه با کشور ما ایران به دلیل وجود تحریم های بسیار، کمی پیچیده تر می شود.
زیرا عدم وجود نمایندگی سبب ایجاد شرکت های زیادی در زمینه فروش تجهیزات شبکه گردیده است که ممکن است تجهیزات بی کیفیت را با قیمت های بالا به دست مصرف کننده برسانند. کشور ما نیز مانند سایر کشورهای جهان جهت تجهیزسازی زیرساخت سازمان ها و شرکت های خود نیازمند تجهیزات سیسکو می باشند.
اما به دلیل تحریم های بسیاری که برای کشور ما به وجود آمده امکان وجود نمایندگی های معتبر این کمپانی و سایر شرکت های بزرگ تولید کننده تجهیزات شبکه وجود ندارد.
حال این مشکل بزرگ، حضور شرکت های معتبر را در زمینه واردات اینگونه تجهیزات پررنگ تر می نماید. به طوری که این شرکت ها ، تجهیزات شبکه را از سایر کشورها به صورت قانونی به کشور وارد می نمایند. یکی از این شرکت های وارد کننده، مستر شبکه می باشد که کلیه تجهیزات شبکه را در قالب یک فروشگاه اینترنتی معتبر به بازار عرضه می نماید.
بیشتر بخوانید: پر فروش ترین سوئیچ های سیسکو در ایران
خدمات پس از فروش سوئیچ های شبکه:
فروشگاه اینترنتی مستر شبکه کالاهایی با کیفیت و قیمت عالی عرضه می نماید. شما در راستای فرآیند خرید می توانید با کارشناسان فروشگاه اینترنتی مستر شبکه تماس حاصل نمایید و کلیه سوالات و ابهامات خود را با آنان در میان بگذارید. این عامل شما را در خرید محصولات شبکه یاری خواهد نمود.
همچنین کلیه محصولات موجود در این فروشگاه دارای توضیحات بسیار کاملی هستند که با مطالعه آن می توانید از کلیه خدمات و امکانات دستگاه ها مطلع شوید. برای مثال جهت آشنایی با مشخصات فنی سوئیچ سیسکو 2960 می توانید مدل آن را در سایت جستجو کرده و با انتخاب هر کدام از سوئیچ ها مشخصات کامل آنان را مشاهده نمایید.
شاید بتوان گفت بهترین مزیت خرید از فروشگاه اینترنتی مستر شبکه خدمات پس از فروش تجهیزات شبکه آن می باشد. شما پس از خرید 7 روز مهلت تست دستگاه را خواهید داشت. پس از تایید دستگاه گارانتی محصول آغاز خواهد شد. این فروشگاه همواره در تلاش است تا با ارائه بهترین خدمات گارانتی به مشتریان عزیز اعتماد و رضایت کامل آنان را جلب نماید. همچنین اگر تمایل دارید در رابطه با سوئیچ های سیسکو بیشتر بدانید به مقاله سوئیچ سیسکو چیست مراجعه کنید.
شما می توانید انواع سوئیچ شبکه را با بهترین قیمت و کیفیت از مسترشبکه بزرگترین فروشگاه اینترنتی تجهیزات شبکه در ایران خریداری نمایید. |